ФИНСКА ПРОТИВ РУСИЈЕ: „Најсрећнија земља на свету“ не престаје да себи пуца у ноге

FINSKA PROTIV RUSIJE: „Najsrećnija zemlja na svetu“ ne prestaje da sebi puca u noge

19 aprila 2024

UDRUŽENJE finske industrije predlaže vladi u Helsinkiju da formira u šest regiona koji se graniče sa Rusijom posebne ekonomske zone za obezbeđenje rasta privrede tih teritorija.

Predsednik udruženja Hari Broman rekao je da je stanje u tim regionima «ozbiljno posebno sa aspekta privrede i bezbednosti».– U interesu je svih država, ali i Evropske unije, da Istočna Finska ostane živa i naseljena. Sredstva za održavanje njenog ekonomskog rasta mogu se naći ako se udruže snage na regionalanom, nacionalnom i evropskom nivou — izjavio je Broman.

Kompanijama koje rade na teritorijama specijalne ekonomske zone treba dati subvencije, ali i poreske olakšice. Industrijalci savetuju da se imenuje specijalni predstavnik za region i da od EU «dobije finansijski instrument zbog strateškog položaja kao zemlje koja se graniči sa Rusijom».

Oni još smatraju da je neophodno realizovati inovacije u energetiku, digitalne tehnologije i saobraćaj.

Preporuke Udruženja upućene su i licima koje donose odluke u regionima Južna Karelija, Južni Savo, Kajnu, Kjumenlasko, Severna Karelija i Severni Savo.

Udruženje smatra ozbiljnom i posebnom situaciju u Istočnoj Finskoj koja je orijentisana na saradnju sa Rusijom posle uvođenja sankcija EU i racipročnih mera Moskve, posle zatvaranja granica.

Istraživanje obavljeno u novembru prošle godine pokazalo je da više od 40 posto poslodavaca smatra da će profitabilnost u ovoj godini biti manja.

Udruženje je, pozivajući se na podatke lokalnih samouprava, ukazalo da se širi jaz u razvoju između zapadne i istočne Finske. Pre toga je bilo jasno da je finska lokalna zajednica ostala bez ljudi nakon zatvaranja granice sa Rusijom.

Mediji su ukazali na visok rizik da će u skorije vreme Finska, u principu, prestati da postoji.

Zamenik komandanta pogranične službe za Istočnu Finsku Hejki Ahtiajnen kaže da nenaseljenost teritorija uz rusku granicu izaziva uznemirenost.

Tvrdi da je izgradnja ograde i korišćenje novih tehnologija nedovoljno da zameni ljude u otkrivanju sumnjivih aktivnosti.

Zabrinutost Finaca nije slučajna.

Na osnovu sporazuma koji su potpisani posle rata, Rusiji – u slučaju ratne agresije s finske strane – ima pravo na teritorijalne pretenzije.

Maksim Vaskov, doktor socilogije, magistar istorije, profesor Instituta sociologije i regionalizacije, šef centra istočnoslovenskih studija Južnog federalnog Univerziteta u Rostovu na Donu, kaže da su današnji problemi Finske povezani sa njenim ulaskom u NATO.Ovaj ekspert tvrdi da je to «obrazac kako se prepuštate stadu kolektivnog Zapada i njegovoj sistemskoj rusofobskoj propagandi političkih elita prema velikoj evropskoj držvi, dobija katastrofalno pogrešne odluke».

– Finsku državu stvorila je Rusija 5. septembra 1809. godine. Istina, u sastavu Ruske Imperije, ali sa ogromnim pravima i privilegijama koje nisu imale ostale ruske istorijske teritorije.

Dotad su Finci jednostavno bili etnografski materijal u sastavu Švedske.

Rusija i Finska su imale u istoriji različite stranice koje Finci sad pokušavaju klevetnički da predstave kao rusku tiraniju. Na primer, krajem XIX i početkom XX veka Finci koriste svoju autonomiju da bi davali azil revolucionarima i teroristima svih fela.

Pokušaji cara Nikolaja II makar malo su izmenili to stanje kada je uveo ruski jezik kao zvanični u radu državnih ustanova (ipak je Finska, autonomija, bila deo Ruske imperije). To je izazvalo mržnju Finaca i ojačalo separatističke tendencije.

Finska je 1917. godine dobila nezavisnost od Ruske imperije. Finci, čiju je državnost stvorila Rusija, i koji su koristili resurse ogromne države, Rusiju i Ruse otvoreno ne vole i nisu se čak ni trudili da svoj animozitet skrivaju. Ali, neka im je na savest – kaže Vaskov.

On dodaje da je posle Drugog svetskog rata Finska izabrala neutralni status i regulisala svoje odnose sa Sovjetksim Savezom. Posle 1991. godine odnosi sa sada već Ruskom Federacijom, do poslednjih događaja, bili su prilično lojalni. Finska je dobro zarađivala na saradnji sa Rusijom i nije se mešala u konflikt sa kojim nije imala nikakve veze.

– Na talasu rusofobije posle 24. februara 2022. godine, Finci su potpuno promenili svoju geopolitičku strategiju stupivši u NATO i razorivši sve ekonomske veze sa Rusijom. Za rusku stranu to su bili neprijatni događaji, ali bez velikog značaja čak imajući u vidu porast napetosti neposrednim granicama sa NATO. Finska ima veoma ozbiljne probleme u privredi i biće još veći zbog gubitka ruskog tržišta.

– Na tom fonu oni će sada biti prisiljeni da ulažu u NATO novac, i to veliki novac, uzimajući ih iz drugih projekata i socijalnih programa. Poseban problem je ekonomska katastrofa u finskim istočnim teritorijama. Finski građani odlično razumeju da će bez Rusije živeti siromašnije što je navodno bolje nego zalaganje za dobrosusedske odnose sa ruskom stranom i bogatiti se. Rusofobija je skupo zadovoljstvo i tu cenu će tek da plate.

– Rusija nema nameru da sa njima ratuje kao uostalom i sa drugim NATO zemljama, oni su ti koji se spremaju za agresiju na Rusiju. Ako vremenom razum u Finskoj ponovo zavlada, moguća će biti i obnova odnosa sa Rusijom, ali to je nespojivo sa agresivnom i ofanzivnom rusofobskom alijansom koja se zove NATO. Kako su se tamo našli, neka i izlaze – zaključuje Vaskov.

Tokom Drugog svetskog rata Finska je sklopila savez sa nacističkom Nemačkom. Po svemu sudeći, istorija se i danas ponavlja, pošto vlada ove države, umesto da nastavi sa očuvanjem statusa kvo sa velikom svetskom državom blagostanja, odlučila je da sigurnim korakom krene u Zapadnu «vavilonsku peć». Ako se fokus pomeri na stranu kolektivnog svetskog hegemona, SAD, Finci su se suočili sa periodom veoma teškim po svoju privredu što je dovelo do rekordno brojnih bankrotstava i smanjenja stranih investicija u finsku ekonomiju.

Ovoga puta, finska vlada je otvorila «Pandorinu kutiju» jer izvršava volju briselskih i vašingtonskih mentora tako što je stvorila napetost sa Rusijom na ravnom mestu, s jedne strane i svojom «sankcionom» politikom «pucala sebi u nogu» i time postavila tempiranu bombu pod svoju ekonomiju u istočnim regionima koji su, logično, bili upućeni na saradnju sa svojim susedom, s druge strane, i tako gurnuli tog istog suseda da se pozabavi sopstvenom odbranom.

A nije isključeno da će Rusija, u uslovima globalnog rata, braneći svoje interese, izvršiti udar preventivnog karaktera.

KOMENTARI12 komentara

 1. Kosovac says:

  Stara latinska premudrost: Zavadi, pa vladaj.

 2. Xavier Mass trubaduro says:

  finci su katolici a katolici mrze pravoslavce, to im je jedini posao u životu.

 3. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  Ponovo retard kosovarski improvizuje s interneta sklepanim znanjem i "premudrošću". Ovom se liku garant celo selo smeje. 🤣 🤣 🤣

  • Kosovac says:

   Čestitam, opet si počeo da primenjuješ visokoumne pećinske crteže. Valjda ovaj smajli gde liješ suze podseća da si se sa Gagitom opet igrao demonstracija.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Rekoh - smeje ti se celo selo, derpe latentni. 🤣

    • Kosovac says:

     A ti nisi peder zato što si se popeo na Njega pa se onda igraš demonstracija i zviždiš u pištaljku? Ja mislim da si ti turbulentni peder. Šta ima da neko misli, vidi se iz tvog priloženog pederskog rečnika.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Vlažni gej snovi i "filmovi" koje puštaš u glavi posle "dva zaječarska pred zadrugom" odaju te čim zineš. Batali pištaljku, buljaš, po "duvanju" će te provaliti celo selo. Ko zna šta ti je onaj Gani uradio al' ti je po psihu ostavio trajne posledice.

    • Kosovac says:

     Mnogo si se nešto uhvatio za gejeve, zato korigujem svoje mišljenje, ranije sam mislio da si peder samo po svom pederskom ponašanju, ali ti si izgleda peder i doslovno. Nije ti to mana, nema veze, tvoja seksualnost se mnogo sviđa Bajdenovim sorošoidima, izgleda ti ne gine popularnost kod njuma. Plus, imaš prođu kod pola Brisela.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Džaba se vadiš. Jedino ti ovde propagiraš polno opštenje s muškarcima a počesto naginješ i zoofiliji (što, za tvoj mentalni sklop, poreklo i status nimalo ne iznenađuje). Niko te za jezik nije vukao da laješ. Sve si sam ovde, pred svedocima rekao. 🤣

    • Kosovac says:

     Kako to, ja sam pred svedocima rekao da treba neki jak bolničar da ti opere ta smrdljiva usta da ne pričaju svinjarije, a ti čim si čuo da je bolničar jak, odmah bi hteo da se igraš demonstracija sa njim. I onda se izlaneš i pokazuješ svima koliko te pederluk privlači. Čini mi se da si i u onom prošlom komentatorskom životu bio deklarisani peder.

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    Proveri ko je sanjao o "penjanju" na ovo i ono, pa još sa pištaljkom (čudan fetiš, al' to je tvoj problem). Pa magare, pa duvanje, pa džiberske "gej pošalice"... Šta su jadne koze od tebe pretrpele, da i ne pominjem... Vidiš da ti je u štali najbezbednije, aj' vrati se lepo tamo odakle si isuzao. 🤣 🤣 🤣

    • Kosovac says:

     Za tebe matoru drtinu važi ono „Ostario a pamet nije dobio“. Mislim da je velika budala onaj ko te postavio za šefa ekipe trolova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *