„FORBES“: Amerika još nije spremna da se odrekne ruskih raketnih motora

„FORBES“: Amerika još nije spremna da se odrekne ruskih raketnih motora

1 novembra 2014

51013fddAmbicija Vašingtona da američku kosmonautiku oslobodi zavisnosti od ruskih raketnih motora RD-180 može u toj oblasti napraviti velike i ozbiljne probleme – ocenio je magazin Forbes.

Uzbuđenje u SAD izazvala je ponajviše eksplozija rakete Antares sa motorom AJ-26. Nimalo slučajno. U maju je – u vreme testiranja u Kosmičkom centru NASA „Džon Stenis“ – eksplodirao motor tog tipa.

Forbes je ovome dodao podsećanje: da je kompanija SpaceX, sa kojom vlada SAD ima ugovor, u avgustu izgubila raketu-nosač Falcon 9.

Forbes je iz ovoga izvukao zaključak da su se ovakve havarije počele događati „užasavajuće često, s obzirom na to koliko se retko lansiraju kosmički aparati“.

S druge strane, ULA sa svojim raketama-nosačima Atlas V, čiji prvi stepen pokreću pomenuti ruski motori, nema nikakvih problema. Nema odlaganja rokova lansiranja, nema havarija – a to znači da su ruski motori, iako su skuplji, savršeniji i pouzdaniji.

Zato administracija Baraka Obame – upozorio je Forbes – mora ponovo proceniti: koliko je dobra i ispravna njena odluka da se odustane od kupovine ruskih RD-180.

Magazin je istovremeno podvukao: da je to utoliko potrebnije što je tanak budžet izdvojen za proizvodnju američkih motora koji bi zamenili RD-180.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gojko says:

    OBAMA JE REKAO DA RUSI NISTA NEPROIZVODE PA NEKA VOZE SVOJE RAKETE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *