ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛИ ПОДИГЛИ ГЛАС: Не желимо да будемо амерички послушници и да идемо на руске границе

FRANCUSKI GENERALI PODIGLI GLAS: Ne želimo da budemo američki poslušnici i da idemo na ruske granice

3 maja 2020

Članovi Zajedničkog kruga za razmišljanje, bivših francuskih generala, smatraju da je došlo vreme da se Francuska “vrati razumu” i odustane od učestvovanja u sledećim vežbama NATO-a na ruskoj granici.

“Šta mi možemo da učinimo da se oslobodimo američkog stiska i pokrenemo zbližavanje s Moskvom?“, pita se nekoliko bivših visokih francuskih generala, okupljenih u tink tank, piše capital.fr.Bivši francuski generali su zabrinuti zbog učetvovanja Francuske u sledećoj vojnoj vežbi NATO, Defender 2020. Prema njima, organizacija ovih manevara “pred nosom Moskve” predstavlja “političku grešku koja se graniči s neodgovornom provokacijom”:

“Učestvovanje u operaciji otkriva slepo praćenje, što znači zabrinjavajući gubitak naše strateške nezavisnosti”, insistiraju generali, dovodeći u pitanje “planetarnu euforiju” koja “podseća na težinu naše pripadnosti evroazijskoj grupi, od kojih je Rusija glavni istorijski svetionik”.

Prema potpisnicima tribine, “evropska država koja je već teško pogođena drugim pretnjama, a koja vojno gestikulira po naređenju Vašingtona na granicama Rusije […] oslikava intelektualnu katalepsiju, oslanjajući se na gubitak instinkta preživljavanja.

“Optužbe stvaraju […] sumnju da Amerika u kontinuitetu ohrabruje hladni rat, nisu bez značaja”, ističu bivši francuski generali na tribini.

Istovremeno, bivši francuski generali naglašavaju da je Donald Tramp, za razliku od njegove uprave, naklonjen približavanju Moskvi. Za francuske generale je prilično “iluzorno” nadati se da će Sjedinjene Države promeniti “svoj nadrealni stav prema članicama saveza i njegovo anahronično neprijateljstvo s Rusijom” .

“S obzirom na trenutni kontekst, oni veruju da je došlo vreme da se “pokuša izvršiti pritisak na Vašington uključivanjem u strateški dijalog s Moskvom”.

“Ako bi se Francuska odrekla učestvovanja u određenim NATO manevrima na vratima Rusije […], to bi značilo ponovno buđenje razuma”, objašnjavaju bivši visoki francuski generali na tribini koju završavaju citatom generala Šarl de Gola, prema kojem unija Evrope “ne može biti fuzija naroda“, ali “može i mora biti rezultat njihovog sastavnog zbližavanja“.

(logicno.com/Saša F.)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Uvek ste bili slugeranje, i ostace te. Vas otac je dolar.

 2. petrovgrad says:

  Za vreme Napoleona nisu Vas terali Ameri. Čini mi se d tada nije postojao NATO. Znaju Francuzi šta ih čeka.

  • Marko st says:

   U drugom svetskom ratu je na Rusiju u nacistickoj hordi bilo vise od 200.000 francuskih vojnika.

 3. Don Kihot says:

  Francuščići (kako ih naziva Dostojevski) su se kapitulirali petog dana pred Njemcima i stavili se u njihovu službu...Jurili su i hvatali Jevreje po cijeloj francuskoj i slali ih u konc logore...Nas, kao saveznike su na mig Klintona bombardovali...Šta dalje reći o njima...

 4. Rocco Pisteleto pištolj protiv Azije says:

  A nijesu čuli za silni "Viva vero Montenegro " ?

 5. Rocco Pistoleto pištoljem protiv Azije says:

  Izvinite na "pisteleto " nego "pistoleto ".I to ne jedan no više njih .

 6. Branko says:

  Bravo¨za francuske generale!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *