Francuska obučavala pripadnike OVK

Francuska obučavala pripadnike OVK

12 avgusta 2013

OVKFrancuski novinar Pjer Pean tvrdi da je pre bombardovanja Jugoslavije, 1999. godine, francuska kontraobaveštajna služba obučavala pripadnike OVK.

Prema Peanovim tvrdnjama, vrh francuske vojske o tome ništa nije znao.

„Kontraobaveštajna služba koja deluje van granica Francuske obučavala je pripadnike OVK, ali, recimo, vojna obaveštajna služba bila je prosrpski orijentisana. To je bilo tako“, kaže Pean, koji je objavio knjigu „Kosovo – ‘pravedni’ rat za mafijašku državu“.

Kontraobaveštajna služba je, bila zadužena za Hašima Tačija i radila je na obučavanju njegovih saradnika, tvrdi Pean.

„Istovremeno, Generalštab vojske koji nije na toj liniji prećutno čuva svoje prosrpske tradicije, što neće direktno pokazivati, ali će se ogledati u striktnom pridržavanju Kumanovskog sporazuma i neutralnoj primeni Rezolucije 1244 UN“, navodi Pean.

U svojoj knjizi on otkriva i da su Francuzi i Britanci na Kosovu zamalo pucali jedni na druge. Reč je o sukobu zbog primene Rezolucije UN 1244 i dva tumačenja te primene.

„Po anglosaksonskom tumačenju, kad bi Albanci iz OVK ubijali – to je tumačeno kao osveta i moglo je da im se oprosti. Međutim, potpuno drugačiji kriterijum je važio za Srbe. Dakle, na terenu Anglosaksonci su se potpuno drugačije ponašali nego Francuzi.“

„Pukovnik Logar, u to vreme komandant specijalnih snaga, bio je prinuđen da zapreti da je spreman da puca na britanske specijalne snage. Možete da zamislite, nalazili su se na ivici veoma ozbiljnog incidenta“, ispričao je Pean.

Govoreći o sukobu francuskih vojnika pri Kforu sa OVK, kaže da su francuski vojnici primenjivali na neutralan način Rezoluciju UN 1244, što drugi nisu činili. U Dečanima, kako je ukazao, poginulo je između 10 i 15 pripadnika OVK, dodajući da sasvim sigurno da u anglosaksonskim zonama na Kosovu nije bilo poginulih iz OVK.

„Dakle, to je bila doslovna primena Rezolucije UN, dok je anglosaksonska primena od samog početka bila pristrasna, u kontekstu buduće nezavisnosti Kosova, o čemu nema govora u Rezoluciji UN“, naglasio je Pean.

Na pitanje o politici Francuske 1999. godine, Pean je primetio da je tadašnji predsednik „Žak Širak 1999. godine pokušavao da zakoči stvari oko bombardovanja SRJ do poslednjeg trenutka, želeći istovremeno da Francusku više integriše u NATO, a naročito da ne naljuti SAD“.

Kosovo je, prema njegovim rečima, bilo dobar primer toga kako se francuska politika uklanjala pred anglosaksonskom, odnosno pred SAD i Velikom Britanijom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *