„ФОРИН АФЕРС“: Вучић окреће леђа Русији

„FORIN AFERS“: Vučić okreće leđa Rusiji

14 septembra 2015

vucic-usa-rusia-sd-ilustracija 65Premijeru Aleksandru Vučiću prelazak na umerenu politiku omogućio je posebno mesto u politici države, ali i ličnu pažnju i podršku globalnih sila, navedeno je u analizi uglednog “Forin afersa”, uz ocenu da je za zapadne lidere dobrodošlo iznenađenje što je Srbija, kao tradicionalni saveznik Rusije, izgleda spremna da ide na Zapad. Osim opredeljenosti za evropski put Srbije, časopis akcentuje i Vučićev naum da bude “pouzdan partner” SAD.

“S novom prozapadnom politikom u Evropi proglašen za čoveka koji je Beograd izvukao iz hladne senke, a njegove planove za novu Srbiju toplo su prihvatile i SAD”, navodi “Forin afers”.

Ipak, poziva Zapad da zastane pre nego što u potpunosti prihvati Vučića, jer je to drastično repozicioniranje, kako navode, verovatno samo njegov pragmatizam. Uz napomenu da je reč o ozbiljnom listu i ozbiljnoj analizi, analitičar Nebojša Bakarec tumači da Vučić jasno pokazao šta je do sada uradio.

– Zauzeo je srpski politički centar i desno i levo od njega, što mogu samo velike stranke i tako uzeo veliki deo birača. Dileme da li je iskreno njegovo zalaganje ne bi trebalo da bude jer se od osnivanja naprednjaka, već sedam godina zalaže za istu politiku koju i tri godine unazad sprovodi u Vladi Srbije – kaže Bakarec i ističe da nema mesta za sumnju.

Suprotnog mišljenja je jedan od osnivača Pokreta Dveri Branimir Nešić, koji kaže da srpski premijer ispunjava volju i interes zapadnih sila.

– To je pogubna politika jer evroatlantske integracije Srbiji nisu i neće doneti ništa dobro, a ni Vučićevoj političkoj karijeri što će on tek shvatiti – kaže za “Vesti” Nešić ističući da je za Srbiju prava politika saradnja s Rusijom i zemljama članicama grupacije BRIKS-a.

Posle tri godine vladavine, prema rečima našeg sagovornika, vidno je da je uz Vučića i bivši premijer, a aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić.

– Ocena u časopisu “Forin afers” da Zapad treba malo više da bude skeptičan prema Vučićevom geopolitičkom stavu u stvari je poruka da treba držati tanki lanac oko vrata čoveku koji vodi Srbiju kako bi nastavio da bude poslušan, do konačne primene Briselskog sporazuma Beograda i Prištine i približavanje Srbije NATO-u – zaključio je Nešić.

Bedem protiv radikala

“Forin afers” smatra da je Vučić uhvaćen u borbu za vlast sa predsednikom Srbije i suosnivačem SNS-a Tomislavom Nikolićem, koji je izgubio vlast u stranci, i bivšim premijerom Ivicom Dačićem, koji mu sada raportira. U senci ga, kažu, čeka bivši kolega radikal, sada rival Vojislav Šešelj, koji je obećao da će srušiti premijera.

“Zapadni lideri osećaju da je Vučić potencijalni bedem protiv radikalnih glasova i zato mogu biti manje skloni da pažljivo pogledaju kako vodi zemlju”, piše “Forin afers”.

(vesti-online.com)

KOMENTARI11 komentara

 1. Bariša says:

  Kakvo je ovo ispiranje mozga, cirkus.

 2. Dušan says:

  Bolesnik. Ozbiljan bolesnik koji se potpuno izgubio u prostoru i vremenu.

 3. rale says:

  da bude pouzdan špijun to verujem,kad ga iskoriste dobiće šut kartu i nove ucene..

 4. mija says:

  Šta će ovom čoveku vlast kad ga svi u zemlji mrze? Kakav kratki spoj moraš imati u glavi da bi ti to bilo potrebno?

 5. Miticus says:

  Ma da ga mrze, bilo bi dobro. Nego ga vise niko ne ceni. Do pre 3 godine je nekako i licio na coveka, sad na sve lici, al' na sta lici, to ni sam ne znam.

 6. miroslav says:

  Gospode boze,ovo je sotona!

 7. Vujadin says:

  Jadan pokojni premijer (ne mislim na Đinđića) bio je dobar, al za naše neprijatelje.

 8. milan says:

  Treba ga odstraniti da ne zgadjuje. Ma u svakome ima ponešto prihvatljivo ali u AntiVučiciju isto kao i u VukuDraškovicu osta samo averzija, pa govorili i kao dobro. Dobro se kod njih dvojice zaboravlja zapravo ih se uopšte nesluša!

 9. Danilo says:

  Džon Bosnić - Oni koji žele da Srbija uđe u NATO žele da osude svoju decu na smrt! https://www.youtube.com/watch?t=31&v=CB_bEr9TTFg

 10. pravda says:

  Ako je ovo stvarno ,da nas premijer sjebe starijeg BRATA,RUSE-iju ,a jedro usmeri ka MILOSRDNOM andjelu koji ubi malu Milicu,u kuci njenoj,i jos eto mala Milica agresor postade i ugrozi EVROatlanske interese,i zato je morala biti ubijena.Ako je ovo tacno za premijera,a nazlost mislim da u tome ima istine.Neko je tu kriv ,a ko sami znate.................

 11. za miju says:

  Kazao si sve, zaista ga svi mrzimo, zapravo preziromo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *