ФРАНЦУСКА ОФАНЗИВА НА БАЛКАН: Ево чему Србија може да се нада!

FRANCUSKA OFANZIVA NA BALKAN: Evo čemu Srbija može da se nada!

1 maja 2019

Predsednik Francuske želi da povrati uticaj u ovom regionu, a za Srbiju to može da bude dobra prilika ukoliko Francuska ne bude morala da bira između Rusije i Amerike.

Francuska, tačnije njen predsednik Emanuel Makron „počastio“ je balkansku regiju za prvomajske praznike — „Strategijom Francuske za Zapadni Balkan“. Strategija je objavljena samo dan posle samita lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a u dokumentu se akcenat stavlja na približavanje zemljama regiona i podržavanje aktivnosti EU za njihov put ka Evropi.Prema zahtevu Makrona, konkretna Strategija za Zapadni Balkan podrazumeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice Evropske unije, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava. Prema toj strategiji, Francuska će intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

Bivša ministarka zadužena za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo nedavno je rekla da nema ništa od proširenja EU, a sada Francuska, čini se, politički prilično agresivno ulazi na Balkan. Šta hoće Francuzi na Balkanu? Da li im je cilj da uzmu primat u EU i, što je bitnije, koliko nam odgovara njihova pojačana uloga?

Profesor doktor Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske studije, podseća da je Francuska dugo bila odsutna sa ovih prostora, ali i u Evropskoj uniji, jer je vođstvo prepustila Nemačkoj.

„Očigledno je namera Makrona da Francuska sad pre svega povrati svoj uticaj u regionu Balkana. Za nas je to možda jedna izuzetna prilika zbog naših tradicionalno dobrih odnosa sa Parizom. Prilika da sa njima pokušamo da napravimo evropsko partnerstvo koje smo i pre pravili, ali neuspešno“, kaže dr Zečević, uz komentar da ranije sa francuske nije bilo dovoljno ambicija strane za tako nešto.

Po mišljenju našeg sagovornika, povratak Francuske na Balkan je za nas povoljna okolnost, jer ona, u poređenju sa Nemačkom, ima relativno iznijansirane stavove prema nama.

On veruje da su Francuzi uvideli da je došlo do zastoja u razvoju država Zapadnog Balkana, kao i da nemaju dovoljno sredstava za razvoj, ali i da ima problema u ostvarivanju demokratije i vladavine prava, tako da je to verovatno jedan od razloga zbog čega žele da se uključe.

„Prema tome, to je za nas dobra inicijativa ukoliko Francuska i Amerika budu istrajale na nekom kompromisnom rešenju u vezi sa Kosovom, s obzirom da Nemačka ima vrlo rigidne stavove o Kosovu“, objašnjava naš sagovornik.

S obzirom da je ovaj region zona interesovanja kako Amerike tako i Rusije, vrlo je bitan i odnos koji Francuska ima sa ove dve države. Zečević napominje da se Francuska strogo pridržava sankcija koje su nametnute Rusiji, ali je u isto vreme Francuska ekonomski vrlo prisutna u Rusiji.

„Rusija je za nju vrlo značajan ekonomski partner i veliki broj francuskih preduzeća je ostao da radi u Rusiji bez obzira na sankcije. Interesantno je i da Rusima lakše odobravaju dolazak u Francusku, a tu je i veza koja postoji još od Oktobarske revolucije“, podseća on.

S druge strane, odnos Amerike i Fracuske takođe ima svoje finese koje i te kako mogu da se odraze na nas.

„Mislim da je Francuska u suštini strateški vrlo vezana za Ameriku, i ekonomski i politički i vojno. Oni su veran saveznik SAD, vode tu atlantističku politiku i u praksi postoji primat Amerike i potreba Francuske da pokaže da je saveznik SAD“, primećuje naš sagovornik.

Zečević dodaje da Fracuska izuzetno uvažava svetsku ulogu koju ima Amerika. Na pitanje čiju bi stranu zauzeli Francuzi ako bi Rusija i Amerika „ukrstile politička koplja“ na ovim prostorima, naš sagovornik odgovara:

„Ako dođe do toga, Francuska bi držala stranu Amerike. To je sigurno! Ali mislim da je za nas interesantno što predsednik Amerike ima malo drugačiji odnos prema nama, i onda i Francuzi koriste tu priliku da na neki način slede tu njegovu politiku“, napominje dr Zečević.

Strategija Fracuske je prvo osvanula na sajtu francuske ambasade u Severnoj Makedoniji. Predsednik Makron je, navodi se, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali da su, međutim, potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove s kojima se suočavamo.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. rajko says:

  Ama, ljudi koji sebe smatrate mnogo pametnim i obrazovanim! Nema "kompromisnog rešenja" koje bi odgovaralo Srbiji. Kompromisno rešenje za zapad je da nekako privole ili podmite Srbe da šiptarima daju nezavisnu državu kosove. To je glavna stvar njima, a i nama. Mi nikako ne možemo i ne smemo da se odreknemo svoje teritorije. Zato nema nikakvog kompromisa ni sad ni za hiljadu godina.

 2. Slobodanka says:

  Sve njih sa Zapada svrbi jedno te isto da Srbija a i BIH udju u NATO i da budu kolonije EU. Zato probaju sa tvrdom nemačkom politikom, pa ako ona ne prolazi onda prave sitne korekcije tobože popuštanja koja plasiraju kroz neke druge stilove. Ali sve su to stilovi okupacije našeg prostora i naših života. Daleko im lepa kuća.

 3. petrovgrad says:

  Francuska želi da povrati svoj uticaj u Srbiji. Neće Francuzi da se odreknu takve pozicije zbog Šiptara. Prvi će povući priznanje nezaisnog Kosova, neće dozvoliti da ih šabani vuku za nos. Ozbiljna je to država.

 4. Djoka Brica says:

  Nemoj da se lazemo Francuzi nikada nasi iskreni prijatelji nisu bili. Samo se uzdati uz Rusiju i da istrajemo ovo lukavstvo do kraja. Boze pomozi.

 5. samostalan says:

  Francuske smrdljivce koji se kupaju jednom mesecno treba rasturiti sto pre. Ostavite se Srba vec jednom, daleko vam smrdljiva kuca.

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ničemu, francuzi su katolici.

 7. rodja says:

  „Očigledno je namera Makrona da Francuska sad pre svega povrati svoj uticaj u regionu Balkana. Za nas je to možda jedna izuzetna prilika zbog naših tradicionalno dobrih odnosa sa Parizom. Prilika da sa njima pokušamo da napravimo evropsko partnerstvo koje smo i pre pravili, ali neuspešno“, kaže dr Zečević,... Šta priča ovaj čovek? Od "lađe francuske", pa sve do obeležavanja 100 godišnjice Prvog svetskog rata, kada su definitivno stavili do znanja da nam nisu nikakvi prijatelji. Jer, samo nam okreču leđa kad je najteže. Možda je ovo grubo rečeno, ali istorija tako kaže! mikron traži izgovor i opravdanje za to što je učinio u toku obeležavanja 100 god od završetka Prvog svetskog rata. Tada je on "pljunuo" na više od milion Srba koji su dali svoje živote za Srbiju, a ujedno i za francusku i eu. Ponovo nam šalju štap i vrpcu, ali beu šargarepe""" "... za Srbiju to može da bude dobra prilika ukoliko Francuska ne bude morala da bira između Rusije i Amerike." SVE JE JASNO!!!

 8. Laki says:

  Da nam misle bilo šta dobro, pokazali bi to još na onoj proslavi pobede, kad našeg predsednika smestiše sa strane - ko da smo niko i ništa, a okačili šiptarsku zastavu i njihovog predsednika staviše među pobednike na glavnu binu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *