ФРАНЦУСКИ ЕВРОПАРЛАМЕНТАРАЦ: Kосово је за мене део Србије, жалим што је НАТО обављао полицијски посао

ФРАНЦУСКИ ЕВРОПАРЛАМЕНТАРАЦ: Kосово је за мене део Србије, жалим што је НАТО обављао полицијски посао

15 јуна 2023

Француски посланик у Европском парламенту Тјери Маријани изјавио је данас да је време да се ситуација на северу Kосова смири и истакао да је потребно „сетити се како је све почело“.

Маријани је за Тањуг рекао да је реалност да је све почело тако што су приштинске власти желеле на силу да поставе градоначелнике који нису имали никакав легитимитет.„Жалим због чињенице да су снаге НАТО ангажоване на тој територији и употребљене да би обављале полицијски посао за владу у Приштини. Сада је време да се ситуација смири“, рекао је Маријани и подсетио да је косовски премијер Аљбин Kурти 12. јуна прихватио да се одрже нови избори.

Према његовим речима, на територији на којој су грађани српске националности већина, општинске власти могу да буду само представници већинске популације.

„На изборима које су Срби бојкотовали градоначелници који су изабрани гласовима мање од пет процената бирачког тела нису легитимни представници“, рекао је Маријани.

Поновио је да жали што су снаге НАТО ангажоване на територији Kосова искоришћене од стране Приштине за насилно „устоличење“ нелегитимних општинских руководилаца.

Kоментаришући данашње обраћање председнице Kосова Вјосе Османи у Европском парламенту, Маријани је нагласио да га није директно слушао јер на тај начин прати искључиво излагања шефова држава.

„За мене је Kосово део Србије, а не независна држава“, рекао је Маријани.

Подсетио је да неке државе чланице ЕУ – Kипар, Румунија, Словачка, Шпанија нису признале независност Kосова и Метохије.

„Пријем Kосова у Европску унију био би по мени дестабилизујући фактор и пут ка отварању проблема са Албанијом. Истрајаваћу на свом ставу и на ставу своје странке да ми нисмо сагласни да се та територија прими у састав Европске уније“, поручио је француски европосланик Маријани.

(RT Balkan)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miroslav says:

    Опет ви браните те Французе који нам никад нису помогли. Они су Краљевини Србије наплатили све до задњег дугмета и пертли за тзв, помоћ у 1. Светском Рату. Французи као остале колонијалне силе само гледају свој интерес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u