ФИНЦИ АЛАРМИРАЈУ ЦЕО НАТО И УПОЗОРАВАЈУ: „Путин жели део Финске!“

FINCI ALARMIRAJU CEO NATO I UPOZORAVAJU: „Putin želi deo Finske!“

23 oktobra 2016

Russia Putin

Bivši savetnik Vladimira Putina nedavno je otkrio kako “prvi čovek Rusije” smatra da Lenjinova administracija pre 99 godina nije imala pravo da prizna nezavisnost Finske i kako se tu radilo o izdaji nacionalnih interesa zbog čega veruje da ima pravo na delove Finske.

Finska i Estonija su prošle nedelje optužile Ruse da su svojim vojnim avionima ušli u njihov vazdušni prostor. Finci su navodno dva puta presreli ruske avione iznad Finskog zaliva, ali Kremlj to negira.

U finskom Ministarstvu obrane optužuju Ruse zbog sve intenzivnijih vazdušnih aktivnosti iznad Baltičkog mora i zbog agresivne medijske kampanje usmerene protiv te zemlje.

Finska sledeće godine slavi 100. godišnjicu nezavisnosti od tadašnjeg Ruskog carstva. Granica između Rusije i Finske duga je 1.340 kilometara.

Putinov bivši ekonomski savetnik, Andrej Illarionov, rekao je za švedske novine Svenska Dagbladet kako Putin veruje da ima vlasništvo nad delovima Ukrajine, Belorusije, baltičkih zemalja i Finske. Finsku nezavisnost, kaže, “Putin vidi kao izdaju nacionalnih interesa” i osuđuje odluku Lenjinove boljševičke administracie da prihvati tu nezavisnost.

U Finskoj su s razlogom zabrinuti nakon pripajanja Krima i stupanja ruskih snaga na ukrajinsko tlo. Dodatno ih brinu i sve napetiji odnosi između Rusije i Zapada i premeštanja ruskog naoružanja u Baltičkom moru, piše net.hr.

Finci su dodatno obeshrabreni time što nisu članica NATO, te što u slučaju invazije na svojoj teritoriji, ne vredi princip kolektivne obrane koji je definisan u članku 5. NATO saveza prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve članice.

Finci nisu sedeli skrštenih ruku, pa su nedavno potpisali s Amerikancima bilateralni sporazum prema kojem jačanju zajedničke obrambene veze.

(Telegraf.rs/net.hr)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zbunjen says:

  Jao priče, bivši savjetnik rekao šta misli Putin i evo Finska zove SAD u pomoć.

 2. micky says:

  Tacno tako. I Aljasku cemo da vratimo.

 3. namćor says:

  Videla žaba da konje potkivaju, pa digla nogu....Da je Finska toliko značajna Rusiji....odavno bi bila Rusija. NI SSSR nije nalazio za potrebnim da ih "prisvoji". Ni NATO ih baš nije prisvojio. Kako da podignu sebi cenu? Lako: Preti im "okupacija Rusa"! Smešno!

 4. tinman19 says:

  Tako je, u pravu si potpuno. Ista priča sa Srbijom. Izmišljeni napad, izmišljena opasnost, nepostojeći neprijatelji, a od svega ništa. Samo se narodu mažu oči.

 5. Republika Srpska says:

  FINCI SU SHVATILI DA IH NATO NE MOŽE DA ŠTITI OD RUSIJE. A PORED SVEGA, FINCI SU NAJSREĆNIJE ŽIVELI UNUJTAR RUSKOG CARSTVA !

 6. loncar says:

  samo srbija voli nato jer u srbiji ne vlada Srbin nego nekrst

  • Gordan says:

   ...samo u mojem komšiluku ima nekoliko njih koji rade za one(sekte) koji rade za NATO interese, a kamoli koliko ih je po celoj Srbiji ! Pa, ti sad vidi kakve probleme ima Putin !! P.S. UŽAS !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *