ФОРМИРАНИ БРИТАНСKИ ШТАБОВИ у Сарајеву, Подгорици и Тирани против руског и српског утицаја

FORMIRANI BRITANSKI ŠTABOVI u Sarajevu, Podgorici i Tirani protiv ruskog i srpskog uticaja

24 aprila 2019

Iza britanskih antiruskih štabova u Sarajevu, Tirani i Podgorici krije se namera da se spreči makar i kulturno i identitetsko povezivanje srpskog naroda, danas rasejanog u četiri balkanske države.

Nekada je Evropom harao „bauk komunizma“, danas je to, barem na Balkanu, „bauk ruskog malignog uticaja“. Da se velika Britanija pita, tako bi izgledala parafraza početne rečenice čuvenog Marksovog i Engelsovog „Manifesta komunističke partije“ u drugoj deceniji 21. veka.Predstavnik Srba u Predsedništvu BiH Milorad Dodik kaže da ima informacije da je u Sarajevu osnovan svojevrstan štab za borbu protiv ruskog uticaja. Osim sarajevskog, štabovi postoje i u Podgorici i Tirani. Kao u slučaju nekog lanca tržnih centara ili restorana brze hrane…

Prvo pitanje koje se postavlja, prema rečima savetnika za politička pitanja Milorada Dodika Srđana Perišića, jeste zbog čega je ruski uticaj na Balkanu maligan, a britanski nije i zbog čega zapadne zemlje polažu prava na prisustvo na Balkanu više od Rusije.

„Sve se to svodi na višedecenijsku, a možemo reći i dvovekovnu politiku i geopolitiku Velike Britanije, a to je da Britanija ne želi da balkanske zemlje imaju bilo kakve veze sa Rusijom. Takva im je politika bila i u 19, i u 20, a evo i sada, u prve dve decenije 21. veka“, objašnjava Perišić.

Definisana kao britanski geopolitički neprijatelj, Rusija sa svojim prisustvom u Evropi, pa i na Balkanu — nepoželjna je. Ono što London najviše opterećuje jeste činjenica da je rusko prisustvo na Balkanu prirodno, jer je Rusija, istorijski gledano, bila pokrovitelj oslobodilačkih ratova balkanskih naroda u 19. veku, dodaje on.

Drugo, Britanija se protivi svakom mogućem objedinjavanju Srba na Balkanu jer zna da u temelju tog ujedinjenja stoji Rusija, smatra Perišić.

„Britanija je, dakle, protiv objedinjavanja Srba, pa makar to bilo samo kulturno i identitetsko objedinjavanje, ali to vešto zamotava u oblandu borbe protiv malignog ruskog uticaja. Tačno je da se bori protiv ruskog uticaja i to radi dva veka, ali na ovom terenu, to je maska da bi se sprečilo objedinjavanje Srba koji se trenutno nalaze u četiri balkanske države“, kaže Perišić.

Osnivanje antiruskog štaba nije prvi britanski pokušaj sprečavanja takozvanog malignog uticaja Rusije — pred opšte izbore u BiH pronela se vest da je nekoliko desetina britanskih specijalaca stiglo u tu zemlju kako bi se borili protiv ruskog uticaja na izbore.

Sada imamo i štab. Međutim, upitno je koliko će on biti delotvoran, jer, kako Perišić kaže, postoje sile čiji je uticaj na neku sredinu prirodan. Višedecenijski britanski uticaj na region naseljen Srbima nikada do sada nije smatran prirodnim.

Balkan je, ako sudimo prema govoru britanske premijerke i aktivnostima raznih britanskih organizacija, region koji Britanija smatra za ono što je naše poluostrvo svojevremeno predstavljalo za katoličku crkvu — Antemurale Christianitatis — predziđe hrišćanstva.

Britanija se, naravno, ne brine toliko za hrišćanske vrednosti, koliko za to da, propagandom i političkim uticajem izoluje Rusiju od ostatka Evrope zbog svojih interesa, za koje smatra da su neprikosnoveni.

Nikola Joksimović (Sputnik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ljubinka says:

    Opet Vučićevi prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *