Fond za razvoj Srbije delio pare firmama koje ne postoje

Fond za razvoj Srbije delio pare firmama koje ne postoje

12 oktobra 2013

izgradnja-autoputaViše od 91 milijarde dinara „teški“ su krediti za koje je već uveliko istekao rok da budu vraćeni Fondu za razvoj. Na to treba dodati i 19,5 milijardi dinara koji su delimično dospeli za naplatu, ali dužnici kasne sa namirivanjem rata. Ovde je, prema navodima Ministarstva privrede, reč o više od 60 odsto ukupnih potraživanja Fonda za razvoj koji su, praktično, problematični. Upravo iz ovih razloga, ministarstvo je stopiralo dalje odobravanje novih zajmova, dok se situacija ne raščisti i ne sagleda se trenutno stanje.

Na spisku korisnika najvećih zajmova koje je, pod povoljnim kamatama, odobrio Fond za razvoj je i „KMG Trudbenik“ ad, sa dospelim dugom od 2,39 milijardi dinara. Ovo građevinsko preduzeće je trenutno u stečaju. Drugi na listi sa najvećim dospelim dugom od 1,89 milijardi dinara, je javno preduzeće „Putevi Srbije“, kao aktivno društvo. Ovaj ugovor sklopljen je još 2001. godine. Sledi „Sartid“ po ugovoru sklopljenom daleke 1998. godine i s dospelim dugom od 1,6 milijardi dinara… Na spisku su firme u stečaju, likvidaciji, u privatizaciji, otpisane, ugašene… i sve one su novac dobijale od sredstava Fonda.

Na listi onih kojima je novac, preko Fonda, pozajmljivan iz sredstava nadležnog minstarstva uglavnom su državni gubitaši. Tu su „Zastava automobili“, po ugovorima s početka 2003. godine u višemilionskim dinarskim iznosima. Zatim RTB „Bor“, „Želvoz“, Fabrika vagona Kraljevo… Najveći dug na listi dužnika koji su novac dobili iz sredstava ministarstva je 360 miliona dinara („Zastava automobili“ po ugovoru iz 2003. godine).

Ukupno gledano, na listi firmi koje imaju 100 odsto dospelog duga nalazi se čak 13.633 preduzeća sa više od 91 milijarde ukupnog duga. Još 4.311 preduzeća ima više od polovine dospelog neplaćenog duga u vrednosti od 13,55 milijardi dinara. Onih malo revnosnijih, kojima je na naplatu dospelo ne više od 50 odsto ukupnog duga, u iznosu od 5,66 milijardi ima upola manje: 2.670. Preostalih 4.654 duguje zajedno manje od pola milijarde dinara dospelog duga…

Garancija od 25 miliona evra

Na spisku firmi za čije kreditne dugove je garantovao Fond za razvoj, a to znači država, nalaze se: „Agroživ“ „Ikarbus“ u restrukturiranju, Valjaonica bakra „Sevojno“, Železara Smederevo… Najveća izdata garancija je upravo za Železaru Smederevo u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra. Ova garancija važi do novembra 2016. godine.

Subvencije firmama koje ne postoje

Iz budžeta Ministarstva privrede, za subvencije investitorima isplaćeno je više od 2,5 milijardi dinara, od čega samo u julu i avgustu preko milijardu dinara. Uvid u dosadašnji način odobravanja i isplate subvencija investitorima pokazao je da su ovi podsticaji dodeljivani bez adekvatne kontrole i uz propuste u proceduri.

U Ministarstvu privrede ističu da se dešavalo da Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) odobri podsticaje investitoru i pre nego što je raspisan oglas za prodaju imovine preduzeća i to na zahtev investitora koji do tada nije ni osnovao zavisno društvo u Srbiji, koje je trebalo da učestvuje u privatizaciji.

Tako preduzeće „Trak-lajt“ iz Batočine još nije ni osnovano ali je ugovor sa SIEPA potpisalo u avgustu ove godine prema kome bi za 500 radnih mesta trebalo da dobiju subvencije od tri miliona evra. Kineska kompanija „Vršačko vinogorje“ osnovana je u julu, a ugovor o subvencijama potpisan je u aprilu.

Bilo je slučajeva da u proceduru uđe nepotpisan zahtev bez datuma podnošenja, a sa poverljivom dokumentacijom preduzeća koje se privatizuje.

„Odobravane su subvencije za već izvršena ulaganja pa ostaje nejasno o kakvim se podsticajima radi“, kažu u Ministarstvu privrede.

„Davana su pozitivna mišljenja za isplatu podsticaja na osnovu izveštaja revizora o ispunjenosti uslova za obaveznu investiciju, uprkos ogradi revizora da takvi izveštaji nisu u skladu sa međunarodnom računovodstvenim standardima. Proverom je utvrđeno da izveštaji revizora u najvećem broju slučajeva ne daju odgovore da li je investitor ispunio sve uslove iz ugovora za isplatu podsticaja, da li je zaposlio nove radnike u broju u kome se obavezao ugovorom i redovno isplaćuje zarade, i posebno da li je investicijom u osnovna sredstva povećan osnovni kapital društva.“

Provizije

Ukupan nominalni iznos garancija koje izdaje Fond za razvoj, utvrđuje Vlada. Fond za izdavanje garancije naplaćuje proviziju u visnini od 1,8 odsto godišnje od iznosa garancije. Od početka ove godine Fond za razvoj naplatio je garancijsku proviziju u iznosu od 90,46 miliona dinara i na to još zateznu kamatu od 60.658 dinara. Najveća provizija naplaćena je srazmerno visini garancije, Železari Smederevo: u prvih šest meseci 15,64 miliona dinara i u julu još 23,68 miliona dinara.

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Može li i meni jedno 3500 evrića da završim kuću. Majkemi nemam auto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *