Финансијски рат Вашингтона против Кине и колапс долара

Finansijski rat Vašingtona protiv Kine i kolaps dolara

26 septembra 2015

dolarKinezi trenutno pokušavaju da oduzmu monopol američkom dolaru. Oni prodaju svoje američke obveznice, istovremeno nagomilavajući zlato i otvarajući regionalne banke za distribuciju sopstvene valute.

To će im olakšati pristup tržištima kapitala i zaštititi ih od finansijske manipulacije Vašingtona i Vol strita.

Plašeći se da će Kina oboriti dolar, SAD su pokušale da unište kinesko tržište povećavajući vrednost kineske valute. Kina je regulisala tržište i izvršila kvantitativno olakšavanje svoje valute kako bi održala niske cene kineskih proizvoda.

Kvantitativno olakšavanje Pekinga je odgovor na finansijske manipulacije Vašingtona i Vol Strita. Štaviše, Vašington se nije nadao da će Kinezi odgovoriti tako što će prodavati američke obveznice.

Finansijski rat protiv Kine i Rusije: Američki rat protiv „Zajednice sudbine“

Pošto Kina i Rusija menjaju finansijsku arhitekturu sveta, američki dolar postepeno biva neutralisan. Čak se i monopol Vašingtonovog Breton Vuds sistema, koji su formirali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, nalazi pred izazovom, a glavni konkurenti su Nova razvojna banka BRICS-a (NDB) i Azijska banka za infrastrukturna ulaganja (AIIB).

Carstvo SAD je bilo svesno da se čine koraci za menjanje finansijskog poretka, ali tek kada je održan sastanak BRICS-a i Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Ufi, Amerikanci su shvatili da ekonomski rat mora da se proširi sa Rusije i na Kinu.

Banke i vlasti u Evropskoj uniji su počele da preispituju upotrebu kineske nacionalne valute, juana, kao rezervne valute, ponajviše zbog njegove stabilnosti. To je jedan od faktora koji značajno zabrinjava Vašington i koji je i doveo do finansijskog rata protiv Kine.

Koristeći spekulacije kao psihološko oružje i manipulaciju tržišta, SAD su pokrenule finansijski napad protiv Kineza. To je učinjeno kroz pokušaj obaranja kineske berze i smanjivanje poverenja investitora u kinesku ekonomiju.

Međutim, Peking je reagovao brzo tako što je uveo kontrolu nad povlačenjem ulaganja. To je sprečilo rasprodaju akcija i eksploziju američke finansijske bombe.

Pošto je vrednost juana počela da raste, Peking je sproveo kvantitativno olakšavanje kako bi smanjio vrednost valute i kako bi sprečio opadanje izvoza.

Kongres SAD i Bela kuća su odmah optužili Kineze za finansijsku manipulaciju i zahtevali od Pekinga da ne podešava svoju valutu. Amerikanci su želeli da poremete kinesku ekonomiju i tržište podizanjem vrednosti juana.

Kineski zmaj ponovo udara: Peking se rešio svojih američkih obveznica

Kina se sveti za svaki udarac. Pošto su američke finansijske institucije pokušale da smanje poverenje kineskih investitora psihološkim taktikama, Peking je najavio da je kupio 600 tona zlata u roku od mesec dana i prodao 17 milijardi američkih dolara iz svojih rezervi.

Dakle, Kina je naglo prodala gomilu američkih obveznica, i to čak 143 milijarde dolara u roku od tri meseca, prodavši u avgustu dodatnih 100 milijardi dolara u razmaku od dve nedelje.

Inače, Kinezi su iskoristili ove dolare da kupe sopstvenu valutu, odabravši pravi trenutak za prodavanje američkih obveznica.

Krah dolara i uspon juana

Vol strit bi trebalo da bude zabrinut zbog mogućih ekonomskih problema u SAD nakon pokušaja potčinjavanja Kine. Usporavanje kineske ekonomije je u stvari odvlačenje pažnje od kraha SAD.

Inače, Peking je odabrao Katar kao svoj centar za regionalnu razmenu u juanima za Bliski istok, s ciljem zaobilaženja američke finansijske strukture i lakšeg pristupa nafti i prirodnom gasu sa Bliskog istoka i iz severne Afrike.

(webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ilija says:

    Nedovoljno. Nisu cak ni pomenuli ni veliku eksploziju u Tiencin-u nekolika dana nakon 2 uzastopne kineske devalvacije juana za po 1.9%. Izgleda da su to Amerikanci uradili, i jos vise razljutili Kineze koji su sada jos odlucniji da zadaju smrtni udarac dolaru, koji je osnov Americke moci, jer stampaju dolare bez pokrica, a ostali pod pritiskom su prinudjeni da ga koriste. Smrt dolara se priblizava, i sa njim kraj USA hegemonije.

  2. miroslav says:

    To da ce dolar da nestane?Nece skooro!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *