ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ: „НАТО треба или укинути или потпуно европеизовати!“

FRANCUSKI GENERAL: „NATO treba ili ukinuti ili potpuno evropeizovati!“

1 avgusta 2016

maxresdefault_6Francuski general i ekspert za geopolitiku i ekonomsku špijunažu – Žan-Bernar Pinatel – ocenio je da postojanje NATO u njegovom sadašnjem vidu odgovara prvenstveno Sjedinjenim Državama koje žele da spreče približavanje Rusije i Evrope.

U intervjuu listu Le Figaro, Pinatel je ukazao da bi superalijansa Rusije i evropskih država, da je do nje došlo 90-ih godina, bila ozbiljna konkurencija SAD i da bi dovela u pitanje njihovu globalnu supremaciju stečenu posle raspada SSSR.

Francuski geopolitičar posebno naglašava da je islamistička opasnost ponovo otvorila „diskusiju o globalnom liderstvu“:

„Nedavni tragični događaji u Evropi na očit način pokazuju Francuzima, a i drugim saveznicima SAD iz NATO, da ta alijansa ni na koji način ne pomaže Evropljanima da se bore sa terorističkom pretnjom. Osim toga, Evropljani – naspram nesigurnosti i kolebanja SAD – vide efikasna dejstva Moskve protiv islamske države, a to ih tera da se opet zamisle o savezu sa svojim istočnim susedom“.

Pinatel podvlači: „Evropa se u takvo stanje stvari uverila po cenu 234 ubijena i 671 ranjenog od 2012-te godine. Ta cena trebalo je ne samo da prodrma NATO, nego i da dovede do njegove potpune likvidacije ili do potpune evropeizacije. Sadašnja politika alijanse  uopšte ne odgovara interesima Francuske“.

General Pinatel procenjuje da bi najviše razloga da se „čese“ imala njegova zemlja:

„Rusija odavno predlaže SAD da koordiniraju svoja dejstva u Siriji, ali je Obama to odbijao pod izgovrom da „umerena opozicija“ još uvek ima potencijal. Rezultat je nova ravnoteža na Bliskom Istoku. Rusija, koja je istorijski bila prisutna u tom regionu, sada se opet vraća. Novo je što Kina gura svoj nos u njegove poslove, a jedino je Francuska, koja je na Bliskom Istoku imala privilegovanu poziciju posrednika, pod pokroviteljstvom SAD sve izgubila“.

Pinatel je uveren da su ruski i francuski strateški i ekonomski  interesi podudarni. Na kraju je zaključio:

„Želja SAD da u Evropu vrate atmosferu hladnog rata realizuje se kroz NATO i služi interesima Amerikanaca, kao i nesposobnih i korumpiranih evropskih lidera“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Derim says:

    Da da, samo to je trebalo mnogo pre uciniti. Sada treba najpre platiti ratnu stetu Iraku, Srbiji, Siriji, Libiji, Avganistanu itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *