Francuska: Izbrisali reč „rasa“, ali je rasizam ostao

Francuska: Izbrisali reč „rasa“, ali je rasizam ostao

17 maja 2013

11_60_12---French-Flag_webFrancuski zakonodavci odobrili su predlog zakona kojim će biti potpuno uklonjena reč „rasa“ iz pravnih dokumenata i legislative, ali tu inicijativu osudili su desničarski protivnici kao naivnu i beskorisnu.

Francuski nacionalni parlament glasao je da se eliminiše reč „rasa“ u svim postojećim zakonima u zemlji, iako su čak i predstavnici glavne opozicione Unije za narodni pokret ocenili da je to previše idealistički potez.

„Eliminisanjem pravne kategorije rase parlament je pomogao zemlji da napravi korak napred u ideološkom i obrazovnom smislu“, rekao je autor predloga zakona Fransoa Asensi, poslanik levičarske koalicije Front levice.

Pristalice ovog predloga zakona tvrde da se taj termin, koji se pojavljuje najmanje šest puta u francuskom krivičnom zakonu i drugim legislativama, može tumačiti kao kategorija ljudi.

„Reč rasa nema naučnu vrednost i osnova je rasističkih ideologija“, navodi se u preambuli predloga zakona, prema kome Francuska neće priznati nijednu posebnu rasu ili rase.

Protivnici tvrde da će to stvoriti pravnu prazninu između ustava i zakona, kao i da time nije učinjeno ništa u borbi protiv rasizma.

„Ne možete da promenite realnost jednstavno eliminacijom neke reči. Samo trošite energiju i vreme na iluzije“, tvrdi poslanik opozicione UMP partije Lionel Tardi.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *