ФОНДАЦИЈА БИЛА ГЕЈТСА лансира свој ДИГИТАЛНИ ИД: користиће га 1 МИЛИЈАРДА људи за 10 година

ФОНДАЦИЈА БИЛА ГЕЈТСА лансира свој ДИГИТАЛНИ ИД: користиће га 1 МИЛИЈАРДА људи за 10 година

22 августа 2023

Нови текст објављен на званичном сајту Гејтс Фондације говори о значају дигиталног ИД-ја као и будућој примени овог средства за контролу којег ће по пројекцијама Била Гејтса користити милијарду људи за деценију.

Ако особа не може да докаже ко је, може ли да искористи све могућности које друштво нуди?И почињемо: За 850 милиона људи широм света којима недостаје било какав прихватљив облик правног идентитета, одговор је не. Доказ идентитета омогућава људима да у потпуности учествују у привреди. Олакшава приступ запошљавању и образовању, као и услугама као што су банкарство, владини програми и здравствена заштита.

Људи који живе у земљама са ниским и средњим приходима чешће ће остати без личне карте. Више од половине оних без доказа идентитета су деца чија рођења нису уписана. Свака друга жена у земљама са ниским приходима нема личну карту. Чак и међу онима чији се идентитет може проверити, многима недостаје документација која би одговарала дигиталном добу.

То значи да су многи ресурси који би им могли помоћи да побољшају свој квалитет живота недостижни.

Kако пише на званичном сајту Гатес Фондације “Срећом, појавило се невероватно решење: отворени, прилагодљив дигитални ИД систем под називом Модуларна Опен Соурце Идентити Платформ (МОСИП) који је доступан свим земљама бесплатно.”

Рамеш Нарајанан: У свету постоји криза идентитета, али то ће се решити. Али поред кризе идентитета, ради се о томе како људи могу бити део дигиталне економије која се гради и како то заправо могу искористити. Наше путовање, надамо се да ћемо олакшати људима да буду део дигиталне економије. Говоре се о дигиталном јазу. Не желимо да подела постоји. Наши алати ће помоћи да се премости та подела и учиниће то беспрекорним искуством за сваку особу на свету.

Мали, али моћни тим у Индији развио је ову технологију за креирање националних дигиталних ИД система, уз финансирање наше фондације . Од 2018. 11 земаља, од којих девет у Африци и две у Азији, потписало је меморандуме о разумевању са МОСИП-ом за пилотирање система. Више од 90 милиона људи регистровано је за личне карте засноване на МОСИП-у на Филипинима, Етиопији и Мароку као део националног распореда. МОСИП је моћан пример како земље са ниским и средњим приходима могу да искористе технологију отвореног кода за побољшање живота и убрзање развоја.

Дигитални ИД системи су један од три стуба онога што је познато као дигитална јавна инфраструктура (ДПИ); остали су системи дигиталног плаћања и системи за размену података. Повезујући људе и олакшавајући кретање новца и дељење информација, ДПИ је на много начина савремени еквивалент путева и мостова који су помогли да се преобликују привреде у 19. веку. Истраживачи кажу да ДПИ може помоћи земљама са ниским и средњим приходима да прескоче традиционалне фазе развоја, извуку милионе из сиромаштва и подстакну економски раст.

Дигитални ИД систем је критичан јер је људима потребан верификован идентитет како би искористили друге предности ДПИ-ја, од дигиталних банковних рачуна и тренутних плаћања до налога мобилних телефона и управљања личним подацима.- кажу из Гејтсове фондације

Првобитна инспирација за МОСИП био је индијски национални дигитални ИД систем, Аадхаар, који је покренут 2009. Овај амбициозни напор би на крају укључио преко 99% свих одраслих Индијаца .

(НултаТачка/ГатесФоундатион)

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Eto nama nove vakcine, u drugom obliku. Sve dok Rusi ovog kretena i Ilona Maska tolerisu, nemam iluzija.

    • Alisa says:

      Idiot misli da ce mu i ova prevara proci. BILU Gejtsu vise niko ne veruje. Ljudi ga dozivljavaju kao ubicu sa vakcinama. Isto je i sa SZO. To je udruzeni zlocinacki poduhvat i treba ih poslati na robiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u