FRANCUSKA: Nacionalni front pobedio u nekoliko gradova

FRANCUSKA: Nacionalni front pobedio u nekoliko gradova

24 marta 2014

Marine Le Pen, France's National Front leader, speaks during a news conference the day after the first round of local elections at the party headquarters in NanterreDesničarski Nacionalni front (FN) pobedio je u nekoliko gradova na današnjim lokalnim izborima, rezultati su prvih anketa po izlaznosti sa biračkih mesta.

Partija liderke Marin Le Pen skoro je dobila ubedljivu većinu u severnom gradu Enin-Bomonu, prva je u istočnom gradu Forbahu i južnim gradovima Avinjonu i Bezijeru, javio je Rojters.

„Nacionalni front se pokazao kao najveća nezavisna snaga – politička snaga i na nacionalnom i na lokalnom nivou“, rekla je Le Pen za televiziju TF1.

Iako je reč o lokalnim izborima, njima se pridaje veliki značaj budući da su prvi od dolaska na vlast lidera socijalista Fransoa Olanda pre dve godine i očekuje se da će pokazati raspoloženje birača u celoj zemlji, navodi AFP.

Do njih dolazi u trenutku kada se opoziciona stranka desnog centra Unija za narodni pokret (UMP) suočava sa korupcionaškim istragama i drugim skandalima u kojima je navodno učestvovao bivši šef države Nikola Sarkozi.

Usred uzajamnih optužbi dve vodeće političke snage, desničarski FN beleži uspon sa rekordnim brojem kandidata za opštinske izbore, a Marin Le Pen je uverena da će francuska krajnja desnica osvojiti kontrolu u 10-15 gradova.

Prema francuskom izbornom sistemu, svaka stranka koja osvoji deset odsto glasova ide u drugi krug.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *