ФРАНЦУСКИ ГРАЂАНИ СЕ ПОБУНИЛИ: Има ко да брани Србе! ОВО СУ РЕАКЦИЈЕ ФРАНЦУЗА

FRANCUSKI GRAĐANI SE POBUNILI: Ima ko da brani Srbe! OVO SU REAKCIJE FRANCUZA

14 novembra 2018

Za skandal u Parizu nisu odgovorni Francuzi, već njihovo političko rukovodstvo. Francuska nije samo Jelisejska palata, ni predsednik Republike, ni njegov kabinet.

Moj deda, koji je služio Francuskoj u Solunu, sigurno se prevrće u grobu: imao je veliko divljenje prema Srbima, našoj braći po oružju. Šta smo uradili da imamo ovako neobrazovanog predsednika?To je apsolutna sramota, bez obzira da li je u pitanju namera ili greška, u svakom slučaju je žalosno.

1,2 miliona poginulih od populacije od 4,5 miliona, 1/3 srpskog stanovništva. Od toga 63 odsto mrtvih su muškarci. Međutim, ništa me ne iznenađuje. To su isto uradili i sa Putinom na komemoraciji u Aušvicu. Zemlja koja je oslobodila Aušvic, nije pozvana.

Ovo su samo kapi u moru poruka kojima građani Francuske komentarišu tekst zamenika glavnog urednika „Figaroa“ Žana Kristofa Buisona, uglednog publiciste koji je pod naslovom ’Srbija nepravedno ponižena‘ kritikovao protokol Jelisejske palate na obeležavanju Dana primirja u nedelju u Parizu.

U izuzetno oštrom osvrtu, francuski novinar konstatuje da je Francuska pogrešila, zaboravila starog ratnog saveznika i taksativno navodi sve zajedničke pobede i veze dvaju naroda.

Pored toga što je važan, jer govori gde je Srbiji bilo mesto na tom događaju, komentar „Figaroa“ pokazuje još jednu izuzetno važnu činjenicu, da za to nije odgovorna Francuska, već njena politička elita. Jer Francuska nije samo Jelisejska palata, ni Emanuel Makron, ni njegov kabinet.

To se donekle moglo zaključiti čak i iz hitne reakcije francuskog ambasadora u Srbiji, koji je požurio u jutarnji program jedne beogradske televizije da se izvini srpskom predsedniku i narodu.

To je, šokirana poniženjem Srbije, jasno pokazala i liderka Nacionalnog fronta Marin le Pen, koja je francusku javnost podsetila da predsedniku Kosova nije bilo mesto iza predsednika njene zemlje i da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila četvrtinu stanovništva.

Iako je komentar „Figaroa“ stigao dva dana nakon što je Srbija ponižena, Nenad Blagojević, frankofoni novinar i vlasnik agencije koja organizuje putovanja Francuza u Srbiju, kaže da je taj tekst izuzetno važan ne zbog nas, već zbog francuske javnosti. Ono što ste pročitali u „Figarou“, jeste nešto što vrlo često čujem od turista, običnog sveta koji dolazi iz Francuske, kaže Blagojević.

„Jedna verzija istorije i sadašnjosti sveta je prikazana na francuskoj televiziji, a druga je ona koju žive. Kao novinar i vodič za Francuze, slušam svakodnevno verziju iz stvarnog života. Mislim da je komentar u ’Figarou‘ tu ’drugu stranu‘ u Francuskoj, političare, ljude koji vode tu zemlju, zatekao. Doživeli su ga kao hladan tuš, jer nije običaj u Francuskoj da se ovako direktno stane, mogu slobodno da kažem i prosrpski, odnosno, da neko ispriča našu verziju istorije“, kaže Blagojević.

On dodaje da Francuzi koji žele da dođu u Beograd, iako nemaju mnogo informacija o Srbiji, imaju prvu nit koja je izuzetno važna i jaka — predanja iz Prvog svetskog rata. Najčešće dolaze iz Marselja i znaju da u centru njihovog grada postoji spomenik koji ima jednaku važnost kao Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, kaže Blagojević.

„Apsolutno znaju gde dolaze, priču o našem prijateljstvu čuli su od baka, deka ili roditelja. Oni vrlo objektivno prate medije i znaju šta se trenutno dešava na Balkanu i kako se to predstavlja u njihovim medijima. To su ljudi koji ne nasedaju na medijske priče koje su antisrpske i predstavljaju Srbiju u vrlo lošem svetlu“, ističe Blagojević.

Međutim, naš sagovornik dodaje da je ipak neophodno da Francuzima govori o važnim činjenicama iz novije istorije kojih nema u medijima. O ustaškim zločinima, operaciji Oluja, a posebno o NATO bombardovanju SR Jugoslavije. Tek na tom poslednjem primeru jasno im je u kakvoj su bili blokadi, uglavnom ne znaju da je njihova zemlja uopšte učestvovala u bombardovanju Srbije, kaže Blagojević.

„Nije im prijatno kada pričamo o lošim stvarima u kojima je Francuska učestvovala, pogotovo kada spomenem osiromašeni uranijum. To osećam, oni ne vole nepravdu, ne vole agresiju, bude im žao što je njihova zemlja u svemu tome učestvovala. Međutim, vodio sam i visoke funkcionere partije Marin le Pen, a oni apsolutno poznaju čak i istoriju porodice Karađorđević. Oni imaju vrlo jasan stav, ne slažu se sa politikom Francuske u poslednjih tridesetak godina. Obični ljudi, čak i oni koji su izričito za Makrona, u Srbiji se osveste“, kaže naš sagovornik.

Blagojević smatra da je zbog loše klime, stvorene zbog neprikladnog odnosa protokola Jelisejske palate prema predsedniku Srbije, koja je rezultirala skrnavljenjem spomenika prijateljstvu dveju zemalja, važno reći da ugledni publicista Žan Kristof Buison nije jedini intelektualac koji se godinama bori za pravu istinu o Srbiji i njenim vezama sa ovom zemljom.

„Postoji još dosta zanimljivih profesora, jedan od njih je Aleksis Trud. To su Francuzi koji se trude da istorija bude predstavljena onako kako treba. Koji dovoljno poznaju francusko-srpsku istoriju i prijateljstvo. Kroz moje ture do sada je prošlo više od hiljadu Francuza, samo jedna porodica je bila više okrenuta ka Kosovarima, oni ih tako zovu, samo oni su primili izbeglice sa Kosova“, kaže Blagojević.

Buison, unuk De Golovog saborca i novinar koji je napisao „Roman o Beogradu“ i obećao da će se odreći titule ambasadora Uneska, ukoliko Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju, siguran je da će na kraju ove priče Francuska biti ponižena.

Čaša žuči ište čašu meda, a priliku da je predsedniku svih Francuza ponudimo i da ih smiješane najlakše popijemo, imaćemo već u decembru, kada Emanuel Makron bude posetio Srbiju. Ispiće se zajednički, u spomen na nekadašnje Francuze i Srbe i njihove potomke.

Buison je u pravu, Beograd će pokazati da poštuje potomke svojih ratnih drugova, kako se dočekuju saveznici, braća po oružju i antifašističkoj tradiciji.

KOMENTARI12 komentara

 1. doktrina soka says:

  Braca Francuzi po oruzju da,a ovo smece od Makrona ne.Necemo ga dobro docekati mi,vlast moze i da se jos vise sagne i gutas zabe,njihov problem.Dosta vise ovih cinika od zapada.

