ФИНСКА ОДЈАВИЛА НАТО: Изричито рекли „НЕ“

FINSKA ODJAVILA NATO: Izričito rekli „NE“

14 januara 2022

Stoltenberg je prethodno izrazio želju da Švedska i Finska postanu deo Severnoatlantske Alijanse.

Finska ne planira da postane deo NATO, poručili su u Helsinkiju. Šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio je da država ne planira da postane član Alijanse.– Finska ne razmatra sa NATO pristupanje organizaciji, država nema takav plan u budućnosti… Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena – rekao je Havisto za agenciju Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da su Finska i Švedska u mnogo čemu usklađene sa odbrambenim standardima saveza i ukoliko bude postojalo odgovarajuće političko rešenje vrlo brzo mogu da se pridruže Alijansi. Nedavno se i iz Vašingtona moglo čuti da SAD žele da te dve zemlje postanu članice Alijanse.

Naime, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će vlasti Sjedinjenih Američkih Država biće spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze odgovarajuću želju. Povodom ovih izjava oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Rusija ne razume poziv upućene na njen račun o deeskalaciji dok se istovremeno iznose ovakvi stavovi u NATO.

Švedska i Finska nisu članice NATO-a i sarađuju sa Alijansom kao partnerske države. Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.

Rusija je razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge.

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli Orao says:

  Pa etno , Finci i Šveđani ne žele da budu topovsko meso za američke interese!

 2. Pravda says:

  Finci vikinzi srbskoga roda.

  • Archelay says:

   To Dejan lucic najbolje zna jer ako su Eskimi Rusi a Rusi i Srbi-isti narod onda,sve je moguce.

 3. Bilo jednom u Amerike says:

  NATO u blato bato moj. To je udružena kriminalna organizacija od All-Kaponea iz amerike koja nam nije platila ratnu otštetu (koju nismo ni tražili).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *