Француска повукла амбасадоре из САД и Аустралије на консултације

Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije

18 septembra 2021

Francuska je povukla ambasadore iz Vašingtona i Kanbere na konsultacije, navodeći „neprihvatljivo ponašanje“ SAD, Velike Britanije i Australije u postizanju sporazuma o nuklearnim podmornicama, čime je potopljen ugovor sa Francuskom o njihovoj izgradnji.„Na zahtev predsednika Republike Emanuela Makrona, odlučio sam da odmah pozovem u Pariz na konsultacije naša dva ambasadora, u Sjedinjenim Američkim Državama i AUstraliji“, saopštio je francuski ministar spoljnih poslova Iv Le Drijan.

On je dodao da je odluka opravdana zbog „izuzetne ozbiljnosti“ odluke koju su doneli SAD i Australija, prenosi RT.

Napuštanje projekta i dogovora koji su Kanbera i Pariz postigli 2016. godine je „neprihvatljivo ponašanje među saveznicima i partnerima, čije posledice utiču na samu koncepciju naših saveza, partnerstva i važnosti Indo-Pacifika za Evropu“, rekao je francuski ministar.

Podsetimo, Australija je u svetlu zaključenja partnerstva sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane i bezbednosti (AUKUS) saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom „Naval grup“.

Ugovor vredan 90 milijardi dolara nazivan je „ugovorom veka“ i predviđao je proizvodnju 12 jurišnih podmornica klase „Barakuda“.

Prema navodima francuskih medija, ta država nije o raskidu ugovora saznala direktno od Vašingtona ili Kanbere, već iz medijskih objava, iako zvanična Australija tvrdi da su partnerima jasno stavili do znanja da bi mogli da odustanu od posla, navodi RT.

Le Drijan i ministarka odbrane Francuske Florans Parli izdali su oštro saopštenje povodom toga, nazivaju AUKUS „zabijanjem noža u leđa“.

Prva reakcija francuskog predsednika Emanuela Makrona bila je da otkaže gala prijem u ambasadi u Vašingtonu, povodom 240 godina od pomorske bitke koja je bila među presudnim u borbi za američku nezavisnost.

Pariz ne samo da je isključen iz nove anglofonske alijanse, već je izgubio i vredan ugovor o izgradnji podmornica, koji je trebalo da sprovede „Naval grup“, čiji je država većinski vlasnik.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista says:

    Rusi ili Kinezi treba da dojave ovom limitiranom makronu da je i Britanija u trijadi. Francuska treba da povuče ambasadora i iz Britanije, jer je to Francuzima smestila kraljica britanska kao zakasneli i kolegijalni revanš zato što su Francuzi ocekli glavu svojoj kraljici. Ma treba to sve dojaviti makronu. Aj dobro. Verovatno oni iz ruskog kagebea i kineske udbe znaju šta treba da urade. A može i srpska cija da im dojavi. A britanci i Francuzi se mrze na smrt, samo nemaju šanse da se zakače. E sad im baš zgodno. Solite rane makronu dok su sveže. Nek se dere. A onda neka Kina iz osvete sklopi ugovor sa makronom da im pravi i izveze u kinu kinesku supu sa rezancima od riže ili bilo šta samo da se osveti. Francuzi nemaju šanse da naprave toliko supe koliko kina može baciti. Važno da mute nešto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *