FINSKI TUŽILAC: “Mesić je osumnjičen za primanje mita”

FINSKI TUŽILAC: “Mesić je osumnjičen za primanje mita”

2 oktobra 2013

stjepan-mesic1Glavni finski državni tužilac rekao je za Globus: „Da, bivši predsednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije“.

“Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor kompanije “Đuro Đaković” Bartol Jerković osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u nabavci vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine – potvrdili su proteklog vikenda u telefonskom razgovoru reporterima slovenačkog nedeljnika Mladina i Globusa dva ključna Finca u slučaju Patria – glavni državni tužilac Juka Rape i glavni inspektor Nacionalnog biroa za istrage Kaj Erik Bjerkvist, piše Globus.

Državni tužilac Rape odmah je napomenuo da finska pravosudna tela neće preduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog tužilaštva, dakle glavnog državnog tužioca Mladena Bajića.

“Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010. godine, državno tužilaštvo svake zemlje treba procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su učestvovali u kriminalnim aktivnostima slučaja “Patria”, objašnjava Rape.

Finska istraga za Hrvatsku završila je u junu ove godine i na osnovu nje bivši predsednik Uprave Patrije Jorma Vitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj. Prošle sedmice finski opštinski sud Kanta-Hame spojio je suđenje za Hrvatsku s onim za Sloveniju, gdje su se također odvijale kriminalne aktivnosti u slučaju Patrija zbog čega je, između ostalog, pre nekoliko meseci nepravosnažno na dve godine osuđen bivši slovenački premijer Janez Janša.

“Na opštinskom sudu Kanta-Hame, 10. oktobra, odbrana i tužioci izneće završne reči u slučaju Slovenija. Nakon toga sud će odrediti pauzu od nekoliko sedmica da se svi pripreme za suđenje u slučaju Hrvatska. Očekujem da će suđenje za Hrvatsku početi krajem novembra, a završiti u februaru. Nakon toga će sudu trebati nekoliko meseci da donese presude za Sloveniju i Hrvatsku. Može se očekivati već u aprilu ili u maju 2014. godine”, govori Rape.

Što se tiče posrednika Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, reč je o lobistima Hans-Volfgangu Ridlu i Valteru Volfu. Austrijski istražioci još 2011. zaključili su istragu o upletenosti Ridla i Volfa u slučaj Slovenija. Tako je Ridl u martu ove godine u Beču zbog podmićivanja slovenačkih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuslovno. Valter Volf odavno je pobegao u Kanadu, gde poslednje dve godine živi na svom ranču. Kako je nedostupan slovenačkim organima, za njim je raspisana međunarodna poternica.

A šta je s Hrvatskom?

Prema poslednjim informacijama, još u proleće 2012. godine Uskok je od Ministarstva obrane i Kabineta predsednika Republike zatražio sva dokumenta vezana za posao s Patrijom. Navodno je od Pantovčaka zatražena i lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u predsednikov Kabinet. Neki od sedam članova Komisije koja je vodila posao nabave vojnih vozila potvrdilo je Globusu da su početkom ove godine ispitani u PNUSKOK-u o slučaju Patrija. I to su zapravo posljednje poznate informacije o aktivnosti Uskoka i Državnog tužilaštva u slučaju Patria.

Sagovornici iz Finske potvrdili su da nestrpljivo čekaju završni istražni izveštaj iz Hrvatske. Znate li što je utvrdila hrvatska istraga, pitamo glavnog finskog istražitelja Kaja Erika Bjerkvista.

“Ne. Hrvatski istražioci nisu toliko otvoreni, što predstavlja teškoće za nas. Nisu odgovorili na nekoliko naših pitanja. No, nedavno smo ih zvali i obećali su nam završni izveštaj”, kaže Bjerkvist. Kad očekujete hrvatski izveštaj, nastavljamo razgovor s Bjerkvistom. “Što je pre moguće”, odgovara on.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *