FORBSOVA LISTA NAJMOĆNIJIH: Putin ponovo prvi, Obama drugi

FORBSOVA LISTA NAJMOĆNIJIH: Putin ponovo prvi, Obama drugi

5 novembra 2014

Putin ObamaRuski predsednik Vladimir Putin je, drugu godinu zaredom, potukao američkog kolegu Baraka Obamu na rang-listi najmoćnijih svetskih lidera koju je objavio američki poslovni magazin „Forbs“.

Putin je ostao u samom vrhu najmoćnijih u godini u kojoj je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji, raspirila sukob u Ukrajini i sa Kinom zaključila sporazum o gasovodu vredan više milijardi dolara koji „Forbs“ naziva najvećim konstrukcionim projektom u svetu, prenosi AFP.

S druge strane, Obama već treći put od početka svog predsedničkog mandata ne uspeva da osvoji epitet najmoćnijeg lidera – dvaput je izgubio od Putina, a jednom od kineskog predsednika Sji Đinpinga.

„Dakle, ko je moćniji: svemogući šef korodirajuće, ali još živahne sile, ili čelnik vezanih ruku najdominantnije zemlje u svetu“, pita američki magazin.

Na listi od ukupno 72 kandidata, na prvih pet pozicija našli su se isti oni koji su ih i prošle godine osvojili.

Treće mesto pripalo je Đinpingu, za koga se očekuje da će vladati tokom decenije u kojoj će Kina zaseniti SAD kao najveća ekonomska zemlja sveta, navodi francuska agencija.

Četvrtoplasirani je papa Franja, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel na peto mestu.

Među 12 novopridošlih na listi moćnih u svetu su indijski premijer Narendra Modi, koji je rangiran kao 15, najbogatiji Kinez Džek Ma, koji se našao na 30. poziciji, ali i Abu Bakr al-Bagdadi, samoproglašeni kalif ekstremističke Islamska država, kome je pripala 54. pozicija.

Dok 26 kandidata potiče iz SAD, region Azija-Pacifik je veoma zastupljen sa 19 kandidata, uključujući šest iz Kine.

Ovogodišnja lista obuhvata 17 šefova država, koji vode zemlje čiji BDP zbirno iznosi 48 biliona dolara, i 39 generalnih direktora i predsednika koji kontrolišu godišnje prihode vredne više od 3,6 biliona dolara.

Među rangiranima ima ukupno devet žena, a prvi put su se dve žene – nemačka kancelarka Merkel i predsednica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen – našle među prvih 10.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *