ФРАНЦУСКА РАЗМИШЉА О НАПУШТАЊУ НАТО пакта, као и 1966. године

FRANCUSKA RAZMIŠLJA O NAPUŠTANJU NATO pakta, kao i 1966. godine

6 oktobra 2021

Poziv jednog broja francuskih političara da država istupi iz NATO – nije samo fraza.On dobija sve više novih pristalica, koje se ne slažu sa delovanjem Sjedinjenih Američkih Država i žele da budu nezavisni od njih. O tome pišu francuske novine Le Figaro.

Danas, ne obazirući se na to što je traženje da Francuska istupi iz NATO pokrenuto najvećim delom od suverenista svih linija – od poslanika Nacionalnog veća države, od partije „ Nepokorena Francuska“ Žan- Luke Melanšona, njegovog kolege-parlametarca – lidera konzervativne partije „ Nacionalni front“ Marin Le Pen do novinara desničarskih ubeđenja Erika Zemura – svi su oni jedinstveni u mišljenju da je Alijansa neefikasna, ukazuje list.

„Treba se setiti reči predsednika Emanuala Makrona u oktobru 2019. godine koji je tada rekao da se „Nato nalazi u stanju duboke kome“. A nedavni fijasko prilikom izlaska američke vojske iz Afganistana i poniženje Francuske otkazivanjem ugovora o kupovini naših podmornica pod pritiskom SAD su pogoršali situaciju“ – ističe list.

Grupa eksperata, uključujući bivšeg ministra spoljnih poslova Francuske Jubera Vedrina, tim pitanjem se bavi od prošle godine.

„Izlazak Francuske iz zajedničkog komandovanja NATO omogućiće nam suverenitet i nezavisnost, naročito zasnovanim na francuskim snagama nuklearnog odvraćanja, jedinstvenih u Evropi. Liderstvo Nikole Sarkozija ( predsednik od 2007 do 2012 ) učinilo je Francusku na međunarodnoj sceni cenjenim partnerom. A sada su njegovi naslednici oslabili Francusku i njen uticaj i više nas ne uvažavaju. NATO je bio osnovan u situaciji hladnog rata protiv neprijatelja, koji više ne postoji. Alijansa instiktivno Rusiju, koja odavno nije SSSR, smatra svojim neprijateljem a zapravo nije tako“ – smatra poslanik iz partije „Republikanci“ Erik Koti.

Prema njegovim rečima, koje citira list EADaily „intervencija u Maliju je dokazala da je Francuska bila sama, bez obzira na saveze, a poraz u Afganistanu je pokazao da je NATO zastareo“.

Pravda/Vojno –industrijski kurir (VPK)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Cim mnogo misle, nema napustanja, ostace u ropstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *