„FORBES“: Putin je novi Napoleon

„FORBES“: Putin je novi Napoleon

8 septembra 2014

Vladimir+Putin fWlIC99G1nlNezavisno od toga kako će se završiti konflikt povodom Ukrajine, reputacija Vladimira Putina će se značajno učvrstiti – ocenio je komentator magazina Forbes Imon Finglton.

„U suštini, Putin je novi Napoleon, a ukrajinska kriza je – njegov diplomatski Austerlic: on će zadržati Krim i značajno povećati sposobnost ruskojezične manjine u istočnim oblastima Ukrajine da se suprotstavlja Kijevu“ – ocenio Finglton.

Finglton je istovremeno ukazao da se dobije preko milion poseta ako se preko Gugla uđe na Obama + wimp (wimp – slabić). Ali, naglasio je: „Nije problem u Obaminim ličnim nedostacima, već o stanju u kojem je Amerika. SAD su se tokom poslednjih šest decenija odrekle svih poluga pomoću kojih su udarale takt svetskoj diplomatiji. Zato sada i Južna Koreja – koja je revnosni američki saveznik – odbija da podrži Obamine sankcije protiv Rusije, a Japan se prema njima odnosi prohladno“.

Forbes iznosi tri razloga zbog kojih su SAD izgubile „diplomatski uticaj“.

Prvi: gubitak liderske pozicije u proizvodnim tehnologijama; sada SAD malo proizvode pa imaju i malo proizvodnih tehnologija, pa moraju da ih kupuju u Nemačkoj i Japanu.

Drugi: SAD su posle drugog svetskog rata bile najveći svetski izvoznik kapitala, a sada moraju da ga uvoze; prošle godine je iz Rusije u SAD ušlo 75 milijari dolara (što znači da je Americi potreban ruski kapital a ne obrnuto), a SAD su ukupno uvezle u 2013. godini 361 milijardu $. List ovome pridodaje: „Obamina administracija radi za Putina kad isterije iz Rusije volstritske parazite“.

Treći: SAD više ne štite svoje tržište; ulaskom u Svetsku trgovinsku organizaciju – Vašington se odrekao najmoćnijih poluga u trgovinskim odnosima.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *