ФРАНЦУСКА ВЛАДА: Пријем Украјине у ЕУ темпирана бомба

FRANCUSKA VLADA: Prijem Ukrajine u EU tempirana bomba

11 aprila 2024

Francuska vlada smatra da Ukrajini nije mesto u Evropskoj uniji i da bi njen ulazak mogao da ubije savez, preneo je „Ekspres“.

Pitanje prijema Ukrajine u EU je tempirana bomba, prenosi francuski časopis i navodi reči neimenovanog predstavnika francuske vlade da „Ukrajini nije mesto u EU“.„Pravimo istu grešku kao i sa Turskom. To će biti greška koja će ubiti EU. Prijem vodećeg svetskog proizvođača žitarica bi bio ravan ludilu“, rekao je anonimni izvor.

Drugi neimenovani izvor – član stranke koja podržava francuskog predsednika Emanuela Makrona – naveo je da članstvo Ukrajine u EU treba da bude jedna od tačaka pregovora sa Rusijom.

EU je u junu 2022. godine Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemalja kandidata za članstvo i postavila nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju.

EU je više puta priznala da je takva odluka bila simbolična kako bi se Kijevu i Kišinjevu pružila podrška u njihovoj konfrontaciji Moskvi.

Sam status zemlje kandidata, kao i početak pregovora, ne znači nužno da će ta zemlja ući u Evropsku uniju.

Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je u statusu kandidata od 1999. godine, a pregovara o članstvu sa EU od 2005, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. godine. Hrvatska je bila poslednja zemlja koja je pristupila EU 2013. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *