ФРАНЦУСКА ОКРЕЋЕ ПЛОЧУ: Мењају став о Косову!?

FRANCUSKA OKREĆE PLOČU: Menjaju stav o Kosovu!?

21 septembra 2018

Neizvesno je da li će Francuska dati zeleno svetlo za ukidanje viza za Kosovo na zasedanju Evropskog saveta, uprkos preporukama o “belom šengenu” koje su usvojili Evropska komisija i Evropski parlament, tvrde pojedini predstavnici diplomatskih krugova sa Zapada.

Prema rečima sagovornika, “crveno svetlo” Pariza Prištini bilo bi “na liniji” politike francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji se zalaže za “dublju integraciju EU” pre novog proširenja Unije, te u skladu sa činjenicom da Francuska već godinama ima problem zbog velikog broja ilegalnih migranata, zbog čega je i pooštrila zakon o migracijama.S druge strane, ima i onih koji tvrde da će neke članice EU “uspeti da slome otpor Francuske jer Kosovo već predugo čeka na viznu liberalizaciju, a beli šengen predstavljao bi ohrabrenje Prištini u nastavku briselskih pregovora sa Beogradom o rešavanju kosovskog pitanja”. U tom kontekstu, podsećaju da je Evropska komisija je letos potvrdila da je Kosovo ispunilo preostala dva uslova za viznu liberalizaciju u vezi sa ratifikacijom sporazumom o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i značajan uspeh u borbi protiv kriminala i korupcije, čime je zadovoljilo sve kriterijume iz Mape puta za viznu liberalizaciju, a Evropski parlament je potom prošlog meseca podržao predlog da radna grupa otvori pregovore sa zemljama članicama EU o tom pitanju.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon izjavila je nakon prošlomesečnog glasanja u EP da su građani Kosova “korak bliže” putovanju bez viza u države Unije, dok je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uputio javnu zahvalnost EP na podršci za otvaranje pregovora o “belom šengenu”. Evropski savet, koji će imati “konačnu reč” o viznoj liberalizaciji, je, podsetimo, skup predsednika država ili predsednika vlada država članica EU, ministara spoljnih poslova, kao i predstavnika Evropske komisije.

Kosovska opozicija se juče vratila u skupštinske klupe, prekidajući tako bojkot parlamenta koji je bio izazvan nezadovoljstvom opozicionara zbog odbijanja vladajuće koalicije da na dnevni red stavi glasanje o rezoluciji kojom bi se kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju zabranilo da u Briselu sa srpskim predsednikom pregovara o korekciji granica. Parlament u Prištini juče je razmatrao nacrte zakona o ratifikaciji sporazuma koji će omogućiti Kosovu da dobiju sredstva iz IPA sporazuma u vrednosti od oko 50 miliona evra.

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, kazao je da su dobre vesti to što se opozicija vraća u Skupštinu, preneo je Radio KiM. “Vrlo brzo, verujem, u ovom duhu, bez vanrednog zasedanja, imaćemo plenarnu sednicu kojom će se spojiti dve vanredne sednice i imaćemo zajedničku rezoluciju za nacionalni konsenzus i zajednički tim iz parlamenta i vlade sa mandatom, a koji će da se suoči sa Srbijom u završnom dijalogu“, rekao je Veselji.

Haradinaj: “Granica uspostavljena vojničkim čizmama”

Kosovski premijer izjavio je da je čak i sam razgovor o „pitanju granica Kosova“ opasan po stabilnost regiona. Kako je preneo Tanjug, Haradinaj je za albanske medije rekao da su “granice Kosova uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima, ako se one pomere, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne“.

(Danas)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad says:

    ala kukaju mafijaši a TEK JE POČELO :)

  2. PRVA LINIJA says:

    SPREMAJ TI PATIKE... OLOSU... ZA TRCANJE PREKO PROKLETIJA TREBACE TI PATIKE... DJUBRE SIPTARSKO, VIDIMO SE USKORO...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *