ФРАНЦУСКА НА НОГАМА – СУД ПРЕСУДИО: Капетан Фриконо умро због уранијума НАТО бомби са Косова

FRANCUSKA NA NOGAMA – SUD PRESUDIO: Kapetan Frikono umro zbog uranijuma NATO bombi sa Kosova

3 juna 2020

FRANCUSKI sud je priznao da je žandarmerijski kapetan Anri Frikono preminuo od posledica radioaktivnog osiromašenog uranijuma kojem je bio izložen tokom misije na Kosovu i Metohiji, a njegova udovica Loret Frikono dobila je ovih dana pravo da se ime njenog supruga konačno upiše na listu zaslužnih koji su dali život za svoju zemlju.

Borbu Frikonoove supruge da se priznaju uzroci njegove smrti, poznati francuski nedeljnik „Marijan“ opisao je kao „bitku obične građanke protiv zaslepljene etatističke mašine“.– Rak francuskog žandarma, poslatog na Kosovo posle bombardovanja NATO, pripisan je radioaktivnosti osiromašenog uranijuma iz projektila snaga koalicije koji su korišćeni protiv Srba 1999. – piše ovaj list.

Loret Frikono je vodila proces protiv Ministarstva vojske četiri godine pred sudom, da bi konačno uspela da dokaže razlog smrti njenog muža.

– Imala sam sreću da me je podržala ekspert koji radi u Evropskom sudu i zbog toga smo dobili proces – poručila je Frikono, koju je zastupala sudija Veronik Raše Darfej iz Nanta.

– Želela bih, iako mi to nije bio cilj na početku, da ljudi postanu svesni da ima onih koji su umrli od raka, a da nikad nisu saznali razloge.

Ona je pozvala francusko Ministarstvo vojske i Žandarmeriju da „pokažu uljudnost i ne primoravaju porodice da idu u sudske procese, misleći da će odustati jer nemaju dovoljno dokaza“.

Anri Frikono je u Kosovskoj Mitrovici u sastavu Kfora boravio šest meseci tokom 2000. godine u okviru istražne jedinice, preneo je magazin „Glas žandarma“, koji je i objavio da će ime preminulog žandarma biti uvršteno među zaslužne žrtve. Revija piše da je tokom boravka na Kosovu bio smešten u bivšoj srpskoj kasarni koja je prethodno bila bombardovana.

Loret Frikono ističe da je njen suprug bolove u nozi počeo da oseća godinu dana pre smrti.

– Ispostavilo se da mu je bilo zahvaćeno celo telo i da je za njega već bilo kasno. Umro je u mukama – potresna je ispovest udovice.

„Glas žandarma“ takođe naglašava da su njenu sudsku borbu podržali Nacionalno profesionalno udruženje vojnika žandarmerije i Nacionalna unija penzionisanih žandarma. Loret Frikono je, takođe, dobila i pravo na penziju, koju su joj prethodno odbili Ministarstvo vojske i Sud za vojne penzije u Renu.

Ime Anrija Frikonoa biće upisano na velikom spomeniku stradalim Francuzima u spoljnim akcijama, koji je prošle godine inaugurisao predsednik Emanuel Makron u parku Andre Sitroen u pariskom 15. arondismanu. Takođe, njegovo ime biće uklesano i na spomenicima u mestima Lokmarijake i Sabl d’Olon, gde je živeo i gde je rođen.

STRADALI I ITALIJANI

UTICAJ osiromašenog uranijuma i obolevanje vojnika iz sastava međunarodnih snaga dve decenije teme su i u Italiji. Više stotina pripadnika misije na KiM po povratku kući obolelo je od malignih bolesti, a procenjuje se da je od posledica karcinoma više od 350 njih umrlo. Da postoji veza između izlaganja osiromašenom uranijumu na KiM i malignih bolesti, utvrdila je istražna komisija italijanskog parlamenta, a isti zaključak u presudama imali su i italijanski sudovi, koji su presuđivali po tužbama porodica umrlih vojnika za naknadu štete.

(Novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Stekla je "pravo" ad se upise u spisak "zasluznih"... Koja je ovo budalastina da pameten co'ek samo povraca. A sme li da se uda jos jednom al jok?

 2. persida says:

  Evropski i ostali zlotvori neka pocrkaju. Bombardovanje Srbije je zlocinacki poduhvat ljudskog otpada nad svetom zemljom najstarijeg evropskog naroda.

 3. kk says:

  Sada i mi trebamo, na onovu ovih sudkih odluka, da tuzimo NATO za obolele i preminule Srbe, zbog njihovih bombi sa uranijumom!

 4. Nemanja says:

  A onda dodju ovi nasi placenici i pricaju kako su nas gadjali humanim bombama i da nema nikakvih stetnih posledica. Bravo za doktorku Grujicic i ostalima koji se bore da se istina saźna i odgovorni kazne.

 5. Gagi says:

  Obrenovici su glavom platili projekat zeleznickog saobracaja Bec-Konstantinopolj. Svojevremeno je Karlo Veliki omedjio svoju katolicku teritoriju, nisu dozvoljavali nikakav uticaj istoka na njihovom bogatom posedu stvorenom pljackom, otimanjem i ubijanjem drugih naroda. Cenu tog njihovog projekta su uvek placali Srbi kroz celu istoriju, nikako se nismo uklapali u njihov verski i teritorijalni projekat.Drina je taraba izmedju istoka i zapada, mi smo istocno verski opredeljeni, samim tim nam je istorijski ugrozena zivotna pozicija od zapadnih suseda. Doduse, tukli su nas sa svih strana, kad i kako ko nadjaca. Zapad nas je unijatio i u prethodnom periodu zasipao bombama jer smo dozvolili da se taraba polomi i da tu prolazi ko kako hoce.Zapad je svojevremeno finansirao novu ideologiju komunizma i za to vreme je taraba bila odrzavana i prilicno stabilna.Danas je zapad u cudu, nikakve tarabe vise nema, agresivni istok im je dosao na vrata,desilo se najzad to sto je pokusavano vekovima.Svih tih vekova,Srbi su prebijani i ubijani zbog tudjih ekonomskih aspiracija i interesa.Rekao bih da su Srbi danas u najboljoj istorijskoj poziciji, zapad gradi fabrike a istok energetsku i saobracajnu infrastukturu. Nas dvoglavi orao prvi put u istoriji zadovoljno klikce. Predvidjam da ce nasoj deci biti bolje, prvi put u istoriji se na ovom nasem prostoru sadi rodno drvece, nema vise slonova da gaze travu i lome sve sto im se nadje na putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *