ФРАНЦУСKИ ИСТОРИЧАР ШОKИРАО СРБИЈУ: Ви Срби сте наивни, још од 1974. постојао је план да вам отму Косово! ЕВО KО И ШТА ДА РАДИТЕ …

ФРАНЦУСKИ ИСТОРИЧАР ШОKИРАО СРБИЈУ: Ви Срби сте наивни, још од 1974. постојао је план да вам отму Косово! ЕВО KО И ШТА ДА РАДИТЕ …

22 септембра 2018

Француски историчар и геополитичар говори зашто ЕУ фаворизује Приштину у дијалогу са Београдом и новом прекрајању граница, а у новоформираној заједници, према његовом мишљењу, биле би и Република Српска и Македонија.Запад никада није хтео да Kосово буде са Србијом. Још од Устава из 1974. године, када је Србија подељена на три дела, постојао је план за његово издвајање. То је хтела Немачка, и од тада постоји континуитет.

Зато је заблуда да се о овом питању може преговарати са Европском унијом, у којој је најважнија сила Немачка, која неће, а и никада није хтела, било који модел у коме би Србија била с Kосовом.

Овако француски историчар и геополитичар Алексис Труд говори у интервјуу за Новости, који вам преносимо у целости, на питање због чега се у дијалогу Београда и Приштине под окриљем Европске уније фаворизује косовска страна. Према оцени овог професора, компромис од почетка није био могућ, а косовско питање он види као питање новог светског поретка, у коме велику улогу играју земље БРИKС-а (Бразил, Русија, Индија, Kина, Јужноафричка Република).

У Србији има мишљења да би решење могло да се постигне на међународној конференцији. Да ли би вредело поћи тим путем?

– То би могло да буде решење, као што је било више пута у историји Балкана – 1815. и 1878. На таквој конференцији би могле да се промене границе које је Тито импонирао без референдума и без икакве воље свих народа Балкана. По мом мишљењу, у будућности ће се формирати словенска федерација Србије, Републике Српске и Македоније.

Из западних земаља смо више пута чули да нема измене граница…

– Западу је у интересу да то каже. А интерес новог светског поретка који праве Русија, Индија и Kина је супротан, односно, циљ је да се, ослањајући се на Уједињене нације, организује међународна конференција и да се прича о новим границама.

У ком периоду очекујете такав расплет?

– У наредних десет година. Јункер је рекао да је 2025. година индикативан датум за почетак интеграције земаља Западног Балкана у Европску унију, и у то време би могла да се одржи та међународна конференција.

Да ли Србију на „новој“ мапи Балкана видите са KиМ?

– Србија је по овом питању испала наивна. Деведесетих године се говорило: пазите да се не прави велика Србија, а дошло се до разговара о томе да се не треба борити ни за шта. С друге стране, „велика Албанија“ је де факто ту. Не разумем зашто се српска власт, било која, стиди и увек мисли да у политици постоје нека правила. То је велика заблуда. Исто размишљају и Руси, да постоји нека истина. У политици истине нема. На Западу се то зна и тамо постоји реалполитика: имамо своје интересе и идемо напред.

Није ли парадокс да ЕУ од Србије тражи да не спутава европски пут Приштине, док унутар Уније пет чланица не признаје Kосово?

– То јесте парадокс. Тих пет земаља никада неће признати Kосово, док није искључено да ће друге државе мењати свој став. За пет година ситуација неће бити иста. Зато Србија у овом часу треба да буде чврста и да држи своју страну.

Предвиђате и настајање „велике Албаније“?

– Увећавање Албаније је тренд још од 1912. Она би имала трећину Македоније, југ Kосова – не Метохије, и део Црне Горе. Kоја год да је власт у Црној Гори, мораће да даје све више и више права Албанцима на северу и западу земље, по истом систему као што је у Македонији.

(Новости)

KOMENTARI20 коментара

 1. Dane Radakovic says:

  Srbi nisu smeli da pisnu 1974 godine od tite i jugoslovena u beogradu tito unistijo Srbiju i Srbe a dacic jos vodi stranku jugoslovena i petokraku titinu u beogradu srbi su lud narod

  • Рођен says:

   Срби у Србији данас не смију да писму од клана Вучи ,раније од Тите, сутра од курте итд. У преводу нестало Мушких глава. Само жене са мушким именима остале да торочу и кукумавчу.

  • cosic says:

   Ti naivi srbi su nasamarili muslimane I hrvate da ginu za srpske interese sve tobos braneci jugoslaviju

  • cosic says:

   Ti naivi srbi su nasamarili muslimane I hrvate da ginu za srpske interese sve tobos braneci jugoslaviju

   • Miraš says:

    Da nije bilo najpre Kneževine Srbije pa posle ulaska ostalih u Jugoslaviju ni Slovenci ni Hrvati ni Muslimani ni Makedonci ni Crnogorci ne bi imali svoje današnje države. Sad se po austrougarski sprdate sa "srbijanskom" politikom, vladom, štampom itd. jer uvek Vam je vaša sebičnost bila na prvom mestu. Znali ste Vi svoje interese uvek da realizujete na najgore moguće načine, od 1914 na Drini pa nadalje do današnjih dana. Ima li danas na planeti sebičnijih, svadljivijih i primitivnijih plemena od Vaših? Sigurno ima, ali prilično ste blizu dna liste.

 2. Velika Metla says:

  Мојега рођака су избацили са седнице СКЈ кад је јавно рекао да је устав донешен 1974.године директан почетак растакања Србије и генерално србског корпуса! Нека ме сада неко убеди с аргументима да то није истина све шта је рекао! Зашто ниједна република није била подељена на аутономне покрајине осим Србија? Например Далмација је старија неколико векова од "рватске" којо је незаслужено припала,и зашто није могла Далмација бити покрајина? Или било која територија у "рватској"? Наравно да не,него је био циљ растурање свега шта има префикс "СРБ",и то по сваком питању,територијалном,културном,војном,економском..........,по сваком!

  • pravda says:

   Bravo care,svaka ti je Njegoseva. STOP rasturanju Srbije. Stop EU ,i klecanju pred Fasistima NEMCIMA.

  • Dragana says:

   И Далмација је српска, ал полако. Све ћемо вратити. Дуго смо робовали, сад се освешћујемо.

   • Velika Metla says:

    Драгана,наравно да јесте! Једино део ње припада и Италији,са делом Истре,наравно!

  • Karital says:

   Zašto bi Dalmacija bila pokrajina kad u njoj živi 90% Hrvata a ostalo su nacionalne manjine?

   • Velika Metla says:

    Каритал,да прво разјаснимо оно од чега је почело ваше покатолићење,што милом,што силом,које је и тражио и спровео у дело оно зло које се назива "света хоклица",илити сотонина експозитура! То зло је преко сваке војне силе радило,и урадило,на томе да се православље одбије што је могуће даље од Јадранског мора! А ви који нисте издржали притисак сте се покатоличили,и самим тим им помогли дебело да то и ураде! Није џабе рекао онај амерички генерал (мислим да је Џонсон,али није ни битно)да "Србима можемо понекада дозволити да имају и Сарајево у својим рукама,али обалу Јадранског мора НИКАКО"! Ко хоће да разуме разумеће,а ко неће неће па све и да хоће! Данас се у Црњој и Горој дешава иста ситуација као и за време погрома србског живља са јадранске обале! Преко 300 000 оних правих Црногораца(не милогорских шиптогораца)живи ван Црне Горе,углавном у Србији,и немају право гласа у Црној Гори,нити право на црногорско држављанство,а тиме и на пасош,АЛИ зато то право имају шЛИХтари и остали који се не сматрају Србима,а из Црне Горе су и живе свуда по свету! И наравно ти ћеш да би поткрепио своје покатоличење,и оправдао неоправдиво,рећи да је то у реду! "света хоклица"је извор свих зала на планети Земљи,када је реч о религији! Нема тога Ислама,Будизма,или не знам чега већ које је толико зло као "света хоклица"!

 3. rajko says:

  Svi zapadni prijatelji Srba reaguju prekasno i daju premalo. Gde su bili kad smo mi bili bombardovani? Nismo mi bili naivni, nego slabi, a kakvi bismo mogli i biti kad se na nas okomio čitav zapadni "razvijeni svet"? Ova izjava mi više liči na još jedno besno pljuvanje po nama, nego na podršku.

  • Deda Micko says:

   Dobro si mu rekao, muka mi je od Zapadnjaka koji sve znaju. Prvo nas opjackaju, pa nas prosvetljuju.

  • Velika Metla says:

   Рајко,управо тако! Њихов напад на Србију,константни,показује и доказује,да ми нисмо наивни,него су они брука људског рода,и лицемери каквих нема на целом дуњалуку! У једној назови држави западњака ћеш наћи небројено пута више лицемерја,него у целом осталом свету који није запад! Наш најгори несој и олош бољи је човек од њиховог,западњачког,најбољег човека небројено пута!

 4. Zoran says:

  To je tacno sto ovaj prica. Medjutim, ja bih izdvojio ovo: __"Не разумем зашто се српска власт, било која, стиди и увек мисли да у политици постоје нека правила. То је велика заблуда. Исто размишљају и Руси, да постоји нека истина. У политици истине нема. На Западу се то зна и тамо постоји реалполитика: имамо своје интересе и идемо напред."___Vidis, Rimska imperija je trajala 500 godina. Evroap postoji ovakva kakva je samo iz jednog razloga. Zato sto Amerika postoji. Amerika je izgurala 300 godina nekako, da ona pozivi jos 200 goisna, za mene ce biti neverovatno. Imaj na umu da je Egipat trajao i 5000 godina. To jasno govori da kad m=nogo laze si podvaljues, ne trajes dugo.

  • Miraš says:

   A Američki političari lažu i podvaljuju više nego ikad što znači da neće još dugo.

 5. Rusofil says:

  Da se sve srbske zemlje povrate I obnovi ni mala ni velika ali prava istinska Srbija.

  • Deda Micko says:

   Zasto se potpisujes kao rusofil, a ne kao srbofil. Da li shvatas da u stvari ne znas sta zelis. Ja vise volim Srbiju nego Rusiju, a ti kako hoces.

   • Nina + says:

    Zašto ili/ili? Zar je tvoje srce tako malo, jadno i usko? Uopšte korisno je krenuti od simpatije prema drugom narodu/narodima pa onda otkriti još mnogo toga. Lepo je biti i rusoljubac, a i korisno. O Rusima i drugim narodima na prostoru Rusije ima tako puno zanimljivih manjih i većih istorijskih priča i raznih drugih. Ko uspe da pronikne u njihov svet obogaćuje svoj pogled na svet i svoju ličnost. To je lako uraditi valjda zato što u našim korenima (srpskim i ruskim) ima istih plemena i te veze kroz vreme nikad nisu pokidane. Sa tri pune godine života naučila sam strane sveta sa ciljem da uvek i na svakom mestu znam veoma važnu stvar gde se nalazi Rusija. Na različitim mestima mama me je pitala gde se nalazi Rusija, pa je dodavala i druge države i radovala se mojim tačnim odgovorima. Nešto je kod moje mame bilo čudno tada jer suviše se slatko i glasno smejala. Tako otkrijem „strašnu stvar“ da mama zapravo ne voli Rusiju kao ja, ne pita me to iz ljubavi prema Rusiji, nego ona se slatko smeje zato što ja ne razlikujem levo i desno a znam i strane sveta i orijentaciju u prostoru. Razlikovanje levo-desno baš mi je teško išlo. Da rešim taj problem pomogla mi je Rusija i nije bilo važno što je tako daleko. Kad gledam prema severu moja draga Rusija je istočno (tačnije severoistočno) i tada je njoj bliže moja DESNA ruka. Ako gledam prema jugu ona je tada pomalo iza mojih ledja, a njoj je bliže moja LEVA ruka. Moja velika mama koja je mnogo toga znala, a nije umela u tome da mi pomogne, više nije imala čemu da se onako smeje. Ah, da u tom mladom uzrastu poneko mi se obraćao i to sa ljubavlju sa rečima „Švabice mala“. Plakala sam gorko zbog toga. O ratovima tada ništa nisam znala, ali znala sam u mom srcu da je to strašno tudji narod kome ja nikako ne pripadam. U šestoj-sedmoj godini života ruski jezik bio mi je nepoznat, ali nakon slušanja njihovih pesama moji komentari su pogadjali i temu i srca prisutnih starijih koji su znali puno više. Kasnije sam sretala Slovakinje i Slovake koji žive ovde i svi su mi bili naklonjeni. ... Sloveni su Sloveni i to se otkrije u nekim običnim svakodnevnim stvarima. Helm (Balkan) je mnogo puta osvajan, ne samo ratovima nego i u miru te otupeli smo i ogrubeli od nasilja i raznih podvala. Oporavak i preporod za nas je biti što više na svom slovenskom izvoru.

 6. Milovan Cicvaric says:

  Drugo su planovi a drugo je stvarnost . Da su Srbi ostali po brojnosti na prostorima gde su vekovima ziveli nikad se Jugoslavija nebih radspala . Bez obzira na planove drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u