ФОТОГРАФИЈА ПРИЈАВНИЦЕ ДОЛАСKА У ЈАСЕНОВАЦ ПРАБАБЕ БИЉАНЕ ЧЕKИЋ!

FOTOGRAFIJA PRIJAVNICE DOLASKA U JASENOVAC PRABABE BILJANE ČEKIĆ!

21 februara 2021

Glavna junakinja filma „Dara iz Jasenovca“ je trinaestogodišnja Biljana Čekić (13), a njihova porodica je jedna od onih koja je izgubila svoje najmilije u logoru. Njena prabaka sa još devetoro rođaka bila je u koloni za Jasenovac. Ona je preživela, ostali nisu.

Prijavnica dolaska u Jasenovac prabake Biljane Čekić, Zdravke Čekić, objavljena je na društvenoj mreži Tviter. Prijavnica je datirana na 11.10.1942.– Prijavnica dolaska u Jasenovac prababe Biljane Čekić, Zdravke Čekić. 9 članova porodice Čekić je ostalo u Jasenovcu. Preživeli su nam podarili devojčicu koja je na svojim plećima ponela istoriju svojih predaka. Sudbina piše epike, uvek.

Trinaestogodišnja glumica Biljana Čekić maestralno je odigrala ulogu Dare u filmu Dara iz Jasenovca.

Biljana živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice. Ide u osmi razred a živi sa ocem, bratom, starijom sestrom, bakom i dedom. Za ulogu je izabrana između dve hiljade dece.

Biljana kaže da je na snimanju ratne drame saznala sve o monstruoznim zločinima koje su ustaše činile nad nevinim ljudima.

– I pre početka snimanja filma slušala sam o Jasenovcu i donekle bila upoznata šta se tamo dešavalo. O tome smo učili i u školi i znala sam da je dosta dece bilo u logoru. Međutim, nisam baš znala kako su zarobljenici mučeni u tom logoru. O tim strahotama sam saznala tek kada sam počela da snimam film – rekla je za RTS devojčica koja je prvi put stala pred kamere u ovom ostvarenju.

Film Dara iz Jasenovca obiluje teškim scenama, pa smo upitali Biljanu šta joj je najteže palo na snimanju.

– Postoji jedna scena u logoru, kada moja junakinja drži u krilu svog mlađeg brata, grli ga i govori mu koliko ga voli. To je jedan veoma emotivan trenutak i bilo mi je baš teško da glumim – kaže i dodaje da bi i ona, poput svoje heroine, sve učinila za najmilije:

– Imam brata i sestru, i verujte mi da bih sve uradila za njih. I ja bih svoje čuvala i pazila kao Dara, da se nađem u takvoj situaciji.

Otac Radovan koji je Biljanina najveća podrška, kaže da da je ponosan što je njegova ćerka tumačila lik Dare iz Jasenovca.

KOMENTARI3 komentara

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Nije bilo kovid-a, nije bilo Gejtsa, pa je moralo sve ručno da se odrđuje.

 2. doktrina soka says:

  Grubisno Polje selo Gudovac,zapadna Slavonija, sabirno mesto za decu bez roditelja, sakupljali i moja baba, i slana po ustaskim kucama da sluze po hr. selima,sto je ostalo slabasno ne zbrinuto slano je za Jasenovac,puno je dece bilo iz oklnih sela Pakraca i svih sela Bilogore Papuka i Pozege,cc 146 sela,ciji su roditelji u snazi zavrsili u logorima u Nemackoj.PRVI ZBEG ZA SRBIJU 1991g 12 12,BIO JE SA OPSTINE I SVA SELA oko GRUBISNOG POLJA.

  • Ivana says:

   O tome su srpski generali komunisti partizani dupelisci i dupe uvlakači ćutali i pomagali usrašama uništenje Srba. I danas rvatska nastavlja čišćenje pokatoličavanjem i svakodnevnim pritiscima u vidu tv emisija o ćetnicima dok Srbija ćuti o zločinima na Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *