„Фолксваген“ изабрао локацију за фабрику, Србија испала из игре

„Folksvagen“ izabrao lokaciju za fabriku, Srbija ispala iz igre

12 jula 2019

Nadzorni odbor „Folksvagena“ saopštio je da je izabrao lokaciju za fabriku u blizini zapadnog primorskog grada Izmira. Navodno, u novoj fabrici u Turskoj praviće se Škoda i Seat.

Kako „Novosti“ prenose nezvanične informacije svetskih medija, fabrika „Folksvagena“ će izbacivati do 350.000 automobila godišnje.Poslednjih nekoliko meseci spekuliše se da „Folksvagen“ pregovara sa predstavnicima nekoliko država o lokaciji za izgradnju fabrike u jugoistočnoj Evropi.

Za fabriku su se borile Srbija, Bugarska i Turska.

Kako se spekuliše, izgleda da je izboru lokacije kumovao Katar, koji ima udeo od 17 odsto u „Folksvagenu“, a koji se zalagao za izgradnju fabrike u Turskoj na sastanku odbora.

KOMENTARI4 komentara

 1. Slobodanka says:

  U odnosu na Bugarsku (ranije su pominjali i Rumuniju i Madjarsku) kao jedini nedostatak Srbije navodili su to što nismo punopravni član EU, a to bi moglo da stvori probleme oko izvoza, više od 90 odsto proizvodnje biće namenjeno kupcima u inostranstvu. Kad ono Turska izbi na prvo mesto, iako ni ona neće biti članica EU. Tražili si da postoji iskustvo u toj proizvodnji, zatim jeftino tržište radne snage i jeftinu električnu energiju, a mi te uslove ispunjavamo. Izgleda da odmah su se zagledali i u tržište za prodaju automobila. Turska ima blizu 80 miliona stanovnika, a pored nje i blizu nje su tržišta država Bliskog Istoka i Srednjeg istoka.

 2. Djoka Brica says:

  To znaci da jestatus quo Srbija nesigurna drzava za investiranje.

 3. Zoran says:

  Tpo se i znalo. Dok ne damo Kosovo, nema nista. Inace....u Srbiji je gore nego pre 5, 6 godina.

 4. Ivana says:

  Srbija nije ispala iz igre Srbija uopšte nije ni bila u igri samo vođine opsjene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *