FRANCUSKI ISTORIČAR I GEOPOLITIKOLOG, ALEKSIS TRUD: Treći svetski rat je već počeo

FRANCUSKI ISTORIČAR I GEOPOLITIKOLOG, ALEKSIS TRUD: Treći svetski rat je već počeo

10 avgusta 2014

UKRAINE-CRISIS_ Russian army605Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksis Trud smatra da se danas pravi svet za bogate i da je treći svetski rat već počeo, s obzirom da sada ratuje 70 zemalja.

„Civilni avioni padaju pogođeni raketama, u Gazi gine na stotine građana, ratuje pola Afrike, podmeću se bombe u evropskim prestonicama. Ratuju regije, nacije, velike sile, iz teritorijalnih, religioznih i ekonomskih razloga. Prekrajaju se granice. Trenutno je rat u oko 70 zemalja. Zar to nije svetski rat?“, upitao je Trud.

On je rekao za „Večernje novosti“ da je na Balkanu nemoguće kontrolisati prošlost, jer je svim velikim silama u interesu da u ovom delu Evrope postoje stalne podele, pošto tako lakše vladaju, te naglašava da su danas velike kompanije jače od države vlasti, koja je prevaziđen koncept.

On je naveo da je mnogo lakše kontrolisati manju teritoriju i dodao da to rade poslovne grupe i koncerni u kojima se na rukovodećim mestima političari.

Trud je ocenio da događaji u Ukrajini uveliko podsećaju na „`bosansku šemu`, odnosno reč je o istom narodu, podeljenom savremenom istorijom i religijom“.

On je rekao da je istina da se danas pravi svet za bogate, ali da i u takvom kontekstu postoje države koje su sačuvale svoj identitet kao što su zemlje BRIKS-a – Brazil, Kina, Rusija, Indija i Južna Afrika.

„Zašto ući u EU koja se uniformiše“, upitao je Trud.

Francuski geopolitikolog je ocenio da ne treba previše žuriti u EU, pogotovo kada je sada ophrvana unutrašnjom sumnjom u sopstveno funkcionisanje, te ističe da je svima jasno da EU više neće ostati onakva kakva je bila.

„Svima je jasno da će Srbija u EU ući veoma slaba u odnosu na velike kompanije i da će tako teško odbraniti svoje interese“, naveo je Trud, dodajući da postoje i drugi prostori za Srbiju kao što je carinska unija sa Rusijom, ali građani treba da odluče kojim će pravcem krenuti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *