ФРАНЦУСКА НА НОГАМА – СУД ПРЕСУДИО: Капетан Фриконо умро због уранијума НАТО бомби са Косова

ФРАНЦУСКА НА НОГАМА – СУД ПРЕСУДИО: Капетан Фриконо умро због уранијума НАТО бомби са Косова

3 јуна 2020

ФРАНЦУСКИ суд је признао да је жандармеријски капетан Анри Фриконо преминуо од последица радиоактивног осиромашеног уранијума којем је био изложен током мисије на Косову и Метохији, а његова удовица Лорет Фриконо добила је ових дана право да се име њеног супруга коначно упише на листу заслужних који су дали живот за своју земљу.

Борбу Фриконоове супруге да се признају узроци његове смрти, познати француски недељник „Маријан“ описао је као „битку обичне грађанке против заслепљене етатистичке машине“.– Рак француског жандарма, послатог на Косово после бомбардовања НАТО, приписан је радиоактивности осиромашеног уранијума из пројектила снага коалиције који су коришћени против Срба 1999. – пише овај лист.

Лорет Фриконо је водила процес против Министарства војске четири године пред судом, да би коначно успела да докаже разлог смрти њеног мужа.

– Имала сам срећу да ме је подржала експерт који ради у Европском суду и због тога смо добили процес – поручила је Фриконо, коју је заступала судија Вероник Раше Дарфеј из Нанта.

– Желела бих, иако ми то није био циљ на почетку, да људи постану свесни да има оних који су умрли од рака, а да никад нису сазнали разлоге.

Она је позвала француско Министарство војске и Жандармерију да „покажу уљудност и не приморавају породице да иду у судске процесе, мислећи да ће одустати јер немају довољно доказа“.

Анри Фриконо је у Косовској Митровици у саставу Кфора боравио шест месеци током 2000. године у оквиру истражне јединице, пренео је магазин „Глас жандарма“, који је и објавио да ће име преминулог жандарма бити уврштено међу заслужне жртве. Ревија пише да је током боравка на Косову био смештен у бившој српској касарни која је претходно била бомбардована.

Лорет Фриконо истиче да је њен супруг болове у нози почео да осећа годину дана пре смрти.

– Испоставило се да му је било захваћено цело тело и да је за њега већ било касно. Умро је у мукама – потресна је исповест удовице.

„Глас жандарма“ такође наглашава да су њену судску борбу подржали Национално професионално удружење војника жандармерије и Национална унија пензионисаних жандарма. Лорет Фриконо је, такође, добила и право на пензију, коју су јој претходно одбили Министарство војске и Суд за војне пензије у Рену.

Име Анрија Фриконоа биће уписано на великом споменику страдалим Французима у спољним акцијама, који је прошле године инаугурисао председник Емануел Макрон у парку Андре Ситроен у париском 15. арондисману. Такође, његово име биће уклесано и на споменицима у местима Локмаријаке и Сабл д’Олон, где је живео и где је рођен.

СТРАДАЛИ И ИТАЛИЈАНИ

УТИЦАЈ осиромашеног уранијума и оболевање војника из састава међународних снага две деценије теме су и у Италији. Више стотина припадника мисије на КиМ по повратку кући оболело је од малигних болести, а процењује се да је од последица карцинома више од 350 њих умрло. Да постоји веза између излагања осиромашеном уранијуму на КиМ и малигних болести, утврдила је истражна комисија италијанског парламента, а исти закључак у пресудама имали су и италијански судови, који су пресуђивали по тужбама породица умрлих војника за накнаду штете.

(Новости)

KOMENTARI5 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Stekla je "pravo" ad se upise u spisak "zasluznih"... Koja je ovo budalastina da pameten co'ek samo povraca. A sme li da se uda jos jednom al jok?

 2. persida says:

  Evropski i ostali zlotvori neka pocrkaju. Bombardovanje Srbije je zlocinacki poduhvat ljudskog otpada nad svetom zemljom najstarijeg evropskog naroda.

 3. kk says:

  Sada i mi trebamo, na onovu ovih sudkih odluka, da tuzimo NATO za obolele i preminule Srbe, zbog njihovih bombi sa uranijumom!

 4. Nemanja says:

  A onda dodju ovi nasi placenici i pricaju kako su nas gadjali humanim bombama i da nema nikakvih stetnih posledica. Bravo za doktorku Grujicic i ostalima koji se bore da se istina saźna i odgovorni kazne.

 5. Gagi says:

  Obrenovici su glavom platili projekat zeleznickog saobracaja Bec-Konstantinopolj. Svojevremeno je Karlo Veliki omedjio svoju katolicku teritoriju, nisu dozvoljavali nikakav uticaj istoka na njihovom bogatom posedu stvorenom pljackom, otimanjem i ubijanjem drugih naroda. Cenu tog njihovog projekta su uvek placali Srbi kroz celu istoriju, nikako se nismo uklapali u njihov verski i teritorijalni projekat.Drina je taraba izmedju istoka i zapada, mi smo istocno verski opredeljeni, samim tim nam je istorijski ugrozena zivotna pozicija od zapadnih suseda. Doduse, tukli su nas sa svih strana, kad i kako ko nadjaca. Zapad nas je unijatio i u prethodnom periodu zasipao bombama jer smo dozvolili da se taraba polomi i da tu prolazi ko kako hoce.Zapad je svojevremeno finansirao novu ideologiju komunizma i za to vreme je taraba bila odrzavana i prilicno stabilna.Danas je zapad u cudu, nikakve tarabe vise nema, agresivni istok im je dosao na vrata,desilo se najzad to sto je pokusavano vekovima.Svih tih vekova,Srbi su prebijani i ubijani zbog tudjih ekonomskih aspiracija i interesa.Rekao bih da su Srbi danas u najboljoj istorijskoj poziciji, zapad gradi fabrike a istok energetsku i saobracajnu infrastukturu. Nas dvoglavi orao prvi put u istoriji zadovoljno klikce. Predvidjam da ce nasoj deci biti bolje, prvi put u istoriji se na ovom nasem prostoru sadi rodno drvece, nema vise slonova da gaze travu i lome sve sto im se nadje na putu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u