FORBES: Кина и Русија стварају дигитални систем плаћања опаснији за долар од нуклеарног оружја

FORBES: Kina i Rusija stvaraju digitalni sistem plaćanja opasniji za dolar od nuklearnog oružja

10 marta 2024

KINA i Rusija su se udružile da stvore sistem plaćanja zasnovan na blokčejn tehnologiji – a to bi, prema ekonomistima, moglo biti opasnije za američku hegemoniju od nuklearnog oružja – objavio je američki magazin Forbes.

Naveo je da zemlje BRIKS-a poslednjih godina traže načine da prekinu svoju zavisnost od američkog dolara i da je taj trend intenziviran nakon što su SAD uvele finansijske sankcije Rusiji.Forbes je preneo da je Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, važnim ciljem za budućnost nazvao „stvaranje nezavisnog sistema plaćanja u okviru BRIKS, koji će se zasnivati na najsavremenijim tehnologijama, kao što su digitalne valute i blokčejn“.

I da je pritom naglasio da će taj novi sistem biti „udoban za države, stanovništvo i biznis jer ne bi zahtevao ozbiljne troškove i bio bi van politike“.

Kina već uvodi digitalnu verziju svog juana u pokušaju da kontroliše domaće gotovinske tokove i da se takmiči sa dolarom na svetskoj sceni – podsetio je Forbes svoje čitaoce.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *