Финиш трке за Оскар

Finiš trke za Oskar

23 decembra 2017

TRKU za Oskar 2018. u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja nastavljaju nagrađivana ostvarenja na svetskim festivalima, koja su već svrstana u favorite – „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva (nagrada kritike na ovogodišnjem Kanu), „Na telu i duši“ mađarske rediteljke Ildiko Enedi (Zlatni medved u Berlinu, nagrada Evropske filmske akademije za glavnu glumicu), „Fokstrot“ Samjuela Maoza (Srebrni lav u Veneciji).

Na listi devet ostvarenja koju je upravo objavio Komitet američke Akademije za filmsku umetnost i nauku našli su se i „Kvadrat“ Rubena Ostlunda, urnebesna satira o umetničkom svetu koja je trujumfovala ove godine (Zlatna palma u Kanu, tri nagrade Evropske filmske akademije), „Iz ništavila“ Fatiha Akina (nagrada u Kanu za najbolju glumicu, nominacija za Zlatni globus, najbolji strani film po oceni Udruženja njujorških onlajn filmskih kritičara). Takmičenje za najpopularniju nagradu nastavljaju i filmovi „Fantastična žena“ čileanskog reditelja Sebastijana Lelija (nominacija za Zlatni globus), „Felisite“ senegalskog reditelja Alena Gomisa (Gran-pri žirija u Berlinu), „Uvreda“ Zijada Duerija. „Rana“, priča o usamljenom fabričkom radniku malo poznatog reditelja Džona Trengouva iz Južnoafričke Republike, koja takođe ima šansu da se nađe i na listi od pet najbolji filmova i bude nominovana za Oskar, najveće je iznenađenje ovogodišnjeg izbora.

NAJUŽI IZBOR

Članovi Komiteta za strani film odgledaće svih devet ostvarenja na projekcijama organizovanim u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku, a lista pet filmova nominovanih za Oskar biće objavljena 23. januara. O konačnom pobedniku odlučivaće svi članovi Akademije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *