FRANCUSKA NAPALA CENTRALNOAFRIČKU REPUBLIKU: U „intervenciji“ poginulo najmanje 100 ljudi

FRANCUSKA NAPALA CENTRALNOAFRIČKU REPUBLIKU: U „intervenciji“ poginulo najmanje 100 ljudi

6 decembra 2013

sve -Centralnoafricka-republika_620x0Francuska je u petak uputila svoje trupe u prestonicu Centralnoafričke Republike, Bangi, kako bi zaustavila nasilje koje je tokom ove nedelje odnelo preko 100 života, čime je otpočela svoju drugu po redu značajnu intervenciju u Africi od početka godine.

Francuska, koja je ranije ove godine zaustavila napredovanje pobunjenika povezanih sa Al kaidom prema prestonici Malija, počela je u petak da okuplja nove snage za Centralnoafričku Republiku, koje će brojati 1.200 vojnika, samo nekolilo sati nakon što je za to dobila zeleno svetlo od UN.

Jedna četa je stigla u Bangi iz francuske baze u blizini Gabona, a grupa helikoptera je raspoređena tokom dana.

U petak je u Centralnoafričkoj Republici došlo do najžešćih sukoba još od početka krize u toj zemlji, između pretežno muslimanskih bivših pobunjenika, koji sada drže zemlju pod kontrolom i mešavine lokalnih hrišćanskih milicija i drugih boraca lojalnih zbačenom predsedniku Fransoa Bozizeu.

Kako su očevici i humanitarni radnici rekli agencijama, u sukobima je ubijeno najmanje 105 ljudi.

Francuska je u četvrtak imala 650 vojnika baziranih na aerodromu u Bangiju, a predsednik Fransoa Oland je najavio da će taj broj odmah biti udvostručen pojačanjem iz francuskih baza u susednim zemljama.

Bivša francuska kolonija zapala je u haos otkako su pretežno muslimanski pobunjenici preuzeli vlast u martu, što je dovelo do sektaškog nasilja sa većinskim hrišćanima.

Centralnoafrička Republika je bogata zlatom, dijamantima i uranijumom, ali je i dalje zaglibljena u krizu usled višedecenijske nestabilnosti i prelivanja sukoba iz susednih zemalja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *