Francuska preti Siriji ratom

Francuska preti Siriji ratom

22 avgusta 2013

660909-syria-chemical-attackMeđunarodna zajednica mora da reaguje silom ako se potvrdi da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, izjavio je francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

On je zatražio hitnu istragu o navodima o jučerašnjem napadu i naveo da ako režim odbije inspekciju time „priznaje krivicu“.

„U tom slučaju moralo bi da bude reakcije silom, ali se ne postavlja pitanje slanja trupa. Ukoliko SBUN ne donese odluku o merama, situacija može da se rešava i na druge načine“, rekao je Fabijus, ne želeći da precizira koji su to načini.

Aktivisti sirijske opozicije naveli su juče da je su snage predsednika Sirije Bašara al Asada u napadu hemijskim oružjem ubile su na stotine ljudi, što je režim oštro demantovao.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je danas zatražio da Sirija odobri potpuni pristup timu eksperata UN za hemijsko oružje, kako bi oni istražili navode da je režim predsednika Bašara Asada koristio hemijsko oružje.

Vestervele je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim turskim kolegom Ahmetom Davutogluom u Berlinu rekao: „Veoma smo zabrinuti u vezi s izveštajem da je u blizini Damaska korišćen otrovan nervni gas. Te tvrdnje su veoma ozbiljne, a ako budu potvrdjene, biće to skandal“, preneo je Rojters.

I druge zapadne vlade su zahtevale momentalan pristup inspektorima da istraže nove optužbe, dok je Rusija takođe pozvala na istragu, ali je rekla da sumnja na provakciju opozicije i njenih stranih pristalica.

Sirijski aktivisti optužuju sirijsku vojsku da je upotrebila rakete sa otrovnim bojevim glavama juče tokom intenzivnog bombardovanja pobunjeničkih područja u okolini Damaska, u oblasti Guta, navodeći da je ubijeno čak do 1.300 ljudi, medju kojima ima i dece.

Savet bezbednosti UN saopštio je sinoć, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izveštaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgradja Damaska, ali nije zatražio sprovodjenje istrage u koji bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji.

„Postoji jaka zabrinutost medju članicama Saveta o optužbama i opšti utiskak da mora da postoji pojašnjenje o onome šta se desilo i da situacija treba pažljivo da se prati“, rekla je ambasadorka Argentine pri UN Maria Kristina Perseval novinarima, nakon hitnog sastanka Saveta bezbednosti koji je bio zatvoren za javnost.

Sirijska opozicija saopštila je da je Asadova vojska jutros minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa Damaska, Džobar i Zamalk. Ona se nalaze u području poznatom kao Guta, gde je navodno juče izvšen napad hemijski oružjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *