ФИНСКА ИЗЛАЗИ ИЗ ЕУ: Референдум о изласку из

FINSKA IZLAZI IZ EU: Referendum o izlasku iz

23 jula 2015

Finland-Flagga 567Predlog o održavanju referenduma o izlasku Finske iz evrozone za samo nekoliko dana podržalo oko 26 hiljada građana te zemlje.

Autor ove inicijative je poslanik uticajne stranke „Finski centar“, Pavo Vajrunen, koji je i bivši šef finske diplomatije. Njegov predlog i anketa nalaze se na sajtu Građanska inicijativa, koji je otvoren uz podršku finskog ministarstva pravde.

Vajrunen smatra da je članstvo u evrozoni oštetilo Finsku više nego većinu država Evropske unije, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti i javnom sektoru ekonomije.

Bivši ministar inostranih poslova poručuje da bi Finska mogla da se ugleda na severnoevropske države koje nisu odustale od nacionalne valute, ali su i dalje uspešno integrisane u EU.

„Finski narod bi trebalo da odluči hoćemo li ostati u evrozoni ili da se pridružimo ostalim severnoevropskim državama, da pored evra koristimo i nacionalnu valutu“, kaže Vajrunen.

Za razmatranje predloga u parlamentu potrebno je prikupiti najmanje 50 hiljada potpisa za pola godine. Ranije je na sličan način usvojena samo jedna inicijativa — za istopolne brakove.

Međutim, zanimljivo je da je prošlog vikenda predlog za napuštanje evrozone „prestigla“ inicijativa za ukidanje zakona o istopolnim brakovima, koji je usvojen 2014. godine. Ova anketa trenutno ima 50 hiljada potpisa.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *