ФРАНЦУСКА ВОЈСКА СЕ ПОВЛАЧИ ПРЕД НЕПРИЈАТЕЉЕМ? Макрон нема дилему, наредиће напуштање фронта

FRANCUSKA VOJSKA SE POVLAČI PRED NEPRIJATELJEM? Makron nema dilemu, narediće napuštanje fronta

31 maja 2021

Francuska već decenijama pruža vojnu pomoć liderima u svojim nekadašnjim kolonijama

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas da će Francuska povući svoje trupe iz Malija ukoliko politička nestabilnost bude rezultirala većim stepenom islamske radikalizacije u toj afričkoj zemlji.Francuska u Maliju trenutno ima oko 5.100 pripadnika oružanih snaga u regionu Sahel koji je na prvoj liniji fronta u ratu sa islamskim ekstremistima, prenosi Bi-Bi-Si.Francuska armija od 2013. godine pruža podršku snagama Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada u ratu koji se u Sahelu vodi protiv islamskih ekstremista.

U intervjuu za pariske Nedeljne novine Makron je potvrdio da je upozorio lokalne afričke lidere da Francuska neće više pružati podršku zemljama u kojima nema demokratije i u kojima se koče tranzicioni procesi, kao i da Francuska ne namerava da zauvek drži svoje trupe u Africi.

Francuska već decenijama pruža vojnu pomoć liderima u svojim nekadašnjim kolonijama, a često šalje trupe i vrši vazdušne udare na položaje naoružanih pobunjenika.

U Maliju je prošle nedelje Asimi Goita, pukovnik vojske Malija izvršio državni udar, drugi u toj zemlji u poslednjih devet meseci, a Ustavni sud Malija ga je prekjuče proglasio v. d. predsednikom u periodu tranzicije.

Prethodno je Goita naredio da se bivši predsednik Bah Ndav i premijer Moktar Uane sruše s vlasti i uhapse jer su navodno sabotirali proces tranzicije u Maliju.

Asimi Goita je bio na čelu državnog udara i u avgustu prošle godine kada je s vlasti zbačen izabrani predsednik Ibrahim Bubakar Geita.

KOMENTARI3 komentara

  1. Čist je ko Suza says:

    Šta bi reko Šarl Ebdo, bolje da sedi kući gladi ćubicu i gricka makarone nego da broji mrtve povratnike u plastic bags. Vrlo hrabar i nadasve mudar potez što bi reklo ima on i kući teroriste iha haj, seču glave za svaku sitnicu i ne pitaju a zatim idu u raj kod alaha.

  2. Maiga says:

    Islamski ekstremisti su mu zaposeli kuću a on brani - mali! Mali!!!

  3. Archelay says:

    Francuzi vojsku?Jeli to sala?Pa ako vrhunski generali traze operaciju spasavanja zemlje a Pretsednik smatra da je to neozbiljno sto im ne oduzme cinove?Ili,sta cekaju generali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *