Francuska je postala totalitarna republika, bez prava na drugačije mišljenje i bez prava na protest

Francuska je postala totalitarna republika, bez prava na drugačije mišljenje i bez prava na protest

13 jula 2013

Pictures in the News: Paris, FranceFrancuska se (1) od sada nalazi u nedemokratiji. Totalitarni režimi imaju pet karakteristika: jedinstvenu ideologiju; jedan novokomponovani rečnik; ekonomska, politička, medijska i kulturna vlast je pomešana u jednu; savez između političke policije i policije svesti; neprestano ugrožavanje osnovnih sloboda. Francuska Republika je prešla u jedan takav režim. Ilustracija toga je hapšenje Nikole 19. juna 2013. jer bio običan politički protivnik. (2)

1. JEDINSTVENA IDEOLOGIJA

Francuzi su utamničeni u zatvorskoj ćeliji jedinstvene ideologije: moraju da veruju u blagodati globalizacije (koja je, naravno, vrlo dobra za njih), imigracije (koja, naravno, predstavlja šansu za njih); moraju da napuste sve svoje tradicije (naročito porodične) i da se pokaju zbog svoje istorije (naravno da su krivi). Kosmopolitska ideologija je jedina koja je prihvatljiva. Ona ne prihvata nikakve podele niti granice: prirodne granice između polova ili rasa; fizičke granice su otklonjene kako bi ljudi, roba i kapital mogli da se kreću bez ikakvih pravila; duhovne granice koje se sastoje od istorijskih, umetničkih, kulturnih ili verskih tradicija.

2. NOVOKOMPONOVANI REČNIK

Jedinstvena ideologija ne može da postoji bez novokomponovanog rečnika. Novi vokabular koji uništava reči ili menja njihov smisao: ilegalni imigrant postaje „osoba bez papira“; imigrantski prestupnici postaju „mladi“; branilac nacionalnog identiteta je „šovinista“; branilac bračne institucije (između muškarca i žene zarad stvaranja porodice) postaje „homofob“. Taj novi rečnik služi za dijabolizaciju onih koji „ne razmišljaju kako treba“. On je zidina za dobromisleće.

3. MEŠANJE VLASTI

Ova jedinstvena ideologija bez presedana meša više vrsta vlasti: ekonomsku i finansijsku vlast multinacionalnih kompanija koje finansiraju interesne i ideološke lobije; kulturnu i medijsku vlast; i političku vlast koja se neprestano vuče iza ostalih. Ovakvo mešanje vlasti omogućava diktaturu etničkih, verskih, polnih, finansijskih i elitističkih manjina. Savez između Goldman Saksa (Goldman Sachs), Grand Orijenta Francuske (Grand Orient de France) i LGBT omogućava napredak svetske komodifikacije.

4. SAVEZ IZMEĐU POLITIČKE POLICIJE I POLICIJE SVESTI

U totalitarnom režimu disidenti dobijaju epitete kao „asocijalan“, „huligan“ ili „lud“. Režimska štampa ponavlja te reči po naređenju, što dozvoljava policiji da ukloni političke protivnike. U Francuskoj je policija svesti, bez ikakvog kritičnog duha, preuzela takvo stanovište političke policije: falsifikovanje broja učesnika na demonstracijama, optuživanje „ekstremizmom“ ili „razbojništvom“.

5. UGROŽAVANJE SLOBODE IZRAŽAVANJA

Zakoni koji ubijaju slobode su sve brojniji, a tužilaštvo ih koristi sve više i više. Zakon zvani „Pleven“ (Pleven) protiv navodnog rasizma, na primer, praktično zabranjuje bilo kakvu kritiku islama ili neka ponašanja Roma. Zbog zakona zvanog „Gejso“ (Gayssot) o revizionizmu, jedan hemičar Vensan Renuar (Vincent Reynouard) je bio godinu dana u zatvoru zbog onoga što je pisao (njegovi tekstovi su ocenjeni kao odvratni, ali zaštita je potrebna upravo za takve stavove): dakle, osuđen je na godinu dana zatvora zbog misaonog delikta. Tu je i zakon „Tobira“ (Taubira), koji ograničava slobodu u istraživanju i izražavanju o afričkim robovima, i, na kraju, imamo zakon zvani „Perben“ (Perben) protiv homofobije.Žrtve tih zakona su mnogobrojne: obični građani, univerzitetski profesori, gradonačelnici, poslanici kao Kristijan Vanest (Christian Vanneste) ili Marin Le Pen, čiji će parlamentarni imunitet biti skinut samo zato što je kritikovala okupaciju pariskih ulica zbog muslimanskih molitvi.

6. UGROŽAVANJE SLOBODE UČESTVOVANJA U DEMONSTRACIJAMA

Učestvovati u demonstracijama je ustavno pravo. Ustavno pravo, koje je se sve manje i manje poštuje. Dovoljno je da grupice ekstremne levice, koja je prava režimska milicija, zaprete kontramitingom, da bi svaki skup bio odmah zabranjen zbog „opasnosti od remećenja javnog reda i mira“. Ali, čak i u nedostatku takvog izgovora, mnoge demonstracije protiv zakona Tobira o gej brakovima (Taubira), iako prijavljene shodno zakonu, su bile zabranjene bez ikakvog ozbiljnog razloga, i to u poslednjem trenutku.

7. PROIZVOLJNA HAPŠENJA

Od početka pobune protiv zakona o gej brakovima, oko 2.000 ljudi je uhapšeno i pritvoreno, sasvim proizvoljno, najčešće samo zato što su nosili majice sa natpisom „Miting za sve“ (Manif pour tous) (3)Više od 500 osoba je bilo u pritvoru i saslušano, uglavnom zbog totalno izmišljenih razloga.Vrhunac kršenja prava slobode je hapšenje i pritvor Nikole u Fleri-Merožis (Fleury-Mérogis) zbog sasvim površnih razloga. Pritvoren je odmah, čak pre podnošenja tužbe apelacionom sudu, iako se izuzetno retko dešava u Francuskoj da oni koji su optuženi na manje od dve godine zatvora, zaista budu pritvoreni. Istina je da Nikola nema isto poreklo kao razbojnici sa Trokadera ili pljačkaši pariskog prigradskog metroa. To je ta pravda koja nije ista za sve. Jedva čekamo 14. Jul.(4)

Objašnjenje prevodioca:

(1) Da nije ovakvog naslova, verovatno bi čitaoci posle pročitanog teksta pomislili da se radi o Srbiji. To je i razlog zbog kojeg sam prevela ovaj članak. Naime, uništavanje nacija je opšta pojava, koja se, eto, dešava i u jednoj od najmoćnijih evropskih država, članici Evropske Unije. Globalizacija je moguća jedino kada je nacija uništena u temelju, kada narod prestane da misli svojom glavom i slepo veruje u ono što mu oligarhija predstavlja kao jedinu i prihvatljivu istinu. Pogodili ste: radi se o modernom totalitarizmu. Svrha ovog teksta je da čitaocima ukaže na to da oni žive u totalitarnim državama, ma gde bili, ma u kojoj „demokratiji“ živeli.

(2) Što se tiče same Francuske, povod za ovaj tekst je hapšenje Nikole Bernara Bisa (Nicolas Bernard-Buss), 23-godišnjeg mladića, koji je 19. juna dobio zatvorsku kaznu od dva meseca zbog pobune protiv policijskih snaga. Naime, odbio je da ga policija legitimiše i odbio je da ostavi otisak prsta za vreme zabranjenog mitinga protiv gej brakova sredinom juna. On je trenutno u zatvoru jer ne razmišlja u istom pravcu kao francuska vlada i smatra da ima pravo da to svoje mišljenje izrazi slobodno, bez ikakvog žigosanja, na koje podseća policijsko legitimisanje. Osećaj gorke nepravde se sve više širi u Francuskoj zbog Nikoline kazne, jer su, na primer, oni koji su ušli u prigradski pariski metro i opljačkali ceo vagon dobili mnogo blaže kazne, tj kazne bez pritvora.Dakle, evo jednog primera modernog totalitarnog režima, u sred Evrope i, nažalost, u državi koja se i danas hvali svojom slobodarskom revolucijom i na čijem čelu i dalje piše: Sloboda – Jednakost – Bratstvo (Liberté – Egalité – Fraternité). Pitamo se samo dokle.

(3) Naziv koji je dat mitingu u znak pobune protiv zakona o gej brakovima, čiji moto je „Brak za sve“.(4) 14. jul je nacionalni praznik u Francuskoj, dan revolucije, kada je planiran i sledeći miting protiv zakona o gej brakovima.

(Balkanmagazin.net)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *