ФРАНЦУСКА ОДБИЛА ДА ИСПОРУЧИ РУСИЈИ ВОЈНЕ БРОДОВЕ, и створила нову поморску силу

FRANCUSKA ODBILA DA ISPORUČI RUSIJI VOJNE BRODOVE, i stvorila novu pomorsku silu

17 juna 2017

Francuska je pre dve godine odbila da isporuči Rusiji dva vojna broda tipa „Mistral“, iako su bili plaćeni, i umesto toga ih prodala Egiptu. Danas Rusija ima tehnologiju „Mistrala“ – za džabe.

Rusko-egipatski sporazum o prodaji jurišnih helikoptera Ka-52K navodno je stigao do završnice. Razgovori o cenama helikoptera, koji će se koristiti na egipatskim amfibijskim brodovima „Mistralskim“, očekuju se početkom ovog meseca.

Vojni stručnjak Aleksander Sitnikov objašnjava kako je Rusija nakon svega ipak dobila „Mistral“, piše „Sputnik“.

Helikopteri Ka-52K biće optimalan izbor za egipatske mistrale, budući da su i pravljeni za njih. Francuska je te brodove i pravila za Rusiju, ali je odbacila dogovor pod pritiskom Vašingtona, alli i usled ulaska Rusije u rat u Siriji, što zvanični Pariz nije odobravao, da bi ih na kraju prodala Egiptu za 950 miliona evra, i vratila Rusiji depozit.

Ruska mornarica prilagodila je nakon toga helikoptere da bi mogli da se koriste sa „Admirala Kuznjecova“.

Svaki „Mistral“ može da nosi po 16 jurišnih letelica, ali će Kairo najverovatnije kupiti samo po osam za svaki. Nadalje, ističe analitičar, postoje dokazi koji sugeršu da će se Rusija pridružiti Francuskoj u tehničkom održavanju brodova i obučavati egipatske posade.

– Na taj način možemo govoriti o počecima novog strateškog saveza na Bliskom istoku. Vredi podsetiti da je Egipat najavio stvaranje južne flote sa sedištem u Crvenom moru. Uz „Mistrale“, uključiće francusko-italijanski FREMM, višenamensku fregatu, četiri „Govind 2500“ korveta i četiri nemačke dizel-električne podmornice tipa 209. Ova flota neće služiti geopolitičkim ciljevima Kaira bez avijacije – napisao je Sitnikov.

I tu nastupa Rusija, prema analitičaru. Moskva je sarađivala sa Francuzima da prodaju „Mistrale“ posebno Egiptu, gde su odnosi sa Vašingtonom narušeni 2013. godine, kada je vojska svrgnula predsednika Mohameda Morsija kojeg su podržavale SAD.

– Egipatski novinar Ahmed Sajed, koji pokriva priču o Mistralima, primetio je „posebno tople odnose“ između egipatskih, francuskih i ruskih stručnjaka koji rade na brodovima – istakao je analitičar.

Što se tiče francusko-rusko-egipatske saradnje na Mistralima, Sitnikov je naglasio da „od samog početka rasprave o pojedinostima prodaje ‘Mistrala’ je jasno da bi egipatska mornarica trebala aktivnu pomoć ruskog Ministarstva odbrane“. Uostalom, „nosači su bili izgrađeni u skladu sa ruskim zahtevima i ruskim standardiima, a njihova obnova prema NATO standardima bila je tehnički izvodljiva, ali preskupa“.

– Rusija je počela da gradi helikoptere po merama „Mistrala“ od samog početka. Da budem iskren, Moskva je besplatno dobila dokumentaciju za „Mistral“. Tačnije, platio je Kairo – kaže analitičar.

Najveći dobitnik je Egipat, koji će prema analizama postati regionalna pomorska sila, ispred Turske, Izraela i Grčke. Južna flota će Egiptu da omogući i da zaštiti rute trgovačkih brodova u zalivu Aden, i čak da izravna uticaj sa Iranom i Saudijskom Arabijom u konfliktu u Jemenu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    I sta sad?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *