ФРАНЦУСКА ОБЈАВИЛА: За 44 дана 25 одсто више укупно умрлих него за исто време 2019.

FRANCUSKA OBJAVILA: Za 44 dana 25 odsto više ukupno umrlih nego za isto vreme 2019.

25 aprila 2020

FRANCUSKA je objavila da je u periodu od 1. marta do 13. aprila, koji se poklapa sa izbijanjem korona virusa, imala ukupnu smrtnost povećanu za 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Njen Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja objavio je da je za tih nepunih mesec i po 2020-te u Francuskoj umrlo 93.839 a da je godinu dana ranije u istih 44 dana u zemlji umrlo 75.100 ljudi.U istom periodu 2018-te Francuska je imala 83.198 umrlih.

U svetlu ovakve statistike, u pariskom listu Le Figaro istoričar Pjer Vermeren ocenio da je epidemija mnogim Francuzima zasenila istinu koju malo ko od njih želi da zna:

„Peta ili šesta najveća svetska ekonomska sila je zemlja u padu, a bila je prva politička, vojna i demografska sila Zapada u 17. i 19. veku. Sada je Francuska sila srednje ruke. I srozala se do nivoa mediteranskih zemalja poput Španije i Italije, koje je koronavirusna kriza bukvalno urušila“.

Za vreme revolucije i carstva, Francuska je imala najjaču vojsku u Evropi, a kasnije najmoćniju industriju. Međutim, navodi Vermeren, sa izbijanjem svetskih ratova, političko liderstvo su preuzele Engleska i Amerika.

Koronavirusna kriza postala je za današnju Francusku srednjovekovni „božji sud“:

„Azijske sile su ispred i tehnološki i u pogledu brzine reagovanja. Zahvaljujući dosad neviđenom stepenu obučenosti, širokom nošenju maski i sistematskoj identifikaciji nosilaca virusa, u Aziji je, osim početnog žarišta infekcije u kineskom Vuhanu, bilo moguće obuzdati epidemiju bez totalne izolacije“.

Vermeren u nastavku naglašava da francuski lideri više ne čitaju ni svog Alber Kamija i njegovu „Kugu“ i da su to prestali i pre nego što su njegova dela isključena iz programa Instituta za političke studije koji se bavi obukom pripadnika rukovodstva zemlje.

Prema njegovim rečima, Francuska je žrtvovala i svoj čuveni inženjerski korpus, bez konsultacija sa kojim nije bilo političkog rešenja od 19. veka do de Gola.

Ekonomska politika, koja je predviđala ukidanje finansijske regulacije, stvorila je ogroman dug, nastavlja Vermeren.

Francuska država 1970. nije imala dugova, a još 2010. su dostigli 100 odsto nacionalnog BDP.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Makarona ih vodi u propast. Vucicev prijatelj, sta reci.

  2. Cp6a says:

    Jeste braćo Francuzi, od Deperea do Kušnera, od zvezda do pakla, veliki je to pad.

  3. milorad2 says:

    brate kad oni mogu da trpe onu gnjidu, ljudoždera i ubicu kušnera nije ni čudo da porpadaju.I što je najgore lik je potpuno JAVNI UBICA on se ni ne krije:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *