ФРАНЦУСКА ВОЈСКА НЕ НАПУШТА БАЗУ У НИЈАМЕЈУ: Ништа од промене војног положаја у главном граду Нигера

FRANCUSKA VOJSKA NE NAPUŠTA BAZU U NIJAMEJU: Ništa od promene vojnog položaja u glavnom gradu Nigera

13 avgusta 2023

FRANCUSKA vojska nije napustila bazu u glavnom gradu Nigera Nijameju, a u samom gradu se kao i proteklih dana, ne primećuje kretanje strane vojske, javio je dopisnik RIA Novosti.

Vojne vlasti Nigera kreću se pored baze prema i iz glavnog grada kao i obično.Takođe, kao i na zapadnom izlazu iz grada, na putu nema kolona sa izbeglicama. Nastavlja se trgovina na mestima duž zida vojne baze, javio je dopisnik ruske agencije.Vojska Nigera je krajem jula objavila na nacionalnoj televiziji smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti. Vojska, predvođena komandantom predsedničke garde, generalom Abdurahmanom Tijanijem, koji je preuzeo vlast u zemlji, objavila je otkazivanje vojnih sporazuma sa Francuskom.

Ukupno u Nigeru ima 1,5 hiljada francuskih vojnika.

Antinekar Al-Hasan, savetnik smenjenog predsednika Mohameda Bazuma, rekao je u sredu za RIA Novosti da je francuska vojska odbacila zahteve pobunjenika da napuste Niger.

Hiljade ljudi demonstriralo je u petak u blizini francuske vojne baze u Nijameju. Demonstranti su tražili od stranih vojnika da napuste zemlju i uzvikivali slogane podrške nigerskoj vojsci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *