„FOREIGN POLICY“: Novi irački rat biće znatno prljaviji i skuplji nego što će SAD priznati

„FOREIGN POLICY“: Novi irački rat biće znatno prljaviji i skuplji nego što će SAD priznati

13 avgusta 2014

usa_helik_s„Spasilačka misija” SAD u Iraku biće zamašnija, prljavija i skuplja nego što je Bela kuća spremna da prizna – upozorava se u analizi koju je američki list Foreign Policy objavio pod naslovom „Klizava nizbrdica mešanja SAD”.

Autor analize je Mihej Zenko, ekspert Saveta za međunarodne odnose. Njegova prognoza je da će se SAD u novi rat u Iraku „uvaljivati” na sličan način kao što sve dublje zalazile u rat u Libiji.

To se, naglašava Zenko, pokazalo već posle dva dana kada je Barak Obama priznao da operacija može potrajati znatno duže nego što se prvobitno planiralo.

Džihadisti Islamske države (IS) ubili su najmanje 500 pripadnika verske zajednice jazida u ofanzivi na severu Iraka, a najmanje 20.000 raseljenih civila sa tog područja uspelo je da pobegne sa planine Sindžar, gde su bili pod opsadom islamskih ekstremista, rekli su danas irački zvaničnici.

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija al Sudani, takođe je rekao Rojtersu da su neke od žrtava sunitski ekstremisti IS zakopali žive, među kojima žene i decu.

Oko 300 žena je kidnapovano, rekao je Sudani.

Jedan zvaničnik iz autonomne kurdske vlade u Iraku rekao je na graničnom prelazu Fiškabur da je 30.000 raseljenih civila koji su pobegli sa planine Sindžar ušlo u Siriju, a zatim se vratilo u Irak, uz pratnju kurdskih snaga, preneo je AFP.

Poslanik Vijan Dahil, koji je iz zajednice jazida, rekao je da je 20.000-30.000 raseljenih uspelo da pobegne i sada su se sklonili u irački Kurdistan.

U međuvremenu, francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus založio se danas u Bagdadu za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

„U ovo vreme, Iraku je posebno potrebna što šire zasnovana vlada sloge, jer svi Iračani treba da osete da su predstavljeni, kako bi se borili zajedno protiv terorizma“, rekao je Fabijus posle razgovora sa potpredsednikom iračke vlade Huseinom al-Šahristanijem.

Fabijus je ranije danas doputovao u Bagdad radi razgovora o putevima za izlazak iz krize, izazvane ofanzivom ekstremista sunita iz grupe Islamska država, javile su agencije.

U subotu je saopšteno da je Oland u telefonskom razgovoru obećao Barzaniju da će u najskorije vreme Francuska uputiti u Irak najpotrebniju humantiranu pomoć, a da su sagovornici izrazili spremnost da sarađuju radi zaustavljanja ofanzive ekstremista.

Velika Britanija je počela da iz vazduha doprema hranu i vodu hiljadama civila koji su pred džihadistima izbegli na planinu Sindžar na severu Iraka, saopštili su ranije danas zvaničnici.

Prve isporuke pomoći pripadnicima jazidske manjine, uključujući šatore, filtere za vodu, lampe na solarni pogon i punjače za telefone, bačene su iz aviona ugroženima tokom protekle noći, saopštio je zvaničnik britanskog ministarstva odbrane, prenosi AFP.

Dva britanska vojna aviona upućena su juče u region Sindžar gde su džihadisti iz Islamske države proterali hiljade civila, mahom jazida.

Američka vojska nastavila je da bombarduje položaje naoružanih ekstremista Islamske države (IS) u Iraku, istovremeno izbacujući iz aviona pakete hrane i vodu za više hiljada raseljenih stanovnika koji su se sklonili na planini Sindžar.

Američka Centralna komanda navela je u saopštenju da su novu, treću turu pomoći u hrani i vodi (više od 3.800 galona vode i preko 16.000 obroka), izbacivale letelice C-17 i dva teretna aviona C-130, a „leđa“ su im čuvali avioni lovci, preneo je AFP.

U međuvremenu, papa Franja pozvao je danas međunarodnu zajednicu da pronađe političko rešenje kako bi se „zaustavili zločini“ nad pripadnicima hrišćanske i drugih manjina u Iraku.

Papin izaslanik Fernando Filoni, vatikanski ambasador u Bagdadu tokom iračkog rata, otputovaće u ponedeljak u tu zemlju da iskaže solidarnost sa hrišćanima, ugroženim ofanzivom islamskih ekstremista grupe Islamska država (IS).

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *