ФОРСИРАЈУ САНКЦИЈЕ, А У СВЕ ВЕЋОЈ КРИЗИ: Британија и Француска кукају за гасом, Немачкој недостаје челик

FORSIRAJU SANKCIJE, A U SVE VEĆOJ KRIZI: Britanija i Francuska kukaju za gasom, Nemačkoj nedostaje čelik

4 septembra 2022

RUSKI predsednik Vladimir Putin gurnuo je Veliku Britaniju u paniku zatvaranjem jednog od glavnih evropskih gasovoda, Severnog toka-1, rekla je za američku novinsku agenciju Bloomberg Anđela Najt, bivša izvršna direktorka trgovinskog udruženja Energy UK.

Ona je ruskog lidera optužila da je započeo „ekonomski rat“, pa priznala glavno:„Mi smo kao država u panici. Evropa je takođe. I to nije iznenađujuće!“

Optužila je britanske vlasti da su stvorile zavisnost od energenata iz različitih zemalja koje Londonu „nisu uvek prijateljske”.

„Dugo smo, dodala je, imali pogrešnu energetsku politiku.  Ovo je zaista neprijatan šok“, izgovorila je Najt.

Američki stručnjak za energetiku Anas Alhadži upozorio je zemlje G7 na ozbiljne posledice uvođenja limitirane cene ruske nafte:

„Da li ljudi shvataju koliko će biti skupo uvođenje te ’teorijske‘ gornje cen ruske nafte? Tu odluku će platiti poreski obveznici u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Dodatno će skočiti cene zbog povećanja troškova isporuke energenata“.

Precizirao je da će za punu implementaciju odluke G7 biti potrebno angažovanje 87.000 inspektora koji će se pobrinuti da svaki papir bude ispravno popunjen, da svaka bankarska transakcija bude u skladu sa zahtevima, a kretanje svakog tankera – u skladu sa nametnutim sankcijama.

Severni tok radi sa ograničenjima od sredine juna, a od kraja jula propuštao je samo 33 miliona kubnih metara gasa dnevno od mogućih maksimalnih 170 miliona .

Gasprom je saopštio da neće biti moguće obnoviti rad jedinog pogonskog bloka Trent 60 zbog curenja ulja.

FRANCUSKA ZABRINUTA ZBOG GASA

FRANCUSKA bi trebalo da se fokusira na rešavanje predstojećeg izazova u energetskom sektoru jer se zima približava, rekao je danas ministar finansija Francuske Bruno le Mer, na pitanje o potencijalnoj izgradnji novog gasovoda preko Pirineja.

– U predstojećem periodu izazov je nabaviti više gasa, nafte i struje iz zemalja koje nisu Rusija. Dakle, pričamo o periodu u narednih nekoliko meseci, nedelja, pa i dana. Nisam siguran da bi nam nov gasovod pomogao da preguramo zimu. Hajde da se fokusiramo na izazove koji su pred nama – naveo je Le Mer na poslovnom forumu Ambrozeti na severu Italije.On je rekao da mu oslanjanje na struju i vodonik „deluju više obećavajuće nego gasovod“.

Španski ministar energetike Alvaro Nadal ove nedelje je kritikovao francusko odbijanje da se podrži projekat kojim bi se izgradio treći gasovod između te dve zemlje, kako bi se smanjio uticaj ruskog gasa na Evropu.

NEMAČKA OSTALA BEZ ČELIKA

IAKO cene električne energije i prirodnog gasa u Evropi nisu rasle prošle nedelje, Nemačka, najveća ekonomija u bloku, i dalje se suočava sa istorijski visokim troškovima energije koji su doveli do smanjenja industrijske proizvodnje. Najnoviji primer je najveći svetski proizvođač čelika, Arcelor Mittal, koji je u petak objavio saopštenje o gašenju dve fabrike i praznom hodu jedne.

Najveći evropski proizvođač čelika rekao je da će dve fabrike u Nemačkoj (jedna u Bremenu, a druga u Hamburgu) biti delimično zatvorene krajem septembra. Fabrika u Austriji i Španiji, takođe će biti u mirovanju.

– Kao energetski intenzivna industrija, mi smo izuzetno pogođeni. Pošto su cene gasa i struje porasle deset puta u roku od samo nekoliko meseci, više nismo konkurentni na tržištu koje se 25% snabdeva uvozom – objasnio je Rajner Blašek, izvršni direktor ArcelorMittala Nemačka.

Situaciju u nemačkoj privredi dodatno je zakomplikovala vest da ruski energetski gigant „Gasprom“ neće nastaviti sa isporukama preko „Severnog toka 1“ nakon što je otkriveno curenje nafte. Nemačka bi ove zime mogla pasti u recesiju, što bi sa sobom povuklo i ostatak bloka – javljaju zapadni mediji.

GASE SVAKO ŠESTO PREDUZEĆE

U Nemačkoj svako šesto industrijsko preduzeće je prinuđeno da smanji proizvodnju zbog visokih cena energije, pokazalo je istraživanje Udruženja nemačkih privrednih i privrednih komora DIHK krajem jula. Skoro četvrtina preduzeća koja su bila prinuđena da smanje proizvodnju već je to učinila do kraja jula, a druga četvrtina je u procesu smanjenja proizvodnje zbog visokih cena energije, pokazalo je istraživanje 3.500 preduzeća iz svih regiona Nemačke.

(TANJUG)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    Eto, lisica je isterana na cistinu. A bas je bila lepa i korisna okupacija istoka posle II rata, kada su nam u goste poslali Lenjina, Staljina , Tita i ostalih okupatorskih upravnika u drugim istocnim zemljama. Morao bi zapad hitno da izmisli neki takav ili slican okupacioni sistem koji moze i mora brzo da se primeni jer ce im situacija biti sve gora. Mozda su to ovi pokusaji slobodne gej ljubavi i ostale bezgranicne moralne slobode koje razaraju drustva i organizovani poredak u njima. Kao sto je danas vidljivo, planski se koriste ljudske slabosti i nedostatci, to se svesno podstice i finansira da bi se razarao postojeci moral i navike drustva. Videcemo sta dolazi posle toga, verovatno nista dobro.

  2. Petrovgrad says:

    Slavine su zavrnute negde u Sibiru. Neka zapad pošalje nekog boljeg od Zelenskog da pokuša da ih odvrne, pod uslovom da ne ostane zaglavljen u Sibir, kao njihovi preci od Napoleona do Adolfa. Truli zapadnjaci kleknite i molite Cara Putina, inače vam je kraj za sva vremena. EPP ne pali više. Rusija je ojačala, zapad je oslabio.

  3. padre says:

    Ima da te sankcionišem, pa makar crko! Dobro ne ja, ali ostali oko mene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *