ФРАНЦУСКА ПРЕДСТАВИЛА СВОЈ ПЛАН: Србија мора да испуни ова четири принципа да би ушла у ЕУ

FRANCUSKA PREDSTAVILA SVOJ PLAN: Srbija mora da ispuni ova četiri principa da bi ušla u EU

17 novembra 2019

Francuska je zemljama članicama uputila dokument u kojem traži novi metod u politici prijema zemalja Zapadnog Balkana.

Od Evropske komisije se traži da početkom sledeće godine objavi nove principe u politici proširenja koja bi se primenjivala u pregovorima o članstvu. U dokumentu kaže se da su ekonomske i političke promene potrebne za članstvo suviše spore, i da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.Francuski predlog zasniva se na četiri glavna principa: etapno pristupanje EU, stroži uslovi tokom procesa, ali i konkretnije koristi za građane i najzad – reverzibilnost, odnosno mogućnost nazadovanja ili sankcionisanja ako zemlja kandidat nazaduje u ispunjavanju kriterijuma.

Predlog Pariza predviđa otvaranje novih evropskih fondova, sada namenjenih samo zemljama članicama već tokom pristupanja, u zavisnosti od napretka – čime bi građani mogli da osete prednosti i pre samog članstva.

Pregovori ne bi bili organizovani oko poglavlja kao do sada već oko više sektora i oblasti u koje bi zemlje kandidati mogle da budu uključene i pre pristupanja.

Krajnji cilj je punopravno članstvo, navodi papir.

O francuskim, ali i drugim predlozima za nastavak politike proširenja razgovaraće ministri u utorak 19. novembra.

Očekuje se da će zatražiti od Evropske komisije da na osnovu različitih predloga početkom sledeće godine dostavi izveštaj o tome kako nastaviti politiku proširenja kako bi ministri i evropski lideri o tome mogli da donesu odluke u februaru i martu sledeće godine.

(RTS)

KOMENTARI11 komentara

 1. Kosovac says:

  Pa ti fondovi postoje već 20 godina, pa se nešto slabo Gradžani ofajdiše. Sve pare fondova se potrošiše na „osavremenjivanje“ srpske aministracije, digitalizaciju koju plaćaju građani Srbije. Napraviše li neku fabriku iz tih fondova? Napraviše li neki autoput? …..A to za sankcije, to nam ne gine. Srbi kao žure u te pristupne pregovore, pa će da zarade i sankcije ako treba. Pa šta će im pregovori, bolje da odustanu, onda nema sankcija, čini mi se. ……….U ove evropske pokvarenjačke gluposti više niko u Srbiji ne veruje, veruju samo novinari.

  • rade says:

   Kosovac ,veruju novinari i foliraju funkcioneri Vlade Srbije govoreci o nekoj perspektivi ulaska u EU,zaradjujuci basnoslovne plate i dnevnice za mlacenje prazne slame.Uskoro ce i penziju da steknu na ovom poslu u koji i sami neveruju da ce biti uspesno zavrsen i okaoncan.A zato je SRBIJA osakacena za milijarde evra zbog primene SSP,odnosno ukidanju instrumenata zastite domace privrede kroz carine ,prelevmane ,kontigente itd,sto je uslovilo propadanje domacih privrednih subjekata u svim oblastima privrede.Uz to su unistene domace banke i dovedene strane koje na razlici kamatnih stopa u Srbiji i zemljama domicila iznose iz Srbije milijarde evra.U zadnjih deset godina taj iznos je mozda u visini spoljnog duga SRBIJE.Zato se potpuno slazem sa tvojim stavovima.

  • Velika Metla says:

   Nažalost veruju i oni koji imaju direktnu korist od mlaćenja prazne slame zvana "eu"! Oni koji ispunjavaju s time svoje lične mizerne interese,ne gledajući sveukupnu korist celog naroda. Srbiju će lični interesi da sahrane.

 2. Branko says:

 3. persida says:

  Kakvi bre fondovi, ovo je zvaka za ludaka. Nikad u EU.

 4. Djoka Brica says:

  Nikada Srbija nece uci sa Sv.Savom u EU! Nema od toga nista.

 5. petrovgrad says:

  Kad bi se pitali samo ovi iz EU. Srbija ima svoj uslov za ulazak u EU a to je da nam plate odštetu za razaranje i bombardovanje 1999 god. Kada budu spremni to da plate, neka se jave da pregovaramo. Do tada ima ds se natežemo još 50 godina.

 6. Lepi says:

  Nemora da ispuni, nemora...

 7. padre says:

  Ja to baš ne bi nazvao principima!A i po samom značenju principi se ne ispunjavaju, nego se njih pridržavamo!

 8. Nika says:

  Pre će mnogi zaposleni na RTS, sa astronomskom platom u odnosu na platu onih koji nešto rade, steći pravo na starosnu penziju nego što će Srbija ući u Evropsku uniju. O direktoru Bujoševiću koji je nastavio direktorovati i nakon ispunjenja uslova za penziju te treba trošiti reči. Svi su oni na toj fabrici laži bezbroj puta prikazali Srbiju bez Kosova i Metohije u svom sastavu, ali o sadržini protivustavnog Briselskog sporazuma ni reči. Verovatno im nije poznata odredba člana 7. Zakona o javnim medijskim servisima, koji glasi: Javni interes, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast javnog informisanja, koji javni medijski servis ostvaruje kroz svoje programske sadržaje, je: 1) istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana i omogućavanje slobodnog formiranja i izražavanja mišljenja slušalaca i gledalaca na teritoriji Republike Srbije, autonomne pokrajine i lokalne samouprave; 2) poštovanje i predstavljanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednosti i institucija i unapređivanje kulture javnog dijaloga; 3) poštovanje privatnosti, dostojanstva, ugleda, časti i drugih osnovnih prava i sloboda čoveka; 4) poštovanje i podsticanje pluralizma političkih, verskih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka i verskih zajednica, kao ni bilo kom drugom pojedinačnom političkom, ekonomskom, verskom i sličnom stanovištu ili interesu; Druge tačke ovog člana ne navodim, jer je iz iznetih jasno da Javni medijski servis, naše pravo da znamo sve, čini sve da ne znamo ništa i da služi interesima samo jedne političke stranke, dok o obavezi iz tačke 4. građani i političke stranke mogu samo da sanjaju. S takvim medijskim servisom, kojem su uzor svi ostali elektronski mediji, Srbiji nije mesto ni na 71 mestu na koje smo svrstani po svom ostalim kriterijumima, pa i medijskim slobodama, dok smo po stopi siromaštva na neslavnom 77 mestu od 80 najboljih zemalja sveta. I šta će nam uopšte Evropska unija kad nas neko uvodi u Balkansku Uniju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Usrećićemo se saradnjom sa Albanijom iz koje uvozimo paradajz, krompir, krastavce i ostalo povrće, dok naši poljoprivrednici ostavljaju krompir da istruli na njivi, jer ga nemaju kome prodati, a izgleda da nisu vični ni proizvodnji ostalog povrća (i voća) pa su prinuđeni vaditi sadnice maline, jer za otkupnu cenu nisu u stanju platiti berače, a voće ionako Takovo uvozi, jer se poljoprivrednicima ne isplati poklanjati budzašto voće hladnjačarima, koji ga preprodaju po višestruko višoj ceni. Prema tome "mali Šengen" je spas, jer drug Džordž će nam dati novac i nadoknaditi nedostatak stonovnika pobeglog glavom bez obzira u beli svet od ovog "zlatnog doba". Izgleda da smo se iznenadili neočekivanim dolaskom "zlatnog doba".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *