ФРАНЦУСКА ОДБИЛА ДА ИСПОРУЧИ РУСИЈИ ВОЈНЕ БРОДОВЕ, и створила нову поморску силу

ФРАНЦУСКА ОДБИЛА ДА ИСПОРУЧИ РУСИЈИ ВОЈНЕ БРОДОВЕ, и створила нову поморску силу

17 јуна 2017

Француска је пре две године одбила да испоручи Русији два војна брода типа „Мистрал“, иако су били плаћени, и уместо тога их продала Египту. Данас Русија има технологију „Мистрала“ – за џабе.

Руско-египатски споразум о продаји јуришних хеликоптера Ка-52К наводно је стигао до завршнице. Разговори о ценама хеликоптера, који ће се користити на египатским амфибијским бродовима „Мистралским“, очекују се почетком овог месеца.

Војни стручњак Александер Ситников објашњава како је Русија након свега ипак добила „Мистрал“, пише „Спутник“.

Хеликоптери Ка-52К биће оптималан избор за египатске мистрале, будући да су и прављени за њих. Француска је те бродове и правила за Русију, али је одбацила договор под притиском Вашингтона, алли и услед уласка Русије у рат у Сирији, што званични Париз није одобравао, да би их на крају продала Египту за 950 милиона евра, и вратила Русији депозит.

Руска морнарица прилагодила је након тога хеликоптере да би могли да се користе са „Адмирала Кузњецова“.

Сваки „Мистрал“ може да носи по 16 јуришних летелица, али ће Каиро највероватније купити само по осам за сваки. Надаље, истиче аналитичар, постоје докази који сугершу да ће се Русија придружити Француској у техничком одржавању бродова и обучавати египатске посаде.

– На тај начин можемо говорити о почецима новог стратешког савеза на Блиском истоку. Вреди подсетити да је Египат најавио стварање јужне флоте са седиштем у Црвеном мору. Уз „Мистрале“, укључиће француско-италијански ФРЕММ, вишенаменску фрегату, четири „Говинд 2500“ корвета и четири немачке дизел-електричне подморнице типа 209. Ова флота неће служити геополитичким циљевима Каира без авијације – написао је Ситников.

И ту наступа Русија, према аналитичару. Москва је сарађивала са Французима да продају „Мистрале“ посебно Египту, где су односи са Вашингтоном нарушени 2013. године, када је војска свргнула председника Мохамеда Морсија којег су подржавале САД.

– Египатски новинар Ахмед Сајед, који покрива причу о Мистралима, приметио је „посебно топле односе“ између египатских, француских и руских стручњака који раде на бродовима – истакао је аналитичар.

Што се тиче француско-руско-египатске сарадње на Мистралима, Ситников је нагласио да „од самог почетка расправе о појединостима продаје ‘Мистрала’ је јасно да би египатска морнарица требала активну помоћ руског Министарства одбране“. Уосталом, „носачи су били изграђени у складу са руским захтевима и руским стандардиима, а њихова обнова према НАТО стандардима била је технички изводљива, али прескупа“.

– Русија је почела да гради хеликоптере по мерама „Мистрала“ од самог почетка. Да будем искрен, Москва је бесплатно добила документацију за „Мистрал“. Тачније, платио је Каиро – каже аналитичар.

Највећи добитник је Египат, који ће према анализама постати регионална поморска сила, испред Турске, Израела и Грчке. Јужна флота ће Египту да омогући и да заштити руте трговачких бродова у заливу Аден, и чак да изравна утицај са Ираном и Саудијском Арабијом у конфликту у Јемену.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u