ФРАНЦУСКА ПОД БЛОКАДОМ: Почеле највеће демонстрације у последњих 25 година

FRANCUSKA POD BLOKADOM: Počele najveće demonstracije u poslednjih 25 godina

5 decembra 2019

Stotine hiljada francuskih radnika danas maršira centrom Pariza, nezadovoljno najavljenom reformom penzionog sistema. Sindikati koji se protive programu predsednika Emanuela Makrona predviđaju najveće demonstracije u poslednjih 25 godina.

Na masovni protest pozvali su sindikati, gnevni zbog plana Makronove vlade da sprovede sveobuhvatnu penzionu reformu koja će, po njihovom mišljenju, unazaditi penzije mnogim radnicima. Očekuje se da će u štrajku učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta, radnika na železnici i vatrogasaca.Policija za razbijanje demonstracija ispalila je suzavac na maskirane učesnike protesta koji su ih gađali raznim predmetima.

U Lionu i Marseju hiljade učesnika protesta nosi transparente na kojima piše „Makron se izgubio“ i „Ne dirajte naše penzije“, prenosi Rojters.Pusta platforma na železničkoj stanici u Lionu: U štrajku će učestvovati veliki broj prosvetnih i zdravstvenih radnika, kontrolora leta…

Mediji navode da će železnički transport u Francuskoj danas biti maksimalno redukovan, jer je oko 80 odsto vozača u štrajku. Trpeće i pariski metro, gde je zatvoreno 11 od 16 linija, a saobraćaće i daleko manje autobusa.

Državna železnička mreža SNCF saopštila je da će otprilike jedan od deset vozova saobraćati na prigradskim i brzim linijama, dok će štrajkom biti pogođene i međunarodne usluge poput Eurostara, koji je otkazao gotovo polovinu vozova na liniji Pariz—London. Takođe, zbog štrajka kontrolora leta, neki letovi avio-kompanije „Er Frans“ neće biti realizovani.

Zbog štrajka sindikata, koji protestuju zbog najavljene izmene penzionog sistema, danas će biti zatvoreni Ajfelov toranj i muzej Orsaj, dok je muzej Luvr saopštio da će kasniti sa otvaranjem kao i da će pojedine prostorije biti zatvorene.

Zatvorene su mnoge škole, a čak su i neki sindikati policije upozorili da će „simbolično“ zatvoriti neke policijske stanice. Preporučeno je da prodavnice koje se u Parizu nalaze na „ruti“ kojom će marširati demonstranti budu zatvorene, u slučaju da dođe do nasilja na ulicama.

Mnogi građani koriste električne bicikle i skutere, a vlasti su zabranile protetste na Jelisejskim poljima, oko predsedničke palate i oko katedrale Notr Dam.

Policija je proverila više od 3.000 građana koji su došli na protest u Parizu, a 18 osoba je uhapšeno pre samog početka protesta.

Širom Francuske hiljade građana u crvenim prslucima sindikata maršira kroz gradove od Marseja na Meditersasnkoj obali do Lila na severu.Da li je Makron na prekretnici

Francuski predsednik Emanuel Makron se sa velikim nacionalnim štrajkom suočava na polovini svog mandata. Ovo će za njega, predviđaju mediji, biti veliki test, budući da je sveukupna reforma penzionog sistema bila jedno od ključnih obećanja u njegovoj predizbornoj kampanji.

Makronova vlada tvrdi da je objedinjavanje penzionog sistema i oslobađanje od 42 „posebna“ režima za sektore u rasponu od železničkih radnika do advokata i osoblja Pariske opere, od presudnog značaja za održivost finansijskog sistema tokom starenja francuskog stanovništva.

Međutim, sindikati kažu da će uvođenje „univerzalnog“ sistema za sve značiti da milioni radnika u javnom i privatnom sektoru moraju da rade duže od zakonske granice za penzionisanje (62 godine) ili rizikuju da se suoče sa ozbiljnim padom svojih penzija.

Sindikati najavljuju da neće odustati od štrajka do ispunjenja njihovih zahteva. Neobično je da su protesti otpočeli pre nego što su obelodanjeni detalji bilo koje reforme penzionog sistema. Pritom, iako je rejting predsednika Makrona u porastu nakon protesta „žutih prsluka“, neka istraživanja javnog mnjenja govore da čak 89 odsto francuskog stanovništva veruje da njihova zemlja doživljava „socijalnu krizu“.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  OPOZICIJA... sad im nekako treba doturiti snajpere i bombe. Treba vracati "milo za drago"... I neka bidne RKE-KOKE

 2. petrovgrad says:

  Žao mi je Francuza i želim im mir isto onako kao oni nama poželeli 1999 god.

 3. Kosovac says:

  Sećam se, 1992. godine, „Skaj Njus“, „Dojče Wele“, „Radio Slobodna Evropa“, …..svako jutro kada neki Srbin uključi televizor, na ekranu mu se javi emisija „No Comment….”. A u to No Coment, defiluju SPOvce kroz Beograd, kao ovo sada u Parizu. Našao bi se tu i neki demokratčić. Samo malo mirnije, to su SPOvce, znate. Ovce. Demonstracije, neprekidne procesije, k'o wele vidite kakvi su Srbi, ne znaju da rade, samo demonstriraju i demonstrišu. Umesto da idu na posao, oni bi da daju svoj mizerni doprinos Smeni srpskog cara Slobodana Miloševića. ……….Sada me ovaj Pariski realiti podseća na vremena koja sam malo pre opisao. Pa mi nekako dođe žao ovih Francuza iz Pariza. Toliko mi ih je žao, da mi je eto malopre pala jedna suza sa qrca.

 4. Kosovac says:

  Primetio sam na slici ovu ulicu od kamene kocke, kao kod nas od pre 50 godina. Napredno. Još da primetim da na slici veoma lepo izgleda ovaj Malteški vitez sa bakljom i prslukom. Sve me on podseća na Milana Vidojevića onog srpskog Miša Iz Trica, viteza od Svetog Jovana jerusalimskog.

 5. persida says:

  Dok Makarona kroji svetsku sudbinu, Francuzi mu ginu na ulicama u Parizu. Francuska vise ne poastoji, to je gomila ludaka.

 6. doktrina soka says:

  Lesi se vraca kuci,sto su Francuzi sejali sada zanju.Eto dodose vremena da im se i mi Srbi sprdamo.Kako su lepe ove slike iz Evrope, koja nas ceka,sva sreca pa nece da nas prime,inace bi nas nase dosmanlije samo da mogu ugurali u taj bordel na silu Boga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *