ФПН и специјалне везе

FPN i specijalne veze

1 novembra 2015

CEDOMIR Antic 7876Piše: Čedomir Antić

Prošle sedmice završen je upis na master studije na Fakultetu političkih nauka (FPN) Beogradskog univerziteta. Tom prilikom na kurs „Javna uprava, lokalna samouprava i javne politike“ upisano je 28 studenata, među kojima četiri o trošku budžeta. Studentkinja Dragana Zurovac, koja je osnovne studije završila na FPN u Banjaluci, obaveštena je da je na listi kandidata rangirana kao peta.

Kada je zatražila obrazloženje, pozivajući se na poznate i ranije objavljene kriterijume, rečeno joj je da uprkos činjenici da je ostvarila izuzetan uspeh na prethodnim studijama, ona mora da prihvati da joj određeni broj bodova bude oduzet zato što ne dolazi sa dovoljno reprezentativnog fakulteta. Naime, prema obrazloženju koje je potpisala prof. dr Snežana Đorđević, privatni fakulteti, kao i pojedini drugi univerziteti, ne pružaju akademsko znanje i ne daju dovoljno kvalitetnu procenu tog znanja (izraženu u ocenama) pa zbog toga kandidatima koji su došli sa njih, u skladu sa izvesnim kriterijumima, oduzimaju određeni deo bodova.

Taman dovoljno bodova da Dragana Zurovac ne bude među pet studenata mastera koji ne plaćaju studije. Ostaje međutim nejasno zašto i kako je određeno da njoj bude oduzeto tačno toliko bodova da ostane ispod crte i postane samofinansirajući student. Studentima privatnih fakulteta i studentima sa državnih fakulteta u Srbiji oduziman je različit broj bodova, u oba slučaja drugačiji nego Dragani Zurovac. Takođe, pored koleginice Zurovac, na master studije konkurisala su još dvojica njenih kolega sa godine. Upisali su se kao samofinansirajući ali im nisu oduzeti bodovi koji su oduzeti koleginici Zurovac.

Kandidatkinja se žalila, a dobila je prilično nejasan i neubedljiv odgovor predstavnice komisije. Zatražila je prijem kod dekana FPN prof. dr Dragana Simića. Iako joj je prijem zakazan u tačno određeno vreme, posle šest sati čekanja rečeno joj je da će je pozvati sledećeg radnog dana. Tokom narednih dana nisu je pozvali.

Javnosti je poznato da sam, od vremena kada sam sredinom devedesetih, kao student, ušao u politiku posvećen borbi za slobodu i prava naroda u zagraničnim srpskim zemljama. Slučaj koleginice Zurovac, najbolje studentkinje generacije na FPN-u u Banjaluci, fakultetu na kome sam tokom dve godine predavao, ne treba, međutim, gledati kao pitanje prava Srba koji žive izvan Srbije, niti kao na probu „specijalnih veza“. Ovde je reč o jasnoj i dokazivoj diskriminaciji. Taj nepravedan odnos nije usmeren samo prema kolegama iz Republike Srpske, već belodano prema svima koje komisija ili fakultet ne smatraju dostojnim da budu ravnopravno tretirani prema objavljenim i transparentnim kriterijumima.

Fakultet političkih nauka u Banjaluci nastao je na osnovu dogovora koji je postignut prilikom posete predsednika Milorada Dodika beogradskom FPN-u, fakultetu na kom je i sâm diplomirao. Bivši profesor FPN-a u Beogradu je i danas dekan FPN-a u Banjaluci, veliki broj beogradskih profesora predavao je i predaje na tom fakultetu. Čudno je da uvaženim kolegama sa FPN-a u Beogradu nije smetalo da im na čelu alumnista bude upravo spomenuti Milorad Dodik. Sigurno su mogli da nađu nekog boljeg, kome da ima 23 godine ne bi oduzeli dovoljno bodova da ostane „ispod crte“. U ovom slučaju u pitanju su pravda i pošten odnos.

To je ono što takođe treba da propoveda univerzitet. Mi želimo da budemo deo velikog sveta, ali to možemo samo ako taj svet uvedemo u našu zemlju, ustanove i ljude. Srbija je u vreme svog velikog uspona u 19. veku bila zemlja s najvećim indeksom useljavanja u Evropi, a ovde su najviše dolazili mladi ljudi iz srpskih krajeva u susednim carstvima. Uostalom, profesorski i studentski kor na FPN-u u Beogradu dugo je bio tako dobro popunjen našom srpskom braćom iz Crne Gore, da su pojedini netrpeljivi studenti čak bili osnovali „Beogradsko udruženje studenata“. Gde ćemo dospeti ako se budemo zatvarali i ako od sebe samih i od onih koji su od nas moćniji i bogatiji stvaramo najviši cilj i jedine moralne arbitre?

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *