ФРАНЦУСКИ ЕВРОПАРЛАМЕНТАРАЦ: Kосово је за мене део Србије, жалим што је НАТО обављао полицијски посао

FRANCUSKI EVROPARLAMENTARAC: Kosovo je za mene deo Srbije, žalim što je NATO obavljao policijski posao

15 juna 2023

Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Tjeri Marijani izjavio je danas da je vreme da se situacija na severu Kosova smiri i istakao da je potrebno „setiti se kako je sve počelo“.

Marijani je za Tanjug rekao da je realnost da je sve počelo tako što su prištinske vlasti želele na silu da postave gradonačelnike koji nisu imali nikakav legitimitet.„Žalim zbog činjenice da su snage NATO angažovane na toj teritoriji i upotrebljene da bi obavljale policijski posao za vladu u Prištini. Sada je vreme da se situacija smiri“, rekao je Marijani i podsetio da je kosovski premijer Aljbin Kurti 12. juna prihvatio da se održe novi izbori.

Prema njegovim rečima, na teritoriji na kojoj su građani srpske nacionalnosti većina, opštinske vlasti mogu da budu samo predstavnici većinske populacije.

„Na izborima koje su Srbi bojkotovali gradonačelnici koji su izabrani glasovima manje od pet procenata biračkog tela nisu legitimni predstavnici“, rekao je Marijani.

Ponovio je da žali što su snage NATO angažovane na teritoriji Kosova iskorišćene od strane Prištine za nasilno „ustoličenje“ nelegitimnih opštinskih rukovodilaca.

Komentarišući današnje obraćanje predsednice Kosova Vjose Osmani u Evropskom parlamentu, Marijani je naglasio da ga nije direktno slušao jer na taj način prati isključivo izlaganja šefova država.

„Za mene je Kosovo deo Srbije, a ne nezavisna država“, rekao je Marijani.

Podsetio je da neke države članice EU – Kipar, Rumunija, Slovačka, Španija nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

„Prijem Kosova u Evropsku uniju bio bi po meni destabilizujući faktor i put ka otvaranju problema sa Albanijom. Istrajavaću na svom stavu i na stavu svoje stranke da mi nismo saglasni da se ta teritorija primi u sastav Evropske unije“, poručio je francuski evroposlanik Marijani.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miroslav says:

    Opet vi branite te Francuze koji nam nikad nisu pomogli. Oni su Kraljevini Srbije naplatili sve do zadnjeg dugmeta i pertli za tzv, pomoć u 1. Svetskom Ratu. Francuzi kao ostale kolonijalne sile samo gledaju svoj interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *