ФОТОГРАФИЈА ПРИЈАВНИЦЕ ДОЛАСKА У ЈАСЕНОВАЦ ПРАБАБЕ БИЉАНЕ ЧЕKИЋ!

ФОТОГРАФИЈА ПРИЈАВНИЦЕ ДОЛАСKА У ЈАСЕНОВАЦ ПРАБАБЕ БИЉАНЕ ЧЕKИЋ!

21 фебруара 2021

Главна јунакиња филма „Дара из Јасеновца“ је тринаестогодишња Биљана Чекић (13), а њихова породица је једна од оних која је изгубила своје најмилије у логору. Њена прабака са још деветоро рођака била је у колони за Јасеновац. Она је преживела, остали нису.

Пријавница доласка у Јасеновац прабаке Биљане Чекић, Здравке Чекић, објављена је на друштвеној мрежи Твитер. Пријавница је датирана на 11.10.1942.– Пријавница доласка у Јасеновац прабабе Биљане Чекић, Здравке Чекић. 9 чланова породице Чекић је остало у Јасеновцу. Преживели су нам подарили девојчицу која је на својим плећима понела историју својих предака. Судбина пише епике, увек.

Тринаестогодишња глумица Биљана Чекић маестрално је одиграла улогу Даре у филму Дара из Јасеновца.

Биљана живи у селу Срефлије, десет километара од Kозарске Дубице. Иде у осми разред а живи са оцем, братом, старијом сестром, баком и дедом. За улогу је изабрана између две хиљаде деце.

Биљана каже да је на снимању ратне драме сазнала све о монструозним злочинима које су усташе чиниле над невиним људима.

– И пре почетка снимања филма слушала сам о Јасеновцу и донекле била упозната шта се тамо дешавало. О томе смо учили и у школи и знала сам да је доста деце било у логору. Међутим, нисам баш знала како су заробљеници мучени у том логору. О тим страхотама сам сазнала тек када сам почела да снимам филм – рекла је за РТС девојчица која је први пут стала пред камере у овом остварењу.

Филм Дара из Јасеновца обилује тешким сценама, па смо упитали Биљану шта јој је најтеже пало на снимању.

– Постоји једна сцена у логору, када моја јунакиња држи у крилу свог млађег брата, грли га и говори му колико га воли. То је један веома емотиван тренутак и било ми је баш тешко да глумим – каже и додаје да би и она, попут своје хероине, све учинила за најмилије:

– Имам брата и сестру, и верујте ми да бих све урадила за њих. И ја бих своје чувала и пазила као Дара, да се нађем у таквој ситуацији.

Отац Радован који је Биљанина највећа подршка, каже да да је поносан што је његова ћерка тумачила лик Даре из Јасеновца.

KOMENTARI3 коментара

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Nije bilo kovid-a, nije bilo Gejtsa, pa je moralo sve ručno da se odrđuje.

 2. doktrina soka says:

  Grubisno Polje selo Gudovac,zapadna Slavonija, sabirno mesto za decu bez roditelja, sakupljali i moja baba, i slana po ustaskim kucama da sluze po hr. selima,sto je ostalo slabasno ne zbrinuto slano je za Jasenovac,puno je dece bilo iz oklnih sela Pakraca i svih sela Bilogore Papuka i Pozege,cc 146 sela,ciji su roditelji u snazi zavrsili u logorima u Nemackoj.PRVI ZBEG ZA SRBIJU 1991g 12 12,BIO JE SA OPSTINE I SVA SELA oko GRUBISNOG POLJA.

  • Ivana says:

   O tome su srpski generali komunisti partizani dupelisci i dupe uvlakači ćutali i pomagali usrašama uništenje Srba. I danas rvatska nastavlja čišćenje pokatoličavanjem i svakodnevnim pritiscima u vidu tv emisija o ćetnicima dok Srbija ćuti o zločinima na Srbima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u