ФИНСКА ПРОТИВ РУСИЈЕ: „Најсрећнија земља на свету“ не престаје да себи пуца у ноге

ФИНСКА ПРОТИВ РУСИЈЕ: „Најсрећнија земља на свету“ не престаје да себи пуца у ноге

19 априла 2024

УДРУЖЕЊЕ финске индустрије предлаже влади у Хелсинкију да формира у шест региона који се граниче са Русијом посебне економске зоне за обезбеђење раста привреде тих територија.

Председник удружења Хари Броман рекао је да је стање у тим регионима «озбиљно посебно са аспекта привреде и безбедности».– У интересу је свих држава, али и Европске уније, да Источна Финска остане жива и насељена. Средства за одржавање њеног економског раста могу се наћи ако се удруже снаге на регионаланом, националном и европском нивоу — изјавио је Броман.

Компанијама које раде на територијама специјалне економске зоне треба дати субвенције, али и пореске олакшице. Индустријалци саветују да се именује специјални представник за регион и да од ЕУ «добије финансијски инструмент због стратешког положаја као земље која се граничи са Русијом».

Они још сматрају да је неопходно реализовати иновације у енергетику, дигиталне технологије и саобраћај.

Препоруке Удружења упућене су и лицима које доносе одлуке у регионима Јужна Карелија, Јужни Саво, Кајну, Кјуменласко, Северна Карелија и Северни Саво.

Удружење сматра озбиљном и посебном ситуацију у Источној Финској која је оријентисана на сарадњу са Русијом после увођења санкција ЕУ и раципрочних мера Москве, после затварања граница.

Истраживање обављено у новембру прошле године показало је да више од 40 посто послодаваца сматра да ће профитабилност у овој години бити мања.

Удружење је, позивајући се на податке локалних самоуправа, указало да се шири јаз у развоју између западне и источне Финске. Пре тога је било јасно да је финска локална заједница остала без људи након затварања границе са Русијом.

Медији су указали на висок ризик да ће у скорије време Финска, у принципу, престати да постоји.

Заменик команданта пограничне службе за Источну Финску Хејки Ахтиајнен каже да ненасељеност територија уз руску границу изазива узнемиреност.

Тврди да је изградња ограде и коришћење нових технологија недовољно да замени људе у откривању сумњивих активности.

Забринутост Финаца није случајна.

На основу споразума који су потписани после рата, Русији – у случају ратне агресије с финске стране – има право на територијалне претензије.

Максим Васков, доктор социлогије, магистар историје, професор Института социологије и регионализације, шеф центра источнословенских студија Јужног федералног Универзитета у Ростову на Дону, каже да су данашњи проблеми Финске повезани са њеним уласком у НАТО.Овај експерт тврди да је то «образац како се препуштате стаду колективног Запада и његовој системској русофобској пропаганди политичких елита према великој европској држви, добија катастрофално погрешне одлуке».

– Финску државу створила је Русија 5. септембра 1809. године. Истина, у саставу Руске Империје, али са огромним правима и привилегијама које нису имале остале руске историјске територије.

Дотад су Финци једноставно били етнографски материјал у саставу Шведске.

Русија и Финска су имале у историји различите странице које Финци сад покушавају клеветнички да представе као руску тиранију. На пример, крајем XIX и почетком XX века Финци користе своју аутономију да би давали азил револуционарима и терористима свих фела.

Покушаји цара Николаја II макар мало су изменили то стање када је увео руски језик као званични у раду државних установа (ипак је Финска, аутономија, била део Руске империје). То је изазвало мржњу Финаца и ојачало сепаратистичке тенденције.

Финска је 1917. године добила независност од Руске империје. Финци, чију је државност створила Русија, и који су користили ресурсе огромне државе, Русију и Русе отворено не воле и нису се чак ни трудили да свој анимозитет скривају. Али, нека им је на савест – каже Васков.

Он додаје да је после Другог светског рата Финска изабрала неутрални статус и регулисала своје односе са Совјетксим Савезом. После 1991. године односи са сада већ Руском Федерацијом, до последњих догађаја, били су прилично лојални. Финска је добро зарађивала на сарадњи са Русијом и није се мешала у конфликт са којим није имала никакве везе.

– На таласу русофобије после 24. фебруара 2022. године, Финци су потпуно променили своју геополитичку стратегију ступивши у НАТО и разоривши све економске везе са Русијом. За руску страну то су били непријатни догађаји, али без великог значаја чак имајући у виду пораст напетости непосредним границама са НАТО. Финска има веома озбиљне проблеме у привреди и биће још већи због губитка руског тржишта.

– На том фону они ће сада бити присиљени да улажу у НАТО новац, и то велики новац, узимајући их из других пројеката и социјалних програма. Посебан проблем је економска катастрофа у финским источним територијама. Фински грађани одлично разумеју да ће без Русије живети сиромашније што је наводно боље него залагање за добросуседске односе са руском страном и богатити се. Русофобија је скупо задовољство и ту цену ће тек да плате.

– Русија нема намеру да са њима ратује као уосталом и са другим НАТО земљама, они су ти који се спремају за агресију на Русију. Ако временом разум у Финској поново завлада, могућа ће бити и обнова односа са Русијом, али то је неспојиво са агресивном и офанзивном русофобском алијансом која се зове НАТО. Како су се тамо нашли, нека и излазе – закључује Васков.

Током Другог светског рата Финска је склопила савез са нацистичком Немачком. По свему судећи, историја се и данас понавља, пошто влада ове државе, уместо да настави са очувањем статуса кво са великом светском државом благостања, одлучила је да сигурним кораком крене у Западну «вавилонску пећ». Ако се фокус помери на страну колективног светског хегемона, САД, Финци су се суочили са периодом веома тешким по своју привреду што је довело до рекордно бројних банкротстава и смањења страних инвестиција у финску економију.

Овога пута, финска влада је отворила «Пандорину кутију» јер извршава вољу бриселских и вашингтонских ментора тако што је створила напетост са Русијом на равном месту, с једне стране и својом «санкционом» политиком «пуцала себи у ногу» и тиме поставила темпирану бомбу под своју економију у источним регионима који су, логично, били упућени на сарадњу са својим суседом, с друге стране, и тако гурнули тог истог суседа да се позабави сопственом одбраном.

А није искључено да ће Русија, у условима глобалног рата, бранећи своје интересе, извршити удар превентивног карактера.

KOMENTARI12 коментара

 1. Косовац says:

  Стара латинска премудрост: Завади, па владај.

 2. Xavier Mass trubaduro says:

  finci su katolici a katolici mrze pravoslavce, to im je jedini posao u životu.

 3. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Поново ретард косоварски импровизује с интернета склепаним знањем и "премудрошћу". Овом се лику гарант цело село смеје. 🤣 🤣 🤣

  • Косовац says:

   Честитам, опет си почео да примењујеш високоумне пећинске цртеже. Ваљда овај смајли где лијеш сузе подсећа да си се са Гагитом опет играо демонстрација.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Рекох - смеје ти се цело село, дерпе латентни. 🤣

    • Косовац says:

     А ти ниси педер зато што си се попео на Њега па се онда играш демонстрација и звиждиш у пиштаљку? Ја мислим да си ти турбулентни педер. Шта има да неко мисли, види се из твог приложеног педерског речника.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Влажни геј снови и "филмови" које пушташ у глави после "два зајечарска пред задругом" одају те чим зинеш. Батали пиштаљку, буљаш, по "дувању" ће те провалити цело село. Ко зна шта ти је онај Гани урадио ал' ти је по психу оставио трајне последице.

    • Косовац says:

     Много си се нешто ухватио за гејеве, зато коригујем своје мишљење, раније сам мислио да си педер само по свом педерском понашању, али ти си изгледа педер и дословно. Није ти то мана, нема везе, твоја сексуалност се много свиђа Бајденовим сорошоидима, изгледа ти не гине популарност код њума. Плус, имаш прођу код пола Брисела.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Џаба се вадиш. Једино ти овде пропагираш полно општење с мушкарцима а почесто нагињеш и зоофилији (што, за твој ментални склоп, порекло и статус нимало не изненађује). Нико те за језик није вукао да лајеш. Све си сам овде, пред сведоцима рекао. 🤣

    • Косовац says:

     Како то, ја сам пред сведоцима рекао да треба неки јак болничар да ти опере та смрдљива уста да не причају свињарије, а ти чим си чуо да је болничар јак, одмах би хтео да се играш демонстрација са њим. И онда се изланеш и показујеш свима колико те педерлук привлачи. Чини ми се да си и у оном прошлом коментаторском животу био декларисани педер.

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    Провери ко је сањао о "пењању" на ово и оно, па још са пиштаљком (чудан фетиш, ал' то је твој проблем). Па магаре, па дување, па џиберске "геј пошалице"... Шта су јадне козе од тебе претрпеле, да и не помињем... Видиш да ти је у штали најбезбедније, ај' врати се лепо тамо одакле си исузао. 🤣 🤣 🤣

    • Косовац says:

     За тебе матору дртину важи оно „Остарио а памет није добио“. Мислим да је велика будала онај ко те поставио за шефа екипе тролова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u