  • Bukson says:

   Pa sto svaki dan bjezimo iz Srbije tim Cinicima sa Zapada zasto su svaki dan sve veci i veci redovi pred ambasadama tog zapada i zasto svake godine u Srbiji nestane jedan grad oko 100.000 stanovnika i preselli se na taj cinicni zapad .Pa ko je onda cinik mi ili oni.Sto se niko sa zapada oood Srba koji su se iselili na taj cinicni zapad nevraca nego se bori i rukama noktima zubima samo da ostane na tom zapadu.mi smo CINICI I TO NAJVECI SAMO PRICAMO JEDNO A RADIMO DRUGO.LICEMJERI ZAR NR NAZALOST ALI FAKT.

 2. Rale says:

  Nema ovaj tekst veze sa realnošću .Francuzi o Srbima misle isto što i Nemci...

  • test01 says:

   Slazem se sa vama Rale. Kakva braca, pa lepo neko rece "Francuzi braca? Pa oni nisu brat ni svome bratu a kamo li nama". Lepo kaze nas narod - U se i u svoje kljuse !!! A sto se tice ove francuske pudle makrona, treba ga docekati sa pokvarenim jajima da zna da nije dobrodosao u Srbiju. Naravno, docekace ga vucicevi botovi i naZadnjacki penzioneri koje vozaju po potrebi i obezbedjuju im klopu.

  • Velika Metla says:

   Rale,dok to uteraš mnogim Srbima u tintaru ostarati ćeš,a posao nećeš obaviti! Mi smo narod kojem trajanje dolaska pameti iz ddupeta u glavu traje večnost,s obzirom koliko je kratka ta relacija od D do Glave!

  • Bukson says:

   O aj tekst mora da je pisao informer ili telegraf.Bajka.

 3. Beli Orao says:

  Neko pokušava stvar razvodnjiti , zna se i ko doušnik i saradnik EU !!! Stoga ne vjerujte u bajke koje vam serviraju , Sigurno da ima francuza da ovo misle ali to je 0000,1 % , zato ne stvarate sebi Srbi iluzije da vas Francuzi vole , vole samo sebe kao i svi drugi , ljubav tražite kod kuće tamo ćete je naći ali ne u Evropi ili Svijetu!!!

  • doktrina soka says:

   Zrtve pale u velikom ratu treba da se postuju u civilizovanom svetu,a politicari po njihovim delima,kao svakog coveka. Ljubavi nema gde su interesi u pitanju,zato postoje ugovori.

 4. basileus says:

  9090cuzi su u velikoj vecini potpuno indiferentni na sve sto se tice Srbije i Balkana. O tome mogu da govorim sa nekim autoritetom posto zivim u Francuskoj i dobro poznajem Francuze. Zan Kristof Buison je jedan od retkih izuzetaka. Marin le Pen i Melanson su dva druga izuzetka. Ponavljam, vecina naroda je indiferentna, dok su burzujske elite i drzavni aparat (Francuska duboka drzava) potpuno naklonjene Hrvatima i Albancima. Situacija se nije ni trunke promenila od pocetka 90-ih godina. Lazno je onda govoriti da Francuski narod nije odgovoran za to sto rade njegove elite.

 5. Deda Micko says:

  Sve dok Srbi budu verovali u prijateljstvo i bratstvo, zivece na nivou majmuna. Sve se vrti oko INTERESA, niceg drugog nikada nije ni bilo. Dakle, uvek se pitati kakav je nas interes u jednoj stvari. Prezivljavaju samo oni koji polaze od sebe i misle samo na sebe. Hriscanstvo je unakazilo mnoge narode, a narocito Srbe.

 6. Momo says:

  Makronu ne treba dozvoliti da dodje u posjetu...narod treba da protestvuje, nije to bilo ponizenje predsjednika, bilo je to ponizenje citavog srpskog naroda, sram ga bilo !!!

 7. Archelay says:

  Kako je neko tu spomenuo da je Srbija izgubija 1 200 000 vojnika a Francusi,i da su hteli da prikazu njihove zrtve nisu mogli jer nisu ni tamo bili nego ucestvovali iskljucivo komandovanjem.To sam video na francuskom groblju u Bitolju gde,osim arapskih prezimenima na krstovima,drugih-nisu postojali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *