FLORENS ARTMAN PRIZNALA: Šešeljev slučaj je fijasko Haškog tribunala!

FLORENS ARTMAN PRIZNALA: Šešeljev slučaj je fijasko Haškog tribunala!

7 novembra 2014

artman1 78Nekadašnja portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle de Ponte, poznata novinarka i spisateljica Florens Artman, izjavila je da joj je potpuno nerazumljivo zbog čega ni četiri godine po završetku suđenja nema presude za Vojislava Šešelja.

Artman je za Kliks.ba rekla da je, s obzirom na Šešeljevo zdravstveno stanje, bilo očekivano da Sudsko veće donese odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu i dodala da je apsolutno nerazumljivo da u toj odluci nije navedeno kada će biti izrečena presuda čoveku kome je suđenje završeno pre četiri godine.

– Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. Nije problem što je pušten zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim suđenjem, zašto predsednik Suda ne govori šta se dešava sa presudom i kada će ona biti napisana, kaže Hartman.

Ona insistira da u ovom trenutku ne treba govoriti o Šešeljevoj bolesti, već pitanja javnosti moraju biti usmerena ka Haškom sudu.

– Pravo pitanje je šta rade sudije? Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, a imate četiri godine od kraja suđenja, onda su krivi sudija i Sud, a ne bolest, ocenila je Hartman.

Ona je naglasila da neizricanje presude Šešelju predstavlja još jedan fijasko u radu Tribunala, koji mora konačno dati odgovore.

-Ako posle onoga što je čuo i video tokom procesa sudija nije u stanju da izrekne osuđujuću presudu, zašto ga onda drži, trebalo je pre četiri godine da ga pusti na slobodu. Bez obzira šta je mislim o Šešelju i što znam šta je radio, ne može on da bude tolike godine u zatvoru, a da se ne zna hoće li biti osuđen ili ne, rekla je Artman.

Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica je podignuta 14. februara 2003, a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine. Suđenje je počelo u novembru 2007. godine.

(Kurir)

KOMENTARI7 komentara

 1. Dragan says:

  Ovo je potcenjivanje drzave iz koje je optuzenik dosao. Naravno uz podrzsku i te drzave, drzan je sto vise u zatvoru. Neznam koliko je bolest ozbiljna, ali znam, da nijedan Srbin, nije tako zrtvovao sebe radi svog naroda. Sigurno je mogao da se pokori i izadje mnogo ranije, ali nije hteo. Svaka mu cast na hrabrosti i patriotizmu, ali neznam da li ce to nas naros prepoznati.

 2. Robert Lucas says:

  Why is she so "surprised". The justice is the last thing that war crime tribunal in Hague was looking for. They had a task to punish proud and independent Serbian nation. But, how can anyone punish righteousness. Serbs are the God's army on Earth.

 3. Dragan says:

  Tribunal ima ozbiljan problem u slučaju šešelj.Ako ga proglase nevinim postavlja se pitanje zašto su ga držali tolike godine bez presude.Neko mora da plati odštetu čovjeku kojem je oduzeto pravo da radi i privredjuje.Neko mora da plati njegovu duševnu bol koju je trpio i on i njegova porodica.No, tribunal će donijeti nekakvu nakaradnu presudu da bi pokrili svoju nesposobnost, cinizam i da bi opravdali svoje visoke plate koje im daju njihovi sponzori, koji žele da preko nakaradnih i neutemeljenih optužnica optuže čitav narod i u djelo sprovedu kolektivnu odgovornost.Naravno, kolektivna odgovornost ne postoji, ali kada su cionisti u pitanju sve je moguće.Njihova politika,pravda i demokratija je zasnovana na lažima i neistinama.

 4. Savle says:

  Kako to sudije nisu bolesne? Jesu itekako. Bolesnici u glavi donose političke, a ne pravosudne odluke. I kupovali su vrijeme do sada, znajući da su ga ubijali i nadajući se da će prije doći do smrtnog ishoda. Kako je žilaviji nego mišljahu - na svim poljima - on je porazio tu lažnu sudsku tvorevinu i oni sada moraju da progutaju knedlu. Mada je govno primjereniji izraz za njih.

 5. joka says:

  Mislim da tema nije Haski Tribunal, jer je jasno da je to sud koji je namenjen Srbima!!! Tema je nasa nesposobna drzava koja je u vreme manekena stitila nasilnike , a zrtvovala nase ljude koji su redom bili osudjivani u tom kazamatu, naravno oni koji su imali srece da dozive presudu. Od 2001 redom sto predsednik drzave, sto premijeri ili ministri inostranih poslova trcali su u zagrljaj tom svetskom sljamu, slali im nase prodane duse da svedoce protiv svoje brace, dok su siptari svakog svedoka po brzom postupku neutralisali. Treba da nas je sve sramota za sve Srpske zrtve koje ce ostati prazno slovo na papiru,i bol samo svojih bliznjih...... toliko:(.

 6. Apis says:

  A šta će sad domaći izdajnici? Šta će kumovi predsednik i premijer kojima je Voja politički otac koga su izdali. Mnogi su se nadali gotov je ali nije. DAĆE BOG DA VOJA JOŠ DUGO POŽIVI KAO SVEDOK BOŽIJE PRAVDE I NOĆNA MORA BEZBOŽNIKA. AMIN!

 7. miki+ says:

  Mislim da i ovde imamo sve prisutnu pojmovno jezičnu akrobatiku, u definiciji kao što je izraz optužen -izvršena radnja sa poznatom posledicom prejudicirane krivnje umesto ispravnog: tužen gde krivica nije dvoznačna već jednoznačna neprejudicira krivnju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